10.09.2010. / 10:31

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Sukob Francuske i Unije: 'EP gubi vjerodostojnost tražeći prekid protjerivanja Roma'

Europski parlament je u četvrtak donio rezoluciju u kojoj traži od Pariza i od drugih europskih zemalja da prekine protjerivanje Roma u matične zemlje. Taj dokument koji ima veliku simboličnu vrijednost ne obvezuje.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski državni tajnik za europsku politiku Pierre Lellouche ocijenio je u petak da Europski parlament "gubi vjerodostojnost" zbog rezolucije u kojoj traži od Francuske da "odmah prekine" protjerivanje Roma.

"Odgovaram Europskom parlamentu da upravo gubi vjerodostojnost i to sam im rekao u lice", kazao je Lelouche za radio France Inter, podsjetivši da ta ustanova na temelju Lisabonskog ugovora ima "znatne ovlasti suodlučivanja s (Europskim) vijećem".

Europski parlament je u četvrtak donio rezoluciju u kojoj traži od Pariza i od drugih europskih zemalja da prekine protjerivanje Roma u matične zemlje. Taj dokument koji ima veliku simboličnu vrijednost ne obvezuje.

"Što znači kada Europski parlament sam krši dokumente, to jest direktive o unutarnjem kretanju u Europskoj uniji i kaže 'ne, vi više nemate pravo protjerivati'? Zar članak 3 ugovora više ne vrijedi?", dodao je Lellouche.

"Po europskom zakonu, sloboda kretanja vrijedi za 27 država. To znači tri mjeseca boravka - a ne trideset godina - i ne o državnom trošku: nitko nema pravo da se bez sredstava doseli na drugi kraj Europe na račun zemlje prihvata", istaknuo je.

Francuska politika zatvaranja više desetaka nezakonitih romskih naselja i protjerivanje više stotina Roma (uz financijsku pomoć) u matičnu zemlju, uglavnom u Rumunjsku, izazvala je žestoke kritike u Francuskoj i u inozemstvu.

Francuski ministar unutarnjih poslova Luc Besson već je izjavio u Europskom parlamentu da "nema govora" da bi Francuska prekinula protjerivanje Roma.

Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su u četvrtak "duboku zabrinutost" zbog mjera koje "poduzimaju francuske vlasti i vlasti drugih zemalja članica (EU-a)" i pozvali su "te vlasti da odmah zaustave sva protjerivanja Roma".

Rezolucija EP-a je usvojena s 377 glasova za, 245 protiv i 51 suzdržanim.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika