11.09.2010. / 11:17

Autor: Hina

U Zaboku umro srpski glumac Rade Marković

Do 1987. godine je nastupio u oko 60 filmova. Za sporednu ulogu u filmu "Šolaja" Vojislava Nanovića dobio je Zlatnu arenu u Puli 1955. godine. Među zapaženim su mu ulogama one u filmovima "Diverzanti" (1967.) i "Valter brani Sarajevo" (1972.) Hajrudina Krvavca, "Nacionalna klasa" (1979.) i "Variola vera" (1982.) Gorana Markovića

Rade MarkovićRade MarkovićPoznati srpski kazališni, filmski i televizijski glumac Rade Marković umro je u 89. godini u Općoj bolnici u Zaboku, objavilo je u subotu srbijansko Ministarstvo kulture u Beogradu.

Rade Marković bio je na odmoru u kući svoje druge supruge u Klanjcu kada mu je pozlilo. Umro je u petak na kardiološkom odjelu Opće bolnice u Zaboku, potvrđeno je Hini.

Rade Marković rođen je 14. listopada 1921. godine u Beogradu, njegova bivša supruga Olivera Marković također je poznata glumica, a sin Goran je proslavljeni filmski redatelj.

Kao filmski glumac Marković je debitirao 1948. godine ulogom u filmu "Besmrtna mladost" Vojislava Nanovića.

Do 1987. godine je nastupio u oko 60 filmova. Za sporednu ulogu u filmu "Šolaja" Vojislava Nanovića dobio je Zlatnu arenu u Puli 1955. godine. Među zapaženim su mu ulogama one u filmovima "Diverzanti" (1967.) i "Valter brani Sarajevo" (1972.) Hajrudina Krvavca, "Nacionalna klasa" (1979.) i "Variola vera" (1982.) Gorana Markovića. Glumio je i u popularnim televizijskim serijama "Grlom u jagode" i "Otpisani".

Režirao je i dva dokumentarna filma te predavao glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Novom Sadu.

U bivšoj Jugoslaviji bio je nagrađen je svim najznačajnijim stručnim nagradama.

Posljednju filmsku ulogu ostvario je u filmu "Mi nismo anđeli 2" 2005. godine, a posljednji intervju dao je prije nekoliko dana zabočkom "Zagorskom listu".

(Hina) xdas ydj

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika