12.09.2010. / 08:41

Autor: Hina

Film Sofije Coppole "Somewhere" osvojio Zlatnog lava u Veneciji

Njezin film bavi se naoko glamuroznim, a zapravo usamljenim životom holivudske zvijezde Johnnya Marca u izvedbi Stephena Dorffa, koji se naglo mijenja kad njegova 11-godišnja kćerka dolazi živjeti s njim

Sofia Copolla i novinar Nacionala Dean SinovčićSofia Copolla i novinar Nacionala Dean SinovčićNa 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, Mostri, koji je u subotu navečer završio svečanom dodjelom nagrada, Zlatnog lava za najbolji film osvojila je italo-američka redateljica Sofia Coppola za film "Somewhere" (Negdje).

Njezin film bavi se naoko glamuroznim, a zapravo usamljenim životom holivudske zvijezde Johnnya Marca u izvedbi Stephena Dorffa, koji se naglo mijenja kad njegova 11-godišnja kćerka dolazi živjeti s njim.

Nakon što joj je nagradu svečano uručio predsjednik sedmeročlanog žirija, američki režiser Quentin Tarantino, Sofia Coppola zahvalila je svom ocu, Francisu Fordu Coppoli, režiseru poznatih filmova poput trilogije Kum ili Apokalipsa sada, "na svemu što ju je naučio".

Posebnog Zlatnog lava za životno djelo dobio je američki režiser i producent Monte Hellman za film "Road to Nowhere".

Španjolski režiser Alex de la Iglesia osvojio je Srebrnog lava za najbolju režiju, kao i nagradu za najbolji scenario za film "Balada triste de trompeta" (Tužna balada o trubi), dok je posebnu nagradu žirija dobio film "Essential Killing" poljskog režisera Jerzya Skolimowskog.

Nagradu Coppa Volpi za najbolju glumicu osvojila je grčka glumica Ariana Labed za ulogu plahe, mizantropske djevojke Marine u filmu "Attenberg" grčke redateljice Athine Rachel Tsangari, dok je za najbolju mušku ulogu nagradu dobio američki glumac i režiser Vincent Gallo za ulogu u filmu "Essential Killing". Gallo u filmu poljskog režisera utjelovljuje Mohameda, čovjek kojeg su američki vojnici zarobili u Afganistanu i prebacili u zatočenički logor negdje u istočnoj Europi. Mohamed bježi iz zatvora i za sobom ostavlja krvavi trag.

U službenoj selekciji najstarijeg filmskog festivala na svijetu, venecijanske Mostre, bilo je 23 ostvarenja iz 11 zemalja, od kojih šest američkih, četiri talijanska i tri francuska.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika