13.09.2010. / 14:26

Autor: Nacionalova redakcija , Hina , Nacional.hr

Ulaganje u banku koja ne postoji: Šest kaznenih prijava zbog financijske 'prijevare desetljeća'

11 oštećenika tvrde kako su mislili da će postati dioničarima ulažući novac u fiktivnu austrijsko-britansku banku "Future Trend Investment Holding Limited", za zastupnika koje se predstavljao Mario Jankek iz Zagreba

Glasnogovornik primorsko-goranske Policijske uprave (PU) Tomislav Veršić potvrdio je da je u policijsku postaju u Opatiji u petak, 10. rujna, preko odvjetničkog ureda u Opatiji, zaprimljeno šest kaznenih prijava od osoba koje tvrde da su prijevarom oštećeni za nekoliko milijuna kuna.

"Prijave su podnesene policijskoj postaji u Opatiji jer je riječ o osobama s područja Opatije, Matulja i Kastva. Nakon zaprimanja kaznenih prijava opatijska će policija o svemu izvijestiti državno odvjetništvo, a počelo je i kriminalističko istraživanje kojim će se provjeriti optužbe i utvrditi sve okolnosti vezane uz događaj", kazao je Veršić.

Miroslav Vitaljić, odvjetnik iz Opatije kojem je punomoć povjerilo 11 oštećenika koji tvrde kako su mislili da će postati dioničarima ulažući novac u fiktivnu austrijsko-britansku banku "Future Trend Investment Holding Limited", za zastupnika koje se predstavljao Mario Jankek iz Zagreba, postali žrtvama financijske prijevare teške nekoliko milijuna kuna, ne isključuje mogućnost da je riječ o međunarodnom kaznenom djelu.

Tvrdi da bi, osim tih šest, policija u idućih nekoliko dana trebala zaprimiti još pet prijava za isto kazneno djelo.

"Labinska policijska postaja trebala bi zaprimiti još dvije prijave, a tri su naslovljene na Opatiju. Po kaznenom zakonu i onome što tvrde stranke koje zastupam, riječ je o financijskoj prijevari - više osoba organiziralo se u skupinu radi nezakonita stjecanja dobiti. Građani su ulagali novac kupnjom dionica u nepostojeći projekt - otvaranje strane banke u Hrvatskoj. Ako se istinitima pokažu tvrdnje da su osumnjičenici iznosili novac iz Hrvatske (u Austriju i Sloveniju), slučaj će poprimiti međunarodne razmjere.

Tada se povlači osnova za još niz kaznenih djela - utaja poreza, rad s neovjerovljenim vrijednosnim papirima, nezakonit iznos novca iz zemlje...", objašnjava Viteljić.

U općinskom državnom odvjetništvu u Opatiji kažu da još nisu zaprimili nikakvo službeno izvješće od policije o podnesenim kaznenim prijavama.

Podsjetimo, riječki Novi list je u subotu otkrio kako je nekoliko građana Rijeke postalo žrtvom 'prijevare desetljeća' nakon što su otkrili da banka u koju su ulagali ne postoji. Samo jedna osoba je u dionice nepostojeće banke uložila od 1. srpnja 2005. do kraja 2006. čak 40.900 eura.

U nepostojeću banku navodno su ulagali mnogi riječki sportaši, ugledni poduzetnici, liječnici i uspješni poslovni ljudi, od kojih mnogi zbog srama koji osjećaju i dalje ne želi javno govoriti o šteti koju su pretrpjeli.

Vezane vijesti

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

'Problem Ljubljanske banke mogao se riješiti još 1992.'

Problem Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj mogao je biti riješen još 1992. godine, tvrdi Božo Dimnik, slovenski poduzetnik i lobist, te… Više

Komentari

registracija
7/1/09

maggiore, 13.09.10. 17:11

Dok je ovaca bit ce i novaca !! Kakvi pametni ulagachi!!
Bolje obavit posao na cesti, nego chekati u redu u nekoj
"lijevoj" banci
Treba biti lukav! Sta ne???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika