14.09.2010. / 13:28

Autor: Hina

Sindikat metalaca traži objašnjenje premijerke Kosor o privatizaciji brodogradilišta

Vlada treba do kraja mjeseca predstaviti Europskoj komisiji programe restrukturiranja brodogradilišta o kojima trenutno intenzivno pregovara s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, a mi želimo saznati što su oni dogovorili s ponuditeljima prije nego što bude prekasno

Vedran DragičevićVedran DragičevićSindikat metalaca Hrvatske (SMH) zatražio je danas da premijerka Jadranka Kosor obrazloži sindikalcima kako će riješiti problem brodogradnje prije nego što Vlada uputi u Bruxelles programe restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta.

Tražimo da nam premijerka u idućih tjedan dana pojasni Vladino stajalište u vezi daljnjeg postupka privatizacije hrvatskih brodogradilišta, prije nego o tome izvijesti Europsku komisiju, inače smo spremni na javno iskazivanje nezadovoljstva, poručio je predsjednik SMH-a Vedran Dragičević s konferencije za novinare.

Vlada treba do kraja mjeseca predstaviti Europskoj komisiji programe restrukturiranja brodogradilišta o kojima trenutno intenzivno pregovara s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, a mi želimo saznati što su oni dogovorili s ponuditeljima prije nego što bude prekasno, kaže Dragičević.

Upozorio je da brodogradilišta trenutno imaju problema s održavanjem procesa proizvodnje, posebno u Brodosplitu koji je u opasnosti da se, bez obzira na ishod privatizacije, sam uruši.

Zbog zabrane ugovaranja novih poslova dok se ne riješi pitanje privatizacije, Brodosplit bi mogao prestati raditi već ove godine, a ostala brodogradilišta tijekom 2011. To se događa u vrijeme kada se tržište brodova u svijetu oporavlja, pa je sada povoljan trenutak za ugovaranje novih poslova, tvrdi Dragičević.

Ponovio je protivljenje svojega sindikata privatizaciji brodogradilišta u vrijeme ekonomske krize te zatražio da se brodogradilištima osigura razdoblje od tri godine kako bi pokazala mogu li opstati.

Sva brodogradilišta, uključujući i Kraljevicu, trebaju dobiti priliku da pokažu što mogu, koju dosad nisu imali zbog političkih postavljanja nestručnih poslovodstava i kriminala kojim se iz brodogradnje isisavao novac, rekao je Dragičević.

Ocijenio je kako povjerenstva za prodaju pojedinih brodogradilišta praktički više ne djeluju jer Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva gura dalje privatizaciju splitskog brodogradilišta unatoč negativnom mišljenju povjerenstva o ponudi samoborskog DIV-a.

Za vladu naše mišljenje ne znači ništa, ustvrdio je Dragičević i upozorio kako su radnici na navozima spremni "na sve moguće aktivnosti" kako bi sačuvali svoja radna mjesta, pogotovo u Brodosplitu gdje će članovi svih triju sindikata zajedno djelovati.

Vezane vijesti

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

3. maj preuzimaju Fondovi, Uljanik i Tankerska plovidba

Vlada se za nastavak privatizacije riječkog brodogradilišta 3. maj odlučila osloniti na Fondove gospodarske suradnje i domaće brodare, Uljanik i… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 14.09.10. 13:36

odmah danas zatvoriti te gubitaše i žderače novca


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika