14.09.2010. / 15:00

Autor: Hina

Algebra: Porast oglašavanja za poslove jedino u IT i telekom sektoru

Glavni direktor tvrtke Microsoft u Hrvatskoj Ivan Vidaković ističe važnost tehnologije i ICT zanimanje za razvoj gospodarstva i društva u cjelini i naglašava da je u tom smislu Hrvatskoj nužna sistemska promjena obrazovnog sustava

Najviše se poslova otvara u IT sektoruNajviše se poslova otvara u IT sektoruJedini sektori u Hrvatskoj koji u zadnja četiri kvartala ostvaruju lagani rast oglašavanja za posao je informatička tehnologija (IT) i telekomunikacije, ali unatoč tome još postoji nedostatak tih kadrova i relativno se malo ljudi odlučuje školovati za ta zanimanja, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Učilištu Algebra.

Kako bi potaknulo zanimanje za obrazovanje za IT zanimanja, što može omogućiti i razvoj karijere u tom perspektivnom sektoru, Učilište će u rujnu i listopadu ove godine provoditi kampanju "Put do boljeg radnog mjesta", najavio je predsjednik Uprave Algebre Tomislav Dominiković.

Tijekom te kampanje u sedam hrvatskih gradova održavat će se dvodnevni Algebrini Otvoreni dani IT zanimanja, a provest će se i natječaj za stipendije u ukupnoj vrijednosti 500 tisuća kuna ili za oko 120 stipendija kojima Algebra osobama socijalno slabijeg stanja (invalidi, nezaposleni, žene starije dobi i drugi) želi omogućiti IT obrazovanje.

Podlogu za tu kampanju Algebra je, kako je kazao član Uprave Hrvoje Balen, našla i u nedavnom istraživanju u suradnji s portalom MojPosao.hr koje je pokazalo da je u prva dva kvartala ove godine broj radnih mjesta u Hrvatskoj smanjen za oko 9 posto, dok je u ICT sektoru to smanjenje bilo znatno manje. Uz trgovinu, ekonomiju, turizam i ugostiteljstvo, ICT zanimanja (posebno internet i telekomunikacije) su sektori koja nude najviše poslova. U toj kategoriji pak najviše se oglašavaju mjesta za programere, web dizajnere, sistem administratore i općenito informatičare, što se ne mijenja od 2004., istaknuo je Balen.

Glavni direktor tvrtke Microsoft u Hrvatskoj Ivan Vidaković ističe važnost tehnologije i ICT zanimanje za razvoj gospodarstva i društva u cjelini i naglašava da je u tom smislu Hrvatskoj nužna sistemska promjena obrazovnog sustava.

Obrazovanje treba sistemski promijeniti tako da se odmah zaborave upisne kvote u srednje škole i fakultete od prije deset godina i uvedu one koje će odgovarati potrebama tržišta rada. Smatra da je za sve potrebna i strategija razvoja koju Hrvatska još nema.

Pritom je iznio i podatke iz lanjskog istraživanja Microsofta i analitičke kuće IDC na oko 1.400 direktora i zaposlenih u Europi od kojih tek 10 posto smatra da im u idućih pet godina neće trebati ICT znanja i vještine. Svi ostali rekli su da će u idućih pet godina tehnologija trebati 'svima za sve', u svim zanimanjima i životu općenito, što je već danas prisutno u mnogim segmentima, dodao je Vidaković.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika