16.09.2010. / 11:10

Autor: Nacional.hr

'Led na Arktiku opet se ekstremno brzo topi, do 2030. će potpuno nestati'

S obzirom da je posljednjih dvanaest mjeseci bilo najtoplije u posljednjih sto trideset godina, debljina leda bila je jedna od najnižih otkako postoje satelitska mjerenja

Iako je sezona topljenja bila prilično kratka, američki znanstvenici upozoravaju da se led na Arktiku topi velikom brzinom, no na svu sreću ne onom kojom se topio prije tri godine.

"Sezona topljenja je bila relativno kratka. Razdoblje od maksimuma do minimuma debljine leda bilo je puno kraće nego inače, međutim led se uspio otopiti", objašnjavao je Walt Meier, znanstvenik s američkog Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Koloradu za BBC.

Naime, posljednjih dvanaest mjeseci su najtopliji u posljednjih 130 godina, debljina leda bila je jedna od najnižih otkako postoje satelitska mjerenja, no budući da je na pomolu zimska faza, on će se postepeno povećavati.

Znanstvenici tvrde da se led topio zbog globalno povišenih temperatura uzrokovanih 'El Ninom', globalnim atmosfersko-oceanskim fenomenom koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana. Zbog uvjeta koji prelaze u La Ninu, ova godina mogla bi biti jedna od najtoplijih otkako postoje mjerenja.

2030. godine u rujnu - kad je kraj sezone otapanja, tvrde stručnjaci, moglo bi se dogoditi da uopće ne bude ledenog pokrivača.

Vezane vijesti

Naftaški juriš na sjever

Naftaški juriš na sjever

Oko Arktika se steže sve agresivniji obruč vojnih sila gonjen uzbuđenjem koje u krvi nekih vladinih činovnika vrije velikim brojkama. "I u tom cilju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika