16.09.2010. / 11:16

Autor: Nacional.hr

Bloomberg: Tedeschi u suradnji s Gorenjem i NIS-om oživljava Jugosferu

Bloomberg podsjeća kako su Slovenija i Hrvatska odlučile riješiti nesporazume vezano za Novu Ljubljansku banku d.d. Napominju i kako je Tedeschi kupio slovensku Drogu Kolinsku kako bi prisvojio Cocktu, konkurenta Coca-Coli i najbolje prodavano piće u komunističkim vremenima

Emil Tedeschi; foto: ReutersEmil Tedeschi; foto: ReutersO oživljavanju Jugosfere izvijestio je Bloomberg, koji piše kako je Franjo Bobinac, izvršni direktor slovenskog Gorenja, odlučio probiti barijere nastale tijelom rata devedesetih na Balkanu.

Bobinac će u četvrtak, uz još nekoliko direktora tvrtki s područja bivše Jugoslavije razgovarati na Forumu menadžera na Bledu. Bobincu će se u naumu pridružiti i Atlantic Grupa Emila Tedeschija i Naftna industrija Srbije (NIS).

Tri kompanije oživjet će stare veze kako bi razvili 'novu Jugosferu'. Hrvatska, Srbija i Slovenija u pregovorima su da spoje zračne i željezničke linije u državnom vlasništvu, kako bi ponovno uspostavili veze i pojačali svoje ekonomije.

"Sjećam se vremena kada su političari kritizirali kompanije jer su poslovale s ostalim republikama iz bivše Jugoslavije", rekao je Bobinac koji dodaje kako trojica menadžera žele "promovirati vrhunske proizvode iz nekad ujedinjene države".

Prema podacima MMF-a, zajednički BDP šest bivših jugoslavenskih zemalja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Kosova, iznosi 192 milijarde dolara.

Timothy Ash, voditelj istraživačkog odjela tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotland, kaže kako se ove zemlje čine kao "prirodni partneri".

Tim Judah, novinar časopisa Economist koji je prvi upotrijebio izraz Jugosfera kaže kako ljudi možda nisu spremni na "novu Jugosferu, ali u njoj žive".

"Ujutro piju hrvatsko mlijeko, zatim gledaju program na bosanskoj televiziji jedući grickalicu koju proizvodi srpska kompanija koja je u vlasništvu slovenske kompanija, koju bi trebala kupiti hrvatska kompanija".

Bloomberg podsjeća kako su Slovenija i Hrvatska odlučile riješiti nesporazume vezano za Novu Ljubljansku banku d.d. Napominju i kako je Tedeschi kupio slovensku Drogu Kolinsku kako bi prisvojio Cocktu, konkurenta Coca-Coli i najbolje prodavano piće u komunističkim vremenima.

Spominju i kupnju osječkog Butana od strane slovenskog Petrola te sporazum o dugoročnom strateškom povezivanju Mercatora-S sa srpskim društvom Coka. Podsjećaju i to da će slovenske, hrvatske i srbijanske željeznice osnovati zajedničku tvrtku sa sjedištem u Ljubljani.

"Vlade su pronašle zajednički jezik i rade na daljnjem razvoju odnosa, što nas čini sretnima", komentirao je Emil Tedeschi za Bloomberg.

Vezane vijesti

Jugoslavija je mrtva - živjela Jugosfera

Jugoslavija je mrtva - živjela Jugosfera

Može to i ovako. Najprije je bila Jugoslavija. Potom je došla Jugonostalgija, čije postojanje su mahom opovrgavali i stidjeli ga se, a danas je riječ… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika