17.09.2010. / 16:33

Autor: Hina

Dvojica članova predsjedništva BiH optužila Špirića zbog izjave o RS

Bošnjački i hrvatski član državnog predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić najavili su u petak da će razmotriti mogućnost pokretanja odgovornosti predsjedatelja ministarskog vijeća BiH Nikole Špirića zbog izjave da bi Republika Srpska mogla izvući pouku iz primjera Kosova, ocijenivši da ona ugrožava državni suverenitet.

Haris SilajdžićHaris SilajdžićBošnjački i hrvatski član državnog predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić najavili su u petak da će razmotriti mogućnost pokretanja odgovornosti predsjedatelja ministarskog vijeća BiH Nikole Špirića zbog izjave da bi Republika Srpska mogla izvući pouku iz primjera Kosova, ocijenivši da ona ugrožava državni suverenitet.

U priopćenju iz predsjedništva BiH, koje nije moglo održati izvanredno sazvanu sjednicu u petak jer joj odbio nazočiti srpski član Nebojša Radmanović, Silajdžić i Komšić su ocijenili da izjava premijera Špirića "ugrožava ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine". Silajdžić i Komšić su također najavili da će od ureda visokog međunarodnog predstavnika zatražiti tumačenje ustava i poslovnika o radu predsjedništva jer Radmanović nije želio nazočiti sjednici koju je sazvao Silajdžić, niti je odredio svog predstavnika.

Špirić je na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), predsjednika Milorada Dodika, u Mrkonjić Gradu izjavio kako je "došlo vrijeme da se riješi konačni status Republike Srpske po albanskom modelu koji je poučan za RS" te da je "SNSD kao moćna i velika stranka u stanju provesti tako velik projekt koji se zove samostalna Republika Srpska". I premijer RS-a Dodik u nekoliko je navrata do sada izjavljivao da je cilj te stranke odcjepljenje RS-a od BiH, otvoreno se oglušujući na upozorenja međunarodnih tijela.

Srpski član predsjedništva Radmanović ocijenio je da je Silajdžićevo sazivanje izvanredne sjednice zloporaba državnog predsjedništva.

"Rad gospodina Špirića u tijeku aktualnog mandata bio je na visokoj razini, u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i interesima obaju entiteta i BiH. Nijedna ustavna ili zakonska odredba koja uređuje rad predsjedništva tom tijelu ne daje ovlasti da razmatra izjave ili stajališta političkih subjekata u BiH, a pogotovo mu ne nameće takvu obvezu", napisao je Radmanović.

Zapaljiva nacionalna retorika o planovima srpskih stranaka za odcjepljenje RS-a, zahtjevi za ukidanjem toga entiteta iz Sarajeva te hrvatskih političara za stvaranje hrvatske federalne jedinice dio je poruka koje političke stranke šalju u kampanji za listopadske opće izbore.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 17.09.10. 20:09

Bit će Oluje u BiH uskoro!!

Jedini je to jezik koji Srbi razumiju!!

Da se dovrši nedovršeno iz '95-e godine!!

A Željko Komšić je "hrvatski" član Predsjedništva????

Hrvati BiH ga ne priznaju za svog predstavnika i izabran je bošnjačkim glasovima!!

"Moćan i legitiman" predstavnik Hrvata BiH!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika