03.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

ZLOČINCI

INFLACIJA POKAJNIKA

INFLACIJA POKAJNIKA

Biljana Plavšić, bivša predsjednica Republike Srpske optužena za zločin protiv čovječnosti, u srijedu se prva «pokajala» za zločine počinjene u BiH riječima «priznajem krivnju te izražavam duboko i bezuvjetno kajanje uz nadu da će to pružiti utjehu nevinim žrtvama». Naravno, ne treba gajiti iluzije da je riječ o iskrenom grizodušju. Radi se isključivo o pragmatizmu jer je za svoje «pokajanje» od haaškog tužiteljstva dobila odustajanje od drugih točaka optužnice, uključivši genocid.
Njezin primjer, za sada iz još nepoznatih motiva, slijede Crnogorci. Pod geslom «Oprosti nam Dubrovniče» neformalna mreža građana, nevladinih organizacija i političkih stranaka Crne Gore, uputila je na adresu dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice i njezinih zamjenika pismo sljedećeg sadržaja:
“Poštovana gospođo gradonačelnice, gospodo zamjenici gradonačelnice, prije svega Vas molimo da primite naše iskrene pozdrave i zahvalnost na vremenu i pažnji. Koristimo priliku upoznati Vas da su naše nevladine organizacije, koje čine građani Crne Gore apsolutno svjesni crnogorskog zločina prema Dubrovniku, Hrvatskoj i Evropi i ljudi koji su i 1991. godine, na žalost bez mnogo uspjeha, pružili otpor ratnoj politici ondašnje Crne Gore i ukazivali na sramnost i istorijsku neoprostivost crnogorskog pohoda na drevni Dubrovnik, formirale neformalnu mrežu, trajnog karaktera, pod nazivom ’Oprosti nam, Dubrovniče’. Povodom obilježavanja 11. godina crnogorskog napada na drevni Dubrovnik u toku oktobra mjeseca u Crnoj Gori će se realizovati mirovna akcija pod nazivom ’Oprosti nam, Dubrovniče’, u sklopu koje će se u nekoliko crnogorskih opština, u cilju opšteg crnogorskog izvinjenja Dubrovniku, Hrvatskoj i Evropi, organizovati mirovne protestne šetnje i sakupljanje potpisa da svaki crnogorski grad dobije svoju Dubrovačku ulicu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika