20.09.2010. / 22:35

Autor: Ana Smrečki, Nacional.hr

Milena Šenator potvrdila: Kutle je Sanaderu isplatio 800 tisuća maraka provizije

Šenator je potvrdila mit o postojanju crne blagajne iz koje je Kutle mnogima, pa i Iviću Pašaliću za razne usluge isplaćivao novac u gotovini. O tome je i sama vodila evidenciju, a iako je većinu dokumenata prije deset godina ostavila u prostorijama DORH-a, one najvažnije, kako priznaje, spremila je na sigurno

Miroslav Kutle je pravomoćno osuđen na 2 godine i osam mjeseci zatvora Miroslav Kutle je pravomoćno osuđen na 2 godine i osam mjeseci zatvora Nakon što je Miroslav Kutle pravomoćno osuđen na 2 godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, pogovorila je i nekadašnja financijska direktorica u njegovoj Globus grupi, Milena Šenator. U ekskluzivnom razgovoru za povratničku HRT-ovu emisiju Latinica Denisa Latina otkrila je da je prije čak deset godina informirala čelne ljude DORH-a o postojanju korupcijske hobotnice u Hrvatskoj.

Još je tada ispričala da je Miroslav Kutle isplatio Ivi Sanaderu 800 tisuća njemačkih maraka kao proviziju za kredit Hypo banke od 4 milijuna njemačkih maraka koji mu je sredio bivši premijer. Šenator je potvrdila priču o postojanju crne blagajne iz koje je Kutle mnogima, pa i Iviću Pašaliću za razne usluge isplaćivao novac u gotovini. O tome je i sama vodila evidenciju, a iako je većinu dokumenata prije deset godina ostavila u prostorijama DORH-a, one najvažnije, kako priznaje, spremila je na sigurno.

Tjednik Nacional je doznao da je Šenator u prošlotjednom iskazu pred istražiteljima DORH-a ustvrdila kako je Kutle raznim političkim moćnicima isplaćivao svoj vlastiti novac, a ne novac Globus Grupe. Ta činjenica iznimno je važna jer je na taj način otklonjena mogućnost da i sama Milena Šenator bude okrivljena za eventualnu pronevjeru novca te tvrtke.

U razgovoru s Latinom bivša podređenica Miroslava Kutle otkrila je pak i da su u proljeće 2000. u jednim dnevnim novinama objavljeni fragmenti njezina svjedočenja, premda joj je, kaže, državni odvjetnik obećao status zaštićenog svjedoka. „DORH me je prodao medijima kojima je vlasnik bio Miroslav Kutle", kazala je Milena Šenator.

Potresno razotkrivanje u javnosti

Na pitanje Denisa Latina zašto je javno odlučila progovoriti o ovom slučaju, Šenator je i zaplakala, poručivši da želi drugačiju i pošteniju Hrvatsku. Jedan od razloga je i taj što Ivo Sanader više nije hrvatski premijer, a smatra i da je u medijima koje drži Miroslav Kutle okaljano njezino čestito ime. Pritom poručuje da se kao njegova financijska direktorica nikada nije obogatila, ona radi za plaću, suprug joj je nazaposlen, imaju studenta i voze auto star deset godina.

Opovrgnula je medijske navode glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da je povukla svoj iskaz o sumnjivim isplatama Ivi Sanaderu. Istodobno, poručuje da je nakon deset godina što je cijeli slučaj stajao u ladicama pozvana ponovno na razgovor, ovoga puta u USKOK, kod Dinka Cvitana. Iz DORH-a pak poručuju da taj predmet nije zatvoren, a Lazo Pajić u HRT-ovoj emisiji potvrdio je da je DORH otkrio tajne račune u inozemstvu.

Klasična formula pranja novca

Nakon brojnih pitanja, stigli su i odgovori iz Izraela, Mađarske i Švicarske, u kojem stoji da se novac od prodaje oružja, privatizacije i prodaje društvenih stanova vraćao u Hrvatsku putem kredita koji su dobivali pojedinci. Odavno je već jasno da se radi o klasičnoj formuli pranja novca, budući da je primjerice Kutle dobivao kredite četiri sata nakon poziva banci.

Istodobno, Pajić otkriva da DORH istražuje kredite koje je Hypo banka odobravala klijentima za koje je bilo očito da ih neće moći vratiti. Zna se to već neko vrijeme, ali se takvi navodi nisu mogli dokazati, naglašavaju iz DORH-a, podsjećajući da se radi o projektima bivših članova uprave, protiv kojih se danas izmeđuostalim vodi postupak u Austriji.

Vezane vijesti

Potvrđena kazna Kutli

Potvrđena kazna Kutli

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa za priznavanje i izvršenje kazne Miroslavu Kutli u trajanju od dvije… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 20.09.10. 22:50

SRAMI se Bajicu !!!!!!!! Ovu zenu si ti UNISTIO....kako ocekivati da sutra netko svjedooci pred vama?Vi kriminalce stitite,otkrivate imena svjedoka...pa to je STRASNO!!!!!!!!!!! Tko bi reko da je i DORH u sluzbi lopova...sad vidim zasto tebe ADZeovci izabrase...nista bolje misljenje nemam ni o SDPe bagri.


registracija
31/1/10

STTony, 20.09.10. 23:00

Ma daj, DORH štiti kriminalce i ide uništiti one koji prokazuju kriminal?

Nekako me to ne čudi, ne znam zašto...


registracija
27/8/09

Lujo1, 20.09.10. 23:05

Već odavno sam rekel da tu bagru lopovsku iz DORH-a treba umlatiti toljagama. Pa oni su sam vrh hobotnice koja bu udavila RH ak ih se ne umlati!
Ima li još nekog idiota u ovoj državi kome to nije jasno?!


registracija
30/6/10

petrus7, 20.09.10. 23:27

Lujo1, to jedino nije jasno onom ČMARKU64, glupom KRADEZEOVCU!!!


registracija
31/1/10

STTony, 21.09.10. 00:09

Po meni bi naslov trebao biti 'Konačan dokaz da Bajić štiti kriminal u državi' jer je upravo to poanta svega.

To da je peder Ivo korumpirani lopov koji je pokrao milijarde i primao mito je već odavno poznato i nikog normalnog više ne može šokirati.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 21.09.10. 01:04

Prije nekoliko dana sam rekao da je i Bajic korumpiran.Moram da se ispravim Bajic je kriminalac.


registracija
25/6/10

vidra, 21.09.10. 06:50

Ovo je strašno! Počelo je sve uspostavom slobodne države. Obični smrtnici su bili radosni zbog konačno dobivene samostalne Hrvatske,a kriminalci su to iskoristili na svoj način i stvorili si državu. Najgore je, kad to sve polazi od vrha države i stranke koja je neprekidno na vlasti (izuzev one koalicijske vlade-koja nije mogla ništa učiniti zbog posijanog kriminala, koji je teško iskorijeniti s onakvim političkim vođama).


registracija
2/12/09

gromco, 21.09.10. 07:58

treba vratiti ortinskog na mjesto chefa u tuzilastvu!.
bitch


registracija
23/10/09

spinner, 21.09.10. 08:34

Ali neee, čim netko počne o istini, o negativnoj ulozi Svete Krave Krivouste u sprezi sa Kutlom, Todorićem, Pašalićem, o zločinačkoj udruzi HDZ-a, odmah se dušebrižnici dižu na noge i govore da su pravi neprijatelji Hrvatske komunisti, Tito nas je zajebo dok smo živi, da su glavno zlo udbaši i slične baljezgarije... Jbo vas pas narode, pa nema više ni komunista ni udbaša, HDZ je glavno zlo. Nije ni SDP cvijeće, ali nije ni na vlasti 17 godina...


registracija
10/12/09

MKC, 21.09.10. 09:36

U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić piše: "... No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali, te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?!"


registracija
1/1/70

, 21.09.10. 11:04

Pokrovitelj MAFIJE u drzavi je DORH na celu s Bajicem. Jel' ta bitanga ikom ispitala porijeklo imovine?! A to je morao uciniti,nije,znaci zastitnik mafije.Pametnom dosta.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 21.09.10. 14:40

Tko god dosao biti ce isto u drzavi lopova.Kradja je pocela 1990 i zavrsiti ce kad nam budu drugi gospodarili.Balkanac zna samo krasti i nista drugo.


registracija
11/1/10

fluid, 21.09.10. 17:52

Srbi svoje vladare ubijaju.To je strašno.No postavlja se pitanje kako sa ovim "domoljubnim hrvatinama"da se obračuna ova "stoka sitnog zuba"?Upravo ti naši dični,od naroda izabrani vladari Hrvatske,su najveći ološ Hrvatske.I oni narod prozivaju nedomoljubnim.A njihove vrijednosti krčme bez karaktera i morala.Jedan od najvećih,koji je postavio temelje kriminala je Ivić Pašali.Ostalo je njegovo čedo koje je preraslo u hobotnicu.Čovjek je hercegovac a glavni akteri oko njega,koji su uništili Hrvatsku su također hercegovci.E pa sada neka se pošteni hercegovci izjasne je li to točno i kako objašnjavaju takvo hrvatstvo.Ne dovodim u svezu sa tom bagrom npr.Vladu Zadru i podosta njih koji zaslužiše sve pohvale za domoljublje.Ovdje se radi o hrvatskim izrodima.Naravno i sve ostalo smeće iz drugih pokrajina lijepe naše,koji su se uklopili u njima odgovarajuće sisteme postavljene od Tuđmana preko Pašalića,na šire.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika