21.09.2010. / 12:31

Autor: Hina

IATA utrostručila prognozu o dobiti zrakoplovnih kompanija u ovoj godini

"Trajanje uzleta sve je više upitno u Sjevernoj Americi i Europi", ističe se u priopćenju udruženja, uz napomenu da je Europa jedina regija u kojoj bi prijevoznici i dalje trebali bilježiti gubitke

Giovanni BisignaniGiovanni BisignaniZrakoplovne kompanije širom svijeta vjerojatno će ove godine zabilježiti više nego trostruko veću dobit nego što se ranije prognoziralo, u visini 8,9 milijardi dolara, zahvaljujući oporavku svjetskog gospodarstva, procijenilo je u utorak udruženje zrakoplovnih prijevoznika IATA.

Prije samo tri mjeseca IATA je procijenila da će njezine članice ove godine ostvariti dobit u ukupnom iznosu 2,5 milijardi dolara. U ožujku je čak prognozirala gubitak u visini 2,8 milijardi dolara.

U udruženju tumače da je revizija prognoze rezultat neočekivano brzog cikličkog rasta prometa i prinosa, koji zrcale oporavak nakon recesije i tijesne kapacitete.

Upozoravaju ipak da će rast prometa i kapaciteta usporiti u sljedećoj godini i rezultirati nižom neto dobiti kompanija u visini 5,3 milijarde dodlara.

"Trajanje uzleta sve je više upitno u Sjevernoj Americi i Europi", ističe se u priopćenju udruženja, uz napomenu da je Europa jedina regija u kojoj bi prijevoznici i dalje trebali bilježiti gubitke.

Pritom je prognoza tog gubitka ipak snižena na 1,3 milijarde dolara u ovoj godini, u odnosu na ranije procijenjen gubitak od 2,8 milijardi dolara.

"Kompanije u azijsko-pacifičkoj regiji glavni su dobitnici vrlo oštrog oporavka tržišta prijevoza tereta i pripadajućih prihoda. Za tu smo regiju revidirali naviše prognozu o dobiti na 5,2 milijarde dolara a trebala bi zabilježiti najveću dobit i u 2011.", navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Kinezi iskazali interes za energetiku i transport

Kinezi iskazali interes za energetiku i transport

"Hrvatska gospodarska komora polaže veliku pozornost unapređenju gospodarskih odnosa s Kinom te je potpisano i niz sporazuma s kineskim gospodarskim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika