21.09.2010. / 15:12

Autor: Renato Baretić

Hrvati opet ne razumiju: Nasilje Kerumovog asa nad studentima je čisti art

Zamjenik Željka Keruma veli da će platiti (od)štetu. Ne precizira pritom misli li samo na ovu jučerašnju, ili na sve skupa

Ima neka tajna veza, sad je i više nego očito, između hrvatskih lokalnih vlastodržaca i suvremene umjetnosti. Započeo je Jakovčić s onim svojim "Otvoriti ili isti čas zatvoriti" performansom u Puli (kasnije je, skidanjem odjeće i dijeljenjem gaćica, razvio spektar svojeg umjetničkog djelovanja do neprepoznatljivosti), pa se nadovezao Obersnel, obranom onoga škarjaktara "Janeza Janše" i, odmah potom, prelijetanjem riječkoga Korza po nekakvoj sajli, a štafetu trenutno nosi splitski (do)gradonačelnik Šundov, koji je aktivno sudjelovao u snimanju studentskog performansa "Kakvi su moćnici kad im pukne film već prijepodne". Što je to u dužnosničkom biću da ga vuče performansiću?

Grade li si lole možda neku odstupnicu, neki alternativni izlaz sa stranputice kojom godinama jure bez kočnica? Pa će nam, kad za to dođe vrijeme, reći nešto u stilu: "Alo, ekipa, pa vi uopće ne razumijete umjetnost! Nisam ja bio nikakav dužnosnik, koji vam je vrag? Ja sam bio gradonačelnik (župan, dogradonačelnik...) taman koliko je i onaj Labrović bio ministar kulture! Zašto i njega ne progonite, nego samo mene?!"

Ja sam umjetnik a ne vi!

Dosta šale. Jakovčićevi ispadi plod su tek običnog ljudskog i sasvim razumljivog nerazumijevanja uronjenog u teran, a Obersnel se očito kandidira za prvosvećenika političke korektnosti u Hrvata (hoće li itko ikad i igdje uvesti u javni bonton i pojam financijske korektnosti, pa da vidimo čija mama crnu vunu prede i čiji dedo voza skejtborda?). Šundov je, ukratko, u tom društvu jedini istinski predstavnik prave, najalternativnije art-alternative u Hrvata, a i šire - one koja ne zna da ne zna, a htjela bi biti važna. Jučer je maltretirao klince ispred gradskog poglavarstva Splita, a danas se vadi na to kako je upravo on osoba od koje su trebali zatražiti dozvolu za korištenje javnog prostora, pa bi sve bilo u redu.

Čak bi im se, veli, i on sam pridružio. Tko zna, možda bi i Fani s kolicima došla... Bilo bi zbilja zanimljivo vidjeti kako bi (do)gradonačelnik Šundov reagirao da su mu se ispod prozora nacrtala sedmorica studenata slikarstva sa štafelajima: bi li njima lomio kičice i palete, bi li i njih tretirao kao remetitelje građanskoga reda i mira, pa još i bez dozvole za korištenje javnog prostora? Bi li i njima vikao: "Ja sam umjetnik a ne vi!"? Što bi se dogodilo da se tu zateklo sedmero Japanaca s uperenim aparatima, bi li se i oni snebivali dok im gospodin s kravatom na nepoznatom jeziku viče: "Ja sam turist, a ne vi!" i razbija displeje na kamerama?

Da se njegov performans nije dogodio prije podneva, razuman bi čovjek pomislio kako ga je gazda Kerum poslao na ulicu uz riječi: "Guon to ozdol!". Ali, velim, sve se dogodilo prijepodne, tako da taj scenarij odmah pada u vodu. Alternativcu Šundovu zapravo je samo pukao film zbog nečeg desetog, tko zna zbog čega, pa mu je studentarija pred ulazom u Banovinu dobro došla da se malo ispuše. Platit će, kaže, štetu. Ne precizira pritom misli li samo na ovu jučerašnju, ili na sve skupa.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.09.10. 11:03

Svaki moj pokušaj povezivanja Keruma i Šundova bio je bio je u znaku pitanja.Kako je moguće da jedan neotesanac može biti šef jednom pristojnom čovjeku?Do prije par dana.Šundov je konačno iskazao,valjda da udovolji šefu,zavidnu količinu primitivnosti.I tako se ipak uklopio u strukturu.
Ako nisam u pravu,onda je u pitanju golemi stres kojem je siroti Jure bio izložen netom prije performansa.I to je jednostavno izletjelo iz njega.
Najgore je što se branio nebulozama umjesto da bude jednostavan i kaže upravao ovo:"Bio sam očajno nervozan,problemi su u poslu,ispričavam se omladini i svim građanima na ovom mom performansu,neću više tako mi Željka" itd.


registracija
27/7/09

columbo, 26.09.10. 19:23

Eh, siroti Jure, veli lolobrigita, pa dodaje - kako je moguce da jedan neotesanac moze biti sef jednom pristojnom covjeku!?
Ne mislim bas da je taj Sundov pristojan, jer ako je pristojan treba biti pristojan, isto kao ako zelis biti uspjesan moras gajiti imidz uspjesnosti. No, dobro:
pitanje je kakav je to stres strefio Sundova da je mogao podleci Kerumovom primitivizmu!? Ipak nije li to princip "spojenih sudova", gdje su sudovi inacice za - lonac i poklopac?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika