03.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

PRAVOSUĐE

SVI ZASTUPNICI ZA UVOĐENJE PUČKOG PRAVOBRANITELJA ZA DJECU

SVI ZASTUPNICI ZA UVOĐENJE PUČKOG PRAVOBRANITELJA ZA DJECU

Kao odgovor na trend porasta broja zlostavljane djece, koji je u Hrvatskoj poprimio konstantan linearni rast u posljednjih nekoliko godina, saborski zastupnici su u nastavku 25. sjednice u srijedu raspravljali o prijedlogu uvođenja institucije pučkog pravobranitelja za djecu.
Svi predstavnici klubova podržali su takav način brige za djecu i zaštitu njihovih prava i upozorili na povećano nasilje u obiteljima i porast dječje delinkvencije.
Dorica Nikolić, u ime Kluba HSLS-a, predložila je da dječji pravobranitelj bude dio ureda pučkog pravobranitelja. Potpuno suprotno stajalište zauzela je Milanka Opačić (SDP) rekavši kako je najbolji dokaz da pravobranitelj za djecu treba biti posebna institucija »dosadašnjeg rada pučkog pravobranitelja i njegove nezainteresiranosti za dječju problematiku«.
Prijedlog Dorice Nikolić da bi zbog decentralizacije bilo bolje da dječji pravobranitelj ima sjedište izvan Zagreba osporila je Jadranka Kosor (HDZ) koja smatra kako bi sjedište njegova ureda trebalo biti u Slavonskom Brodu u kojem je u Domovinskom ratu od svih gradova poginulo najviše djece.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika