23.09.2010. / 13:47

Autor: Nacional.hr

HEP i RWE Tesla predstavili prvu mobilnu stanicu za punjenje električnih automobila

Električni automobili bi za samo deset godina mogli biti znatno isplativiji vozačima od onih «tradicionalnih», pa ne čudi što mnoge europske zemlje već sada subvencioniraju svoje građane pri kupnji ovakvih automobila

Tesla Roadster je na turneji prema IstanbuluTesla Roadster je na turneji prema IstanbuluTesla turneja, koja za cilj ima promovirati budućnost električnih automobila na europskim cestama stigla je u Zagreb. U sklopu turneje, ispred Muzeja za suvremenu umjetnost svečano je predstavljena i prva mobilna stanica za punjenje električnih automobila.

Svečanosti u Zagrebu nazočili su veleposlanik Savezne Republike Njemačke u HR dr. Bernd Fischer, predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović te direktor RWE Hrvatska i predsjednik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Ralf Blomberg.

„Ovo je za HEP veliki dan, dan kada smo krenuli u budućnost" - izjavio je prilikom svečanosti Begović dodavši kako su danas HEP i RWE potpisali Memorandum o razumijevanju (MoU) vezan uz budući razvoj e-mobilnosti u Hrvatskoj.

«MoU je dobar primjer hrvatsko-njemačke poslovne suradnje. Treba imati na umu da će električni automobili dovesti do veće potražnje za električnom energijom u Europi, što znači da i Hrvatska treba povećati proizvodne kapacitete kako bi se na vrijeme pripremila za potrebe tržišta» - izjavio je Blomberg tijekom svečanosti te dodao da dolazak električnog automobila u Hrvatsku predstavlja iskorak u novo tehnološko doba. «RWE je u Njemačkoj te u desetak drugih europskih zemalja već postavio 1000 takvih punjača. Ovom turnejom poručujemo da je Europa spremna za električne automobile na svojim cestama.»

Električni automobili već se smatraju budućnošću osobnog prijevoza. Prema studiji vodeće svjetske konzultantske kuće za strateško savjetovanje Roland Berger, nije pitanje hoće li nego kada će električni automobili snažnije prodrijeti na svjetsko tržište automobila. Predviđa se da bi do 2020. godine globalna prodaja električnih automobila mogla narasti na 10 milijuna vozila, te da bi u zapadnoj Europi tržišni udio električnih i hibridnih automobila mogao biti i do 25 posto. Električni automobili bi za samo deset godina mogli biti znatno isplativiji vozačima od onih «tradicionalnih», pa ne čudi što mnoge europske zemlje već sada subvencioniraju svoje građane pri kupnji ovakvih automobila, kažu u zagrebačkom uredu Roland Bergera.

Foto: HEP predstavio mobilni sustav električnog punjenja automobila

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

registracija
21/3/10

arcanius, 23.09.10. 14:31

zašto je stanica mobilna?....
kaj je na kotače ili na baterije?....
i kaj to HEP predstavlja, utičnicu? :D


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika