23.09.2010. / 22:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Zbogom dragi Saboru: Kako su podli SDP-ovci uništili dječačke iluzije šake bolesnika

Netko će u jednom zabilježiti kako je sve pošlo po zlu kada je nekolicina političara u Saboru izašla iz domene dogovorene obmane i iz nekog razloga odlučila barem na sekundu izravno zastupati glas naroda, koji već tjednima po ulici mrmlja da državom upravlja dobro organizirana banda u odijelima...

I. Suočavanje sa stvarnošću

Scena je bila više nego mučna. Bolji primjerci vladajuće partije u agoniji su se previjali po tepihu između skučenih saborskih klupa. Na očigled milijunskog auditorija, ministar financija Ivan Šuker upoznao je javnost i prostrano tjeme kolege Darka Milinovića sa sadržajem svega što je u zadnja dva dana pospremio u svoj želudac, a ako je vjerovati pedantnijim novinskim izvjestiteljima koji su taj dan imali nesreću da ih dopadne dežurstvo na Markovom trgu, komad nedovoljno probavljenog pilećeg bataka završio je u krilu ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidara Pankretića.

S njihove desne strane odvijala se jednako napeta drama: Jadranka Kosor nekoliko se minuta borila s facijalnim grčevima koji su zadnji put u javnosti viđeni kad ju je Mesić sprdao da voli iskakati iz standardne Gavrilovećeve ambalaže. Na drugom dijelu prostorije rezervirane za ministarsku ergelu, Božidar Kalmeta lupao je glavom o stolić ispred sebe, a dva sjedala od njega ministar policije Tomislav Karamarko je - karakterističnim stamenim pogledom hrvatskog muža što se suočava s egzistencijalnim poteškoćama - dao do znanja da će pendreci nedavno viđeni u Varšavskoj vjerojatno plesati i po oporbenim tikvama.

Jedino je predsjednik Sabora Luka Bebić izgledao kao što i inače izgleda: tupo i nadasve blaženo...

Uplakani Andrija Hebrang na koncu je smogao dovoljno snage da u ime ovih unezvjerenih pogleda iscijedi rečenicu koja sublimira sav horor što je prekjučer viđen u dvorani hrvatskog Parlamenta: "Danas je najtužniji dan u Saboru u posljednjih 20 godina"...

Doduše, i poglavica Sabora urlikao je nešto u smislu „Dosta! Dosta! Dosta!", ali zbog one poslovične tuposti na predjelu glave ostali smo uskraćeni odgovora na pitanje da li je to vikao sebi ili pak nekom drugom.

Nekoliko sekundi prije ove nadasve nadrealne atmosfere - koja je ovdje prepričana iz naknadne subjektivne vizure gdje dominira sklonost svakojakim zlobnim pretjerivanjima - riječ je uzela saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy, prouzročivši jednom svojom rečenicom otpuštanje nepodnošljive količine olovnog očaja u hrvatski Sabor: zrak je postao toliko zagušljiv da su prisutni pojedinci jedva mogli doći do njega.

Predsjednik Luka Bebić jedini je održao karakterističan izraz licaPredsjednik Luka Bebić jedini je održao karakterističan izraz lica"Ako Hrvatska želi zatvoriti poglavlje 23.", kazala je hladnim činovničkim tonom ova SDP-ova zastupnica, "prije toga će morati zatvoriti pola vlade". Podmukli oporbenjaci nisu pokazali milost prema političkim neprijateljima koji su - dobrano krvareći od ovog metka koji je očigledno pronašao metu - bauljali po dvorani, pa je mučenje ubrzo nastavljeno. Egzekutor je ovaj puta bio Željko Jovanović, također saborski zastupnik SDP-a. "Polančecovo svjedočenje potvrđuje da je vrh HDZ-a, u smislu političke odgovornosti, kriminalna organizacija koju treba što prije i što dalje otjerati od vlasti!".

Legenda kaže da se ministar branitelja Tomislav Ivić u tom trenutku podigao sa saborske klupice i rekao da ide kući po ručnu bombu...

II. Katarza

Ovaj potpisnik-mazohist, kao i pretpostavljam većina onih građana koji iz neobjašnjivih, ali sasvim sigurno bolesnih navada, na drugom programu HTV-a redovno prate izravni prijenos saborskih zasjedanja, kao da je nakon ovih iscrpnih fragmenata jučerašnje epizode omiljenog reality showa ostao bez velikog dijela svojih dosadašnjih djetinjastih iluzija. Naime, moja pomaknuta ljubav prema onome što je čovjek mogao vidjeti tijekom višesatnih saborskih rasprava temeljila se izričito na premisi da se radi o punokrvnoj fikciji, burlesci koja nema ama baš nikakve veze sa stvarnim svijetom i realnim problemima. No, otrežnjenje je došlo nadasve nenadano, a kako to obično i biva, suočavanje sa stvarnošću moralo je proizaći kao posljedica tvrdokorne katarze.

Naknadni kroničari vjerojatno će jednom prilikom zabilježiti kako je sve pošlo po zlu kada je nekolicina političara u Saboru izašla iz domene dogovorene obmane i iz nekog razloga odlučila barem na sekundu izravno zastupati glas naroda, koji već tjednima po ulici mrmlja da državom upravlja dobro organizirana banda u odijelima... Podlu diverziju u posljednji je tren pokušao spriječiti njihov stranački šef Zoran Milanović, na način da se u ime nestašnih podređenika javno ispričao zbog retorike koja je upućena u smjeru prisutnih članova Vlade. Međutim, bilo je prekasno: kiselkasti okus stvarnosti već je dominirao sabornicom.

Šef SDP-a Zoran Milanović iz nekog je razloga samoinicijativno nastojao razbiti diverziju svojih podlih podređenika; Autor:
Sanjin Strukić/PIXSELLŠef SDP-a Zoran Milanović iz nekog je razloga samoinicijativno nastojao razbiti diverziju svojih podlih podređenika; Autor: Sanjin Strukić/PIXSELLI, što sada? Što naime činiti nakon spoznaje da je Big Brother za bolesnike itekako stvaran, jer je u njemu prekjučer izrečeno nešto što bi se naknadno moglo pokazati kao Velika Istina - da je naime vladalačka nomenklatura zločinačka organizacija?

S obzirom da ovaj autor cjelokupnu situaciju gleda iz nadasve sebične perspektive, vrijeme je da se postavi i ključno pitanje: što sada gledati? I gdje !? Postoji li uopće na cjelokupnoj medijskoj sceni u Hrvatskoj mali kutak u koji bi se moglo pobjeći od svih zala što ih može prouzročiti ovaj stvarni hrvatski svijet?

Sabor je, pokazati će se vjerojatno naknadno, bio posljednje utočište za takve sanjare i shizofrenike. Cjelokupna medijska scena programski je naime potpisala kapitulaciju nad stvarnošću prije dobrih mjesec dana. Od tada, novinske naslovnice neprekidno vrve 'istinitim saznanjima' o tome da su 'svi znali sve', radijske emisije otvaraju se dramatičnim apelima o tome da je 'Jadranka Kosor nedavno sastančila sa čovjekom koji je osumnjičen kao šef zločinačke organizacije', televizija pati od inflacije priča oko Hypo banke, čak se i Latinica vratila na nacionalnu dalekovidnicu....

Zabava za cijelu obitelj traje već nekoliko tjedana, a kada bi je saželi u šaku rečenica, onda bi to glasilo otprilike ovako: HDZ-ova Vlada, koja vodi ovu državu već duže vrijeme, svojski se trudi obraniti od teških optužbi da već duže vrijeme pljačka državu, a brani se na način da građanstvo uvjerava kako nisu Svi bili dio zločinačkog pothvata kojim je planski operušana voljena Domovina, već da su pljačku činili samo Neki od njih. Neki od njih, poput Damira Polančeca, uvjeravaju međutim časni sud i građanstvo kako se Svi sada prave glupima te da su - suprotno onomu što sada tvrde - sve znali o onome zbog čega njemu samom sada prijeti višegodišnja robija.

Takvo činjenično stanje u većini bi civiliziranih zemalja bilo skandalozno samo po sebi; naime da uopće postoji sumnja kako je više pojedinaca iz izvršne vlasti mazivalo milijune, a da su ovi Svi - koji i dalje obnašaju najodgovornije funkcije u državi - cijelo vrijeme dizali ruke i amenovali sporne odluke čiji sadržaj nikada nisu ni vidjeli, a kamoli pročitali.

Dakako, ovo je logika pojednostavljena do prostog vica, takoreći psovke, te nema neke naročite veze sa političkim pragmatizmom koji je uvriježen na ovim prostorima. Ovako postavljena logika samim time nema veze ni s realnošću koja obitava izvan granica Republike Hrvatske. Utoliko je na djelu ona dobra stara hrvatska stvarnost - zapravo autentična noćna mora - od koje očigledno nema bijega.

Ministri predvođeni Jadrankom Kosor od prvotog šoka nisu ni znali što ih je snašloMinistri predvođeni Jadrankom Kosor od prvotog šoka nisu ni znali što ih je snašlo

III. Posljednje zbogom nevinosti

No, pustimo stvarnost.

Ovaj tekst je ionako napisan kao posljednji pozdrav Saboru kakvog smo nekada poznavali: Saboru u kojem je dominirala Rojsova čudnovata lubanja, gdje je pučanstvo zabavljao 'ljupki' šovinizam Ante Kovačevića, gdje smo promatrali profesionalnu evoluciju Ante Đapića iz zapijenjenog neoustaše u pasioniranog zaljubljenika židovske kulture, Saboru u kojem je na kraju krajeva redovno izostajao onaj urlik "Dosta! Dosta! Dosta!" kad su se izglasavali srednjovjekovni zakoni kao što je onaj o umjetnoj oplodnji, ili prilikom konstatacija rijetkih političara koji su još prije nekoliko godina ukazivali na pljačku u HEP-u i HAC-u; Saboru u kojem je gotovo jednoglasno donesena sramotna Deklaracija o Domovinskom ratu, bez da je itko od prisutnih konstatirao da se radi o 'najžalosnijem danu u Saboru u zadnjih 20 godina'...

Na kraju se stoga valja podsjetiti i najveselijeg 'dana u Saboru u posljednjih 20 godina'. Desilo se to 30. lipnja ove godine. HDZ-ov patrijarh Andrija Hebrang tog je dana postao aktivni protagonist naknadnog relativiziranja pokolja nad obitelji Zec. Sjećate se toga? Spominjanje njihovog imena u Saboru, Hebrang je nazvao 'nedopustivom zloupotrebom saborskog poslovnika'...

Sav taj nadrealni svijet, nastanjen s čudnovatim bićima & pojavama, koji dakle u civiliziranim društvima može tavoriti samo u domeni dobro ispričanih basni, a nikako kao stvarnost koja svakodnevno prolazi pred našim očima, nestao je nakon samo jedne naizgled benigne izjave - one da je vrh Vlade nastanjen notornim lopovima.

Stoga zbogom, dragi Saboru...

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 23.09.10. 23:25

I vrijeme je bilo da im to netko u lice kaze posto komentar javnosti i stav naroda ih uopce ne interesuje


registracija
8/7/09

bankar, 23.09.10. 23:35

milanović ispo šupak po ko zna koji puta


registracija
8/7/09

bankar, 23.09.10. 23:48

ali naslov je zakon: Kako su podli zastupnici uništili dječačke iluzije šake bolesnika.

baš su šaka bolesnika


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 24.09.10. 00:52

A onaj nadrealist, obrambeni Vukelić, se smijulji kao kreten kada je počeo naširoko i slavodobitno svjedočiti kako je Josipović dozvolio nekim SDP-vcima ljetovanje za 7 kn/dan. Kad je furer Sabora vidio da je preuočljivo produžio dosadnog Vukelića, morao ga je prekinuti u isprogramiranom trošenju vremena na tu sitnicu SDP-ovca, kako bi manje vremena ostalo za oporbene govornike o "kriminalnoj vladi" i dva desetljeća staro HDZ-voj povijest grabeži Hrvatske bez premca sl. Mislio sam da tu nema više rukavica...golim rukama među rogove ili napustiti dvoranu za privilegirane nadrealiste koji se još i čude kako su oporbenjaci nepristojni kada nekome kažu da je kriminalac i to, moim vas - bez suđenja. Ta me krema sa svojojm glasačkom svitom podsjeća na rumunjskog Predsjednika koji nije bio svijestan da ga razjareni narod želi ubiti, o on se još ljuti kao da ne zna zašto je njegov mili narod ljut.


registracija
27/7/09

columbo, 24.09.10. 01:54

Bravo Hrvoje! Krajnje je vrijeme da HDZ pokupi cahure i sidje s vlasti i to sam, prije izbora. Jer, stanje je neodrzivo u zemlji u kojoj se vodeca partija voli predstavljati strankom, a svi znamo (a znaju i oni sami) da su udruga organiziranog kriminala. I "gdje je tu izlaz: anatomija, fizika, spaljivanje lomaca...", ili oporba? A nje nema vidjeti, usprkos pojedinim rijetkim biserima, ali sve je to prosuto zito, pa je mozda jedini spas u rijecima one babe: "Narod sinko, samo narod ovo zlo moze pomesti".
Steta nesaglediva steta se dogodila...Mislim da nas je vise unistio, osiromasio i opustosio HDZ nego ratni agresor, a s kakvim smo samo entuzijazmom docekali smjenu vlasti. Visoka je cijena hrvatskog domoljublja, nazalost i sto sad? Nista! Placi voljena zemljo!


registracija
30/8/10

TonyP, 24.09.10. 03:31

Nazalost ima losih demokracija svugdje, ne samo u Hrvatskoj i Latinskoj Americi.
Nesto kvari covjeka kad dodje na vlast. Jedino promjene smanjuju kurupciju svakog oblika. Sto duze zastupaju, sve vise zastupaju vlastite interese. Kao i riba, ide od vrha. Sto duze traje spusti se u nize redove. Dok je prije bilo za sam vrh sad ide u ministarstva, po gradovima i zupanijama. Treba mjenjati. Cetiri godine su dovoljne. Cemu iduci mandat ako ni onaj prvi nije unaprijedio polozaj gradjana koje zastupaju?!


registracija
6/10/09

pfefer, 24.09.10. 06:56

autor ovog teksta je jdni isfrustrirani crvić koji nezna drugo no vrijeđati kao i njegova crvena partija


registracija
12/7/10

Cassini, 24.09.10. 10:18

Dolje banda lopovska!


registracija
30/6/10

petrus7, 24.09.10. 11:59

ČMARKO64 puši mi kitu. Ti si isfrustrirani crvić koji brani bjeloglavu SRPSKU kokoš. Kako te nije sram dobivati naređenja od srpkinje pa ju braniti na netu? Ako nisu instrukcije i naređenja onda si glup koji ne zna dalje od svog nosa. Ipka mislim da si ti i jedno i drugo.


registracija
15/11/06

rimaz, 24.09.10. 16:23

Gledao sam i uživao. Komanda Kosorice Bebiću "opomena, opomena" očito nije pala na plodno tlo. A onaj urlik Šeksa "dosta, dosta" je stvarno rekao sve. Borba HDZ-a protiv korupcije se svela na istragu o boravku SDP-ovih sabornika na Brijunima. "Čestitke" SDP-u što su im dali motiv za istragu.


registracija
9/8/09

vinko12, 24.09.10. 18:41

kada se udbaski sin simicic prosere, omah mu se objese komunjarki i srbadijski brabonji s komentarima. uzivajte stoko, ima vas samo desetak koji citate ta sranja


registracija
27/7/09

columbo, 25.09.10. 02:44

Dobro je imati na stranici ovog ustasu "Vinka12", jer se barem zna u kojoj kaljuzi zivimo...Ima bit da su mu se udbasi i komunisti najebavali majke ustaske, pa israli po glavi, te mu ostala dozivotna fleka. No, nadam se da ce se ta ustaska olos konacno skinuti sa stranice, kao i onaj njegov kompanjon Simo koji se izlitao, pa shvtio da zagadjuje...I nestao. Sebi ucinio malo dobroga....


registracija
7/2/10

crvenoperka, 25.09.10. 10:43

REMETINEC BANDO HDZ-ova LOPOVIIII.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 25.09.10. 10:51

Hrvoje,bravo,bravo!
bankar @,točno tako.
vinko i darko @,je l' vi to ozbiljno?


registracija
9/8/09

vinko12, 25.09.10. 19:12

izvini kolumbo sto sam ustalasao vasu komunjarsku brarbonjsku mirisnu nirvanu. samo sam bio zavirio, onako s plinskom maskom, da vidim dali vas nekoliko brabonjaka jos uvijek visite na simicicevom ili bajrasijevom supku i da vas nije nekom tragedijiom pomela njihova nenadana srackavica. Cuvajte se decki, sto bi mi bez vas.Ajd ohoh ja opet na cisti zrak za dulje vrijeme, uzivajte na svom derneku.


registracija
27/7/09

columbo, 25.09.10. 20:26

Jadni vinko! Je li ti bar neugodno sto si tolika budala!? Ali ne daj se - HDZ treba takve poput tebe. Samo ti nastavi, jer rekoh ti - s tobom barem znamo u kojim smo govnima u ovoj drzavi...


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 26.09.10. 18:36

Za okladu da ce HDZ jos 4 Godine pljackati i varati ovaj narod,jer previse je onih koji ovise o tom pokretu.Briga njih sto svi propadamo glavno je da oni zive bez rada od HDZ-ove milostinje.


registracija
25/6/10

vidra, 27.09.10. 07:12

Dosta , dosta, stvarno je dosta ovako vulgarnih riječi od pojedinih komentatora. Zar ne možemo biti kulturni i služiti se riječnikom bez prostačenja, a to samo dokazuje na kojem su nivou pojedini komentatori.Ako nemaju što pametno i na pristojan način reči, ne moraju širiti svoj primitivizam na ostale komentatore. VINKO 12 prednjači u vulgarnom rječniku. Takvim ljudima bi trebalo zabraniti pisanje po javnim medijima, da ne šire svoj primitivizam.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika