24.09.2010. / 10:57

Autor: Hina

Kosor i Vukelić posjetili pilote: 'Avioni su bili ispravni, štednja nije krivac'

Na pitanje o mogućnostima da naš zračni prostor čuva netko drugi, ministar je rekao da nikakva odluka da bi ga čuvao netko drugi nije donešena niti je o njoj bilo rasprave. Predsjednica Vlade složila se s tim i dodala da će sjednica Vijeća za obranu biti održana kada se Predsjednik Republike i ona vrate s puta u SAD-u

Jadranka Kosor i Branko Vukelić (Slavko Midzor/PIXSELL)Jadranka Kosor i Branko Vukelić (Slavko Midzor/PIXSELL)Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar obrane Branko Vukelić, načelnik Glavnog stožera OS RH general Josip Lucić te savjetnik predsjednika Republike za vojna pitanja Zlatko Gareljić posjetili su jutros pilote MIG-a 21 u KB Dubrava koji su se jučer srušili tijekom vojne vježbe pored vojnog poligona u Slunju.

Premijerka Kosor izjavila je da je najvažnije da su piloti dobro i da je uvjerena da nesreća nije dogodila zbog, kako neki nagađaju, manjka novaca.

Ministar obrane Branko Vukelić je na upit što su piloti izjavili članovima Istražnog povjerenstva koji se bave analizom uzroka pada MIG-ova rekao da oni još nisu razgovarali s članovima povjerenstva. Najvažnije je zdravlje pilota, a oni će već reći sve što je bitno, a istražno će povjerenstvo zaključiti što se dogodilo.

Premijerka Kosor je na upit o jučerašnjoj izjavi predsjednika Republike što napraviti dalje s HRZ-om i njegovom modernizacijom odgovorila da je o tome već razgovarala s predsjednikom Republike i vrhovnim zapovjednikom te ministrom i razgovarat ćemo naravno i dalje.

"U razgovoru s pilotima čula sam da je apsolutno bilo sve u redu, a o rezultatima istrage to ćemo već saznati", istaknula je premijerka, ponovivši da je na sjednici Vlade zatražila temeljitu istragu o uzrocima ove nesreće. Modernizacija naravno ide dalje i svakako u sklopu činjenice da je Hrvatska članica NATO-a, naglasila je. Kosor je opovrgnula nagađanja da je do nesreće došlo zbog rezanja budžeta Ministarstvu obrane i nedostatka novca.

"Na Vladi u četvrtak, samo nekoliko sati nakon nesreće, bilo govora o padu ovih aviona te da je utvrđeno kako su avioni bili ispravni", ustvrdila je.

Na potpitanje da modernizacija ide dalje, ali i da novaca nema, ministar obrane Vukelić je rekao da su čelni ljudi države dali zadaću MORH-u da za sljedeću sjednicu Vijeća za obranu da detaljnu informaciju o svim mogućnostima modernizacije ratnog zrakoplovstva.

'Čudo da nisu i prije pali': Kabina jednog MIG-a nije bila zatvorena?

Jedna od mogućih je da se obnovi postojeća flota, druga je moguća nabava novih zrakoplova, a državni vrh će dobiti potpunu informaciju, rekao je ministar. Podsjetio je da je modernizacija HRZ-a u dugoročnom planu modernizacije oružanih snaga. Tražimo varijante ekonomski prihvatljive i moguće, a opet da s druge strane garantiraju opstojnost HRZ-a, dodao je ministar.

Na pitanje o mogućnostima da naš zračni prostor čuva netko drugi, ministar je rekao da nikakva odluka da bi ga čuvao netko drugi nije donešena niti je o njoj bilo rasprave.

Predsjednica Vlade složila se s tim i dodala da će sjednica Vijeća za obranu biti održana kada se Predsjednik Republike i ona vrate s puta u SAD-u.

Na upit hoće li piloti možda stegovno odgovarati zbog ove nesreće, Vukelić je rekao da je poznato da imamo vrhunsku pilotsku školu i izuzetne vrhunske pilote. Dečki su, uvjeren sam, napravili sve što je bilo potrebno, a Istražno povjerenstvo utvrdit će i te elemente. Neka povjerenstvo utvrdi što se dogodilo, a ako je bilo grešaka utvrdit će se o čemu je bilo riječi. Sada možemo već vidjeti da su avioni usmjereni na nenaseljeno područje kada su pali, da su se piloti na vrijeme katapultirali, te da su živi i zdravi, govori o tome da su vrhunski osposobljeni te da su se ponašali u skladu s procedurama. Prema tome ne bih volio te špekulacije oko pilota i njihovih grešaka i mislim da imamo izuzetno vrijedne pilote, istaknuo je ministar.

Odbio je komentirati jučerašnje izjave zapovjednika HRZ-a da je došlo do dodira dvaju MIG-ova i da je jedan vikao "iskači, iskači", ministar je kratko rekao da na to ne može odgovoriti, da će to istraga potvrditi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
12/7/10

Cassini, 24.09.10. 11:42

Istraga jos nije niti pocela za pravo a Jaca i kompanija vec znaju sto nije uzrok iako pojma nemaju sto je.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.09.10. 12:46

Kabina je otpala jer selotejp nije držao.


registracija
1/1/70

, 24.09.10. 13:48

Nikad kriminalac,ubojica,lopov nije priznao svoju gresku....ispricao se...vec laze,zamagljuje,obmanjuje....lopovi ADZenjarski.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.09.10. 13:58

Suplja Jaca prica gluposti JACO PAMETNIJE IZGLEDAS KAD SUTIS


registracija
11/1/10

fluid, 24.09.10. 15:44

Kada to kaže pjevač iz crkvenog zbora Vukelić,može mu se vjerovati na riječ.Čovjek je oličenje sposobnosti kao prvi čovjek Hrvatske vojske.Gdje bi nam bio kraj da nas je takav vodio od početka rata.Isto gdje i jesmo jer nas je vodio Šušak zvani ćevap(u Kanadi).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika