24.09.2010. / 12:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Od danas Ustavni sud odlučuje hoćemo li izlaziti na referendum o ZOR-u

Sindikalni zahtjev da se raspiše referendum potpisalo je više od 717 tisuća birača, nakon čega je vlada 3. rujna iz saborske procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a koji je, između ostalog, trebao ukinuti odredbe o produženoj primjeni kolektivnih ugovora

Hrvatski sabor većinom je glasova danas od Ustavnog suda zatražio da utvrdi jesu li ispunjene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma o ZOR-u s obzirom da je Vlada iz saborske procedure povukla zakonski prijedlog koji je bio neposredan povod zahtjevu za referendum.

Takav zaključak Sabor je donio s 77 glasova za, 55 protiv i četiri suzdržana glasa. Protiv zaključka glasovali su zastupnici oporbe, a suzdržani su bili SDSS-ovi zastupnici Ratko Gajica, Mile Horvat i Milorad Pupovac, te zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Ustavni sud po tom će zaključku morati utvrditi jesu li ispunjene pretpostavke iz Ustava da se na zahtjev birača raspiše referendum s pitanjem: "Jeste li za zadržavanje važećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni pravnih pravila sadržanih u kolektivnim ugovorima i otkazivanju kolektivnih ugovora?".

Sabor je prije toga većinom glasova prihvatio i zaključak odbora da je prikupljen potreban broj potpisa za raspisivanje referenduma.

Sindikalni zahtjev da se raspiše referendum potpisalo je više od 717 tisuća birača, nakon čega je vlada 3. rujna iz saborske procedure povukla prijedlog izmjena ZOR-a koji je, između ostalog, trebao ukinuti odredbe o produženoj primjeni kolektivnih ugovora.

U prvom čitanju podržane su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju i izmjene Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Zastupničku prisegu položio je HDSSB-ovac Dinko Burić koji će u saborskoj klupi zamijeniti Branimira Glavaša osuđenog za ratni zločin.

Sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a s radom nastavlja u srijedu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.09.10. 18:31

Ustavni sud ce odlucivati o volji naroda.E ova je dobra.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika