24.09.2010. / 13:45

Autor: Hina , Nacional.hr

'Tko je tebi Reihl Kir?': Počast ubijenom mirovnjaku koji je htio urazumiti Hrvate i Srbe

Po riječima Tanje Simić Berclaz, autorice izložbe, izložbom se odaje poštovanje mirovnjaku koji je vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima, nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji

Josip Reihl KirJosip Reihl KirU organizaciji Centra za mirovne studije večeras se u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) otvara izložba "Tko je tebi Reihl Kir?", kojom se podsjeća na tragičnu sudbinu nekadašnjeg načelnika osječke policijske uprave.

To je prvo javno obilježavanje sjećanja na osječkog načelnika policije Josipa Reihl Kira ubijena 1991. zbog toga što je predstavljao prepreku ratu, na čovjeka koji je mjesecima pokušavao urazumiti građane hrvatske i srpske nacionalnosti na tom području, stoji u najavi organizatora.

Posjetitelji će na izložbi moći pogledati video svjedočenja Kirove žene Jadranke, Mirka Tubića, jedinog preživjelog iz automobila u kojem je ubijen Kir, te Miloša Vasića, novinara tjednika "Vreme" koji je pisao o tom slučaju. Izloženi su i ormari u kojima s vješalica, umjesto odjeće, vise ploče s informacijama o Josipu Reihl Kiru, odnosno isječci iz novina o njegovu ubojstvu.

Po riječima Tanje Simić Berclaz, autorice izložbe, izložbom se odaje poštovanje mirovnjaku koji je vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima, nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, bit će otvorena do 1. listopada, a ostvarena je u okviru regionalnog projekta "Manjine za manjine" Centra za mirovne studije iz Zagreba, a partneri su Mirovni institut iz Ljubljane, Biro za ljudska prava iz Tuzle i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda.

Autor likovnog postava je "Metaklinika" iz Beograda, gdje je izložba bila postavljena ovog ljeta. Nakon Zagreba izložba će, kako je planirano, biti postavljena u Osijeku i Rijeci, zatim u Ljubljani, Sarajevu i Tuzli.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 24.09.10. 17:02

osijek i slavonija su uvijek bili najbogatiji i najnartedniji i najcivliziraniji dio hrvatske. za vrijeme austrougarske u osijeku je postojala proizvodnja prije no u drugim krajevima europe. Kada je Kir ubijen, ubijena je civilizacija u osijeku. Dosli su Glavas i Dapic, slavonija se pretvorial u sirotinju i zaostali kraj. Prije no sot je ubijen, Kir je govorio kako ce ga Glavas i njegova mafija ubiti jer zu zeljni rata. Govorio je to i arlovicu i kramaricu, i svima u vladi, ali bjezao nije. Svi su ga izdali


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika