24.09.2010. / 13:42

Autor: Hina

Alergičarima prijeti nepovoljan vikend!

Pelud korova ambrozije bit će visokih koncentracija na nekim područjima istočne Hrvatske, a umjerenih u središnjoj Hrvatskoj, pa se savjetuje oprez alergičnim osobama

Biometeorološke prilike od subote 25. do srijede 29. rujna bit će razmjerno nepovoljne, a pelud korova ambrozije visoke koncentracije, pa se savjetuje oprez alergičnim osobama, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U subotu 25. rujna nepovoljne biometeorološke prilike pod utjecajem ciklone uzrokovat će tegobe meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Kod meteoropata je moguća razdražljivost, nesanica i glavobolja te bolovi na mjestima ranijih ozljeda. Kronični bolesnici imat će pojačane tegobe pa im se preporuča izbjegavanje dodatnih napora.

Pelud korova ambrozije bit će visokih koncentracija na nekim područjima istočne Hrvatske, a umjerenih u središnjoj Hrvatskoj, pa se savjetuje oprez alergičnim osobama.

Biometeorološke prilike će u nedjelju 26. rujna biti razmjerno nepovoljne, ali će u većem dijelu Hrvatske nepovoljan utjecaj malo oslabiti što bi osjetljivim ljudima moglo donijeti smanjenje tegoba. Nepovoljan utjecaj bit će najviše izražen na južnom Jadranu.

Pelud korova ambrozije bit će visokih koncentracija na nekim područjima istočne Hrvatske, a umjerenih u središnjoj Hrvatskoj.

I u ponedjeljak, 27. rujna biometeorološke prilike će biti još razmjerno nepovoljne, ali će nepovoljan utjecaj bit slabije izražen nego prethodnih dana. Kod osjetljivih ljudi, još su moguće umjerene tegobe uzrokovane vremenom, osobito na Jadranu.

U središnjem dijelu zemlje koncentracije peludi korova ambrozije bit će umjerenih koncentracija, a na nekim dijelovima istočne Hrvatske visokih.

Biometeorološke prilike bit će razmjerno povoljne u utorak, 28. rujna, pa će kod meteoropata i kroničnih bolesnika oslabiti tegobe od kojih su patiti prethodnih dana. U središnjem dijelu zemlje koncentracije peludi korova ambrozije bit će umjerenih koncentracija, a na nekim dijelovima istočne Hrvatske bit će visokih vrijednosti, pa se savjetuje oprez alergičnim osobama.

Biometeorološku prognozu izrađuje Državni hidrometeorološki zavod u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Peludnu prognozu izrađuje Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Laboratorij za aerobiologiju u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika