24.09.2010. / 14:15

Autor: Hina

Povjerenstvo: Ove zime ne bi trebalo biti problema u opskrbi prirodnim plinom

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić ističe kako problema u opskrbi, izuzev uz iznimno niske temperature duže vrijeme, ne bi trebalo biti

Jerko Jelić BaltaJerko Jelić BaltaHrvatska ove zime ne bi trebala imati problema u opskrbi prirodnim plinom, transportni i skladišni kapaciteti su potpuno spremni, a u tijeku su i pregovori s Inom o opskrbi, istaknuto je nakon današnje sjednice Povjerenstva za provedbu Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskog transportnog sustava koja je pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor održana u tvrtki Plinacro.

Predsjednica Vlade nakon posjeta Plinacrou izrazila je zadovoljstvo intenzivnim radovima u izgradnji plinskog transportnog sustava.

Zadovoljna sam, posebice s obzirom na činjenicu da je sustavom plinovoda 2002. bilo pokrivena trećina hrvatskog teritorija, a danas gotovo cijela Hrvatska, osim jedne županije, kazala je.

Ističe i kako će do 15. prosinca i s hrvatske i s mađarske strane biti završen interkonekcijski plinovod. To je novi pravac koji otvara nove mogućnosti za Hrvatsku, naglasila je Kosor.

Podsjetila je i da je završen plinovod u Istri te izrazila zadovoljstvo i onime što je učinjeno vezano za Podzemno skladište plina Okoli za predstojeću zimsku sezonu.

Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Jerko Jelić Balta ističe da transportni i skladišni kapaciteti prirodnog plina potpuno spremno dočekuju predstojeću zimu.

Vezano za opskrbu, pregovori s Inom su u tijeku. Mislim da neće biti problema, kazao je Balta.

Predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Miljenko Šunić ističe kako problema u opskrbi, izuzev uz iznimno niske temperature duže vrijeme, ne bi trebalo biti.

S obzirom na naše kapacitete te raspoloživost u okruženju plina ima dovoljno. No, s obzirom na naše skladište i dobavu uz ekstremno niske temperature, minus 15 ili minus 20 stupnjeva Celzijevih, u razdoblju od tri, četiri tjedna može biti problema, kazao je Šunić.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja novinara razgovara li se s mađarskim MOL-om o otkupu plinskog biznisa, kazala kako se o tom projektu pregovara.

"Pregovaramo o tom projektu, radimo intenzivno dalje svakako vodeći računa o rokovima", rekla je.

U prosincu prošle godine Vlada je s MOL-om potpisala prvi dodatak Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju kojim je obveza Vlade da kupi plinski biznis od Ine odgođena do 1. prosinca 2010.

Na današnjoj sjednici Povjerenstva nije se razgovaralo o cijenama plina, no poduzetništvo već duže vrijeme upozorava da su cijene ove godine već znatno porasle.

Predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, koji je i član Povjerenstva, u izjavi novinarima potvrdio je da je toj tvrtki plin u godini dana poskupio za više od sto posto, ali i da do kraja godine neće biti poskupljenja elekrične energije.

HEP, kaže, godišnje troši 700 milijuna prostornih metara plina, a razlika u cijeni mu je koncem ove u odnosu na kraj prošle godine više od sto posto.

"Za sada to pokrivamo, jer je naša dobit u prvih osam mjeseci 1,2 milijarde kuna. Pitanje je što će 2011. biti s cijenom plina. Ako poraste nećemo biti u mogućnosti zadržati sadašnju cijenu struje", kazao je Begović.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.09.10. 14:32

Ne bi trebalo za mene znaci MOZE


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika