24.09.2010. / 15:15

Autor: Martina Čizmić, Nacional.hr

Krim policija sumnjiči šefa HŽ-a da je za milijune unajmljivao vagone iz starog željeza

Popovca istražuju zbog tri sporna posla koje je ugovorio dok je bio direktor HŽ Cargo, a zbog kojih je HŽ oštećen za više milijuna kuna

Zoran PopovacZoran PopovacKriminalistička policija pretražila je prostorije Hrvatskih željeznica, posebice ured predsjednika Uprave Zorana Popovca u sklopu kriminalističke istrage. Kako piše Index, policija Popovca istražuje zbog tri sporna posla koje je ugovorio dok je bio direktor HŽ Cargo, a zbog kojih je HŽ oštećen za više milijuna kuna.

Naime, Popovca se sumnjiči da je potpisao ugovor o najmu vagona s tvrtkom C.I.O.S. Iz Zagreba vrijedan pet milijuna kuna za 2007. i 2008. godinu, dok je za 2009. ugovor višestruko manji. Zanimljivo je da je Popovac zapravo unajmljivao vagone koje je HŽ prethodno otpisao kao staro željezo. Riječ je o vagonima koji su otpisivani u periodu od 2002. do 2006. godine. Vagoni koji su bili u boljem stanju prebačeni su u radionicu RPV Slavonski Brod gdje su osposobljeni za promet.

Drugi sporni ugovor vezan je za kupovinu kočionih papučica za potrebe HŽ Carga, a kojim je navodno HŽ oštećen za 3,8 milijuna kuna. Iako je o tom ugovoru već raspravljao Upravni sud, policija očito smatra kako natječaj nije proveden sukladno javnoj nabavi.

Policija Popovca tereti i za ugovor s tvrtkom Friul Export koja je zanimljiva i policijama u susjedstvu, jer su ju povezivali sa štetnim ugovorima u Železnicama Srbije. Iako se Popovac brani da u trenutku sklapanja ugovora nije znao da se za Friul Export zanimaju i policije iz BiH, Slovenije i Srbije, očito mu policija ne vjeruje.

Nedavno je pak na adresu vlade pristiglo zanimljivo anonimno pismo djelatnika ove kompanije u kojem ističu da su menageri Sandra Bulić, Juro Čužić i Denis Magličić od neimenovane inozemne kompanije kupili 7 kuna skuplje kočne umetke od onih koje već desetljećima proizvodi domaći proizvođač 'Đuro Đaković'. "Zašto se išlo u nabavu inozemnih dijelova, ostavljamo kao enigmu Vašim resornim ministrima i njihovim službama, mada smatramo da bi tu ulogu u ispitivanju trebao preuzeti neki drugi organ, onaj koji jako podsjeća na jednu našu zmiju otrovnicu", stoji u ovom pismu.

Osim sumnji na namještanje ovog zadnjeg posla, anonimni željezničari podijelili su u ovom pismu s hrvatskom Vladom i malu indiskreciju, vezanu uz stav rukovodstva te kompanije po pitanju politike aktualne izvršne vlasti.

"I da znate da zajedno s direktorom HŽ-Holdinga, g. Popovcem kako i s direktorom HŽ-Carga, g.Rogožarom, na sav glas i gdje stignu ismijavaju Vas, g. Kosor, i Vaše napore za obuzdavanje krize. Najviše im smeta krizni porez tj. "harač" kako ga oni posprdno nazivaju jer su im time smanjena neto primanja. Zato to nadoknađuju refundacijom računa za topli obrok i to svaki dan. Koja sramota", poručili su anonimni zaposlenici Hrvatskih željeznica.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.09.10. 15:38

Ja u ovo nevjerujem.Nemoguće.Lažete.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 24.09.10. 18:23

Izgleda da zaposleni u HZ vjeruju Jaci pa se noj obracaju.Koga vi farbate ako ste vi u HDZ budale i mozete povjerovati u tu nisu ostali koji su isli u skolu i znaju sabirati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika