24.09.2010. / 15:39

Autor: Hina

Skupština Varteksa: Prošlogodišnji gubitak 98,9 milijuna kuna

Varteks je u 2009. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od 401,2 milijuna kuna, što je 16,7 posto manje nego u godini prije

Zoran KošćecZoran KošćecNajveća hrvatska tekstilna tvrtka Varteks d.d. u prošloj je godini ostvarila gubitak od 98,9 milijuna kuna i taj bi se gubitak trebao pokriti iz dobiti u narednim poslovnim godinama, glavni je zaključak Skupštine društva održane danas u Varaždinu.

Kao glavne uzroke gubitaka u poslovanju Uprava navodi gospodarsku krizu te smanjenje potrošnje građana.

Varteks je u 2009. godini ostvario ukupan prihod u iznosu od 401,2 milijuna kuna, što je 16,7 posto manje nego u godini prije.

Pritom je u maloprodaji ostvareno ukupno 144,1 milijun kuna prihoda, što čini 36 posto ukupnih prihoda društva, dok je u izvozu realizirano 132,3 milijuna kuna, odnosno 33 posto ukupnih prihoda tvrtke. Najveći je izvoz ostvaren u zemlje Europske unije, u iznosu od 108,8 milijuna kuna.

Najveći pad troškova u protekloj je godini zabilježen kod troškova zaposlenih koji su manji za 5,2 posto odnosno za 9 milijuna kuna. Kako navodi Uprava smanjenje broja zaposlenih posljedica je restrukturiranja tvrtke.

Nakon krizne 2009. Uprava očekuje oporavak do kraja ove godine, kao i značajniju realizaciju razvojnih projekata u 2011. i 2012. godini, istaknuo je na Skupštini predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec. Očekuje kako će već ove godine ukupan prihod biti iznad poslovnog plana.

I u ovoj godini nastavlja se s restrukturiranjem poslovanja, a kao jednu od važnijih činjenica navodi skoru odluku o preseljenju na novu lokaciju.

Košćec je potvrdio da se trenutno pregovara o preseljenju s predstavnicima grada Novog Marofa, ali je rekao i da su se u zadnje vrijeme intenzivirali i razgovori s čelnicima grada Varaždina o ostanku tvrtke u tom gradu.

Zamjenik gradonačelnik Zlatko Horvat rekao je na Skupštini da je za njega neprihvatljivo rješenje da se Varteks seli izvan Varaždina. Ujedno je uputio apel tijelima lokalne uprave, ali i predstavnicima središnje vlasti da se zajedničkim naporom pronađe rješenje kako bi se pomoglo toj tvrtki.

Skupština je danas imenovala nove članove Nadzornog odbora među kojima je i dosadašnji član Milan Horvat.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika