24.09.2010. / 15:41

Autor: Hina

Investicijski projekti u plinskom transportnom sustavu u skladu s planom

"U skladu s provedbom Strategije energetskog razvoja RH, a radi diverzifikacije dobavnih pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom, nastavit će se poduzimanje intenzivnih aktivnosti u cilju realizacije 'velikih projekata' u Hrvatskoj (Južni tok, LNG-terminal, povezivanje s plinoopskrbnim sustavima u okruženju), a kako bi Vlada mogla donijeti konačne odluke koje će biti u skladu s interesima Hrvatske", navodi se u priopćenju

Đuro PopijačĐuro PopijačPovjerenstva za provedbu Plana razvoja, izgradnje i modernizacije plinskoga transportnog sustava u Hrvatskoj utvrdilo je na današnjoj sjednici kako se provedba svih investicijskih projekata iz plana odvija u skladu s planiranom dinamikom, a transportni i skladišni sustavi potpuno su spremni za predstojeću zimsku sezonu, priopćeno je iz Plinacroa nakon sjednice Povjerenstva kojom je predsjedala premijerka Jadranka Kosor.

Povjerenstvo je utvrdilo da je podzemno skladište plina Okoli maksimalno popunjeno (552 milijuna prostornih metara), a stvoreni su i tehničko-tehnološki uvjeti za skladištenje dodatnih količina plina.

No istodobno, a u cilju sigurnosti opskrbe plinom, nužno je u što kraćem roku poduzeti sve potrebne aktivnosti i donijeti odluke koje su preduvjet razvoja skladišnih kapaciteta i izgradnje novih skladišta koja bi pokrivala vršno opterećenje plinskoga transportnog sustava, navodi se u priopćenju.

Povjerenstvo je zaključilo i da će od županija na područjima izgradnje magistralnih plinovoda (Karlovačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Istarska županija) zatražiti da ubrzaju aktivnosti na dodjeli koncesija za izgradnju distributivnih mreža.

"U skladu s provedbom Strategije energetskog razvoja RH, a radi diverzifikacije dobavnih pravaca i izvora opskrbe prirodnim plinom, nastavit će se poduzimanje intenzivnih aktivnosti u cilju realizacije 'velikih projekata' u Hrvatskoj (Južni tok, LNG-terminal, povezivanje s plinoopskrbnim sustavima u okruženju), a kako bi Vlada mogla donijeti konačne odluke koje će biti u skladu s interesima Hrvatske", navodi se u priopćenju.

Također se ističe da je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač izvijestio o aktivnostima na realizaciji Strategije energetskog razvoja s naglaskom na provedbu projekata koji vode postizanju sigurnosti opskrbe plinom (razvoj transportnog sustava, uključenje Hrvatske u projekt izgradnje LNG-terminala, Južni tok, Jonsko-jadranski plinovod, izdvajanje plinskog poslovanja - skladište i opskrba plinom, i dr.).

Predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta je kazao da je u razvoj plinskoga transportnog sustava do 2007. godine uloženo 210 milijuna eura, a do kraja 2014. uložit će se još 370 milijuna eura kako bi u konačnici bilo izgrađeno 2800 kilometara magistralnih plinovoda. To će omogućiti transport 5,5 milijardi prostornih metara plina na godišnjoj razini te u cijelosti zadovoljiti potrebe svih potrošača u Hrvatskoj, ističu iz Plinacroa.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika