24.09.2010. / 16:17

Autor: Hina , Nacional.hr

U Hrvatskoj počelo povlačenje lijekova za dijabetes zbog rizika od zatajenja srca

Postupak povlačenja četiri u Hrvatskoj registrirana lijeka koja sadrže djelatnu tvar roziglitazon HALMED je danas pokrenuo u skladu preporukama Europske agencije za lijekove (EMA)

Hrvatski pacijenti koji uzimaju lijekove za dijabetes Avandia, Avandamet, Avaglim i Roziglitazon Pliva trebaju se javiti svojim liječnicima kako bi dobili zamjensku terapiju jer zbog dokazano pojačanog rizika od zatajenja srca ti lijekovi više uskoro neće biti dostupni u ljekarnama, priopćila je danas Hrvatska agencija za lijekove i medicinske prizvode (HALMED).

Postupak povlačenja četiri u Hrvatskoj registrirana lijeka koja sadrže djelatnu tvar roziglitazon HALMED je danas pokrenuo u skladu preporukama Europske agencije za lijekove (EMA),nakon završetka postupka razmatranja novih podataka o srčano-žilnim nuspojavama roziglitazona.

U priopćenju se ističe kako su u Hrvatskoj dosad provedene sve mjere opreza i sva upozorenja oko tih lijekova kao i u Europskoj uniji.

Agencija je do danas zaprimila 5 nuspojava na lijek Avandiju: tri prijave alopecije (opadanje kose) tijekom uzimanja lijeka, jednu prijavu edema potkoljenica i jednu prijavu poremećaja rada srčanog ritma. Sve prijavljene nuspojave povukle su se bez trajnih posljedica nakon prekida terapije, dok nuspojave na ostale lijekove s roziglitazonom u Hrvatskoj nisu zabilježene.

Povlačenje lijekova iz ljekarni teći će postupno u sljedećih nekoliko tjedana u skladu s postupkom povlačenja u Europskoj uniji, pa se pacijentima preporučuje da se jave svojim liječnicima i dogovore alternativnu terapiju. Pritom se upozorava da pacijenti ne smiju samoinicijativno prekidati s terapijom, već samo u dogovoru sa svojim liječnikom.

Liječnicima se preporučuje da prestanu s propisivanjem lijekova koji sadrže roziglitazon i razmotre alternativnu terapiju te pozovu pacijente da se jave u ordinaciju radi promjene terapije.

Ljekarnici trebaju prestati s izdavanjem lijeka za one bolesnike koji kod kuće imaju zalihu lijeka i savjetovati ih da se jave svom liječniku koji će im propisati alternativnu terapiju. Pacijentima koji nemaju više lijeka treba izdati jedno pakiranje lijeka i uputiti ih liječniku radi zamjene terapije drugim lijekom.

U priopćenju se navodi da je od prvog odobrenja za lijek s roziglitazonom bilo poznato da se ta djelatna tvar povezuje s nakupljanjem tekućine u organizmu te povećanim rizikom od srčanog zatajenja, pa se kardiovaskularna sigurnost lijeka pozorno pratila. Roziglitazon je stoga bio indiciran samo kao terapija drugog izbora liječenja dijabetesa i kontraindiciran za liječenje pacijenata koji boluju od srčanog zatajenja.

Rezultati kliničkih ispitivanja, opservacijskih studija i meta-analiza koje su se kontinuirano provodile pokazali su u zadnje tri godine da postoji mogućnost povećanja rizika za nastanak i ishemijskih bolesti srca u bolesnika koji uzimaju roziglitazon. Stoga su uvedena nova upozorenja i mjere opreza za uporabu lijeka kod ove grupe bolesnika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika