24.09.2010. / 17:04

Autor: Hina

NE Krško u listopadu u redovnom remontu redovnom remontu

Tijekom remonta će se uz ostalo obaviti zamjena gorivih elemenata i 33 svežnja kontrolnih palica, pregled reaktorske posude, niz drugih remontnih zahvata održavanja, kao i 30-ak planiranih modifikacija među kojima i zamjena statora glavnog električnog generatora.

NE KrškoNE KrškoNuklearna elektrana Krško (NEK) krajem rujna započet će redovni remont koji će trajati oko mjesec dana, najavljeno je danas iz nuklearke.

Elektrana će zbog remonta 30. rujna biti isključena iz elektroenergetske mreže, a remont bi trebao završiti 31. listopada uključenjem NEK-a u mrežu.

Kako su izvijestili iz NEK-a, tijekom remonta će se uz ostalo obaviti zamjena gorivih elemenata i 33 svežnja kontrolnih palica, pregled reaktorske posude, niz drugih remontnih zahvata održavanja, kao i 30-ak planiranih modifikacija među kojima i zamjena statora glavnog električnog generatora.

To je četvrti put da se remont obavlja nakon 18-mjesečnog gorivog ciklusa (ranije su se obavljali godišnje).

Tijekom 24. gorivog ciklusa, koji je započeo 3. svibnja 2009., a završava 30. rujna 2010. godine, NEK je radio izuzetno stabilno i bez neplaniranih zaustava, u tom je ciklusu proizveo 8,45 teravatsati (TWh) neto električne energije, što je oko 1,2 posto više od plana, naglašavaju iz NEK-a.

"Visokom učinkovitošću i stabilnošću rada NEK je osiguravao pouzdanu opskrbu električnom energijom i omogućavao pozitivne učinke na tržištu za oba elektroenergetska sustava", navodi se u priopćenju.

Naime, sukladno međudržavnom ugovoru Hrvatske i Slovenije energija proizvedena u nuklearci se u istim udjelima (50:50) isporučuje slovenskoj GEN energiji i Hrvatskoj elektroprivredi.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika