24.09.2010. / 17:16

Autor: Hina

Netanyahu traži od svog izaslanika da pronađe rješenje za gradnju naselja

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zaprijetio je da će napustiti nedavno počete izravne pregovore s Netanyahuovom tvrdolinijaškom vladom ako ova ne produlji moratorij

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od svog glavnog pregovarača da produlji svoj boravak u Washingtonu kako bi se pokušao nagoditi o prijepornom pitanju gradnje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je u petak izraelski izvor.

"Yitzhak Molcho, koji je u Sjedinjenim Državama i koji će na premijerov zahtjev produljiti svoj boravak, čini napore kako bi postigao dogovor o tom pitanju", rekao je izvor za njemačku novinsku agenciju dpa.

Izvor je htio ostati anoniman zbog osjetljivosti teme. Velik dio Netanyahuova biračkog tijela i drugih stranaka u njegovoj desnoj koaliciji žestoko se protivi bilo kakvu prekidu gradnje u židovskim naseljima na Zapadnoj obali.

Ubrzani pregovori radi dogovora održavaju se dva dana prije isteka desetomjesečnog djelomičnog moratorija na izraelsku gradnju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas zaprijetio je da će napustiti nedavno počete izravne pregovore s Netanyahuovom tvrdolinijaškom vladom ako ova ne produlji moratorij.

No Netanyahu je rekao da ne može produljiti moratorij i da Palestinci u ranijim pregovorima nisu kao uvjet postavljali prekid gradnje u židovskim naseljima.

Izvor nije htio ulaziti u potankosti o stajalištima pregovaračkih timova u Washingtonu.

No izraelski dnevnik Yediot Ahronot piše da je jedna od spomenutih mogućnosti da bi Izrael mogao graditi samo u najvećim naseljima, dok bi drugdje mogao prešutno prekinuti gradnju. Na taj način bi se izbjeglo javno deklariranje bilo produljenja bilo prekida moratorija, navodi list.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika