25.09.2010. / 11:01

Autor: Hina , Nacional.hr

'Tko je tebi Josip Reihl Kir?': Prisjećanje na čovjeka koji je htio urazumiti Srbe i Hrvate

„Njegov je ubojica danas u zatvoru na izdržavanju kazne, i tako su utvrđene neke institucionalne činjenice kako je on ubijen i tko ga je ubio. Međutim, izvan institucija postoje i dalje brojne činjenice, brojne pretpostavke, brojne priče"...

Jadranka Reihl Kir; foto: Krasnodar PeršunJadranka Reihl Kir; foto: Krasnodar PeršunU organizaciji Centra za mirovne studije sinoć je u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnosti (HDLU) otvarena izložba "Tko je tebi Reihl Kir?", kojom se podsjeća na tragičnu sudbinu nekadašnjeg načelnika osječke policijske uprave.

To je prvo javno obilježavanje sjećanja na osječkog načelnika policije Josipa Reihl Kira ubijena 1991. zbog toga što je predstavljao prepreku ratu, na čovjeka koji je mjesecima pokušavao urazumiti građane hrvatske i srpske nacionalnosti na tom području. Posjetitelji na izložbi mogu pogledati video svjedočenja Kirove žene Jadranke, Mirka Tubića, jedinog preživjelog iz automobila u kojem je ubijen Kir, te Miloša Vasića, novinara tjednika "Vreme" koji je pisao o tom slučaju.

Izloženi su i ormari u kojima s vješalica, umjesto odjeće, vise ploče s informacijama o Josipu Reihl Kiru, odnosno isječci iz novina o njegovu ubojstvu. Na otvorenju izložbe bila je oporbena potpredsjednica Sabora Vesna Pusić, zastupnik srpske manjine iz vladajuće koalicije Milorad Pupovac, bivši predsjednik Stipe Mesić, Čedo Prodanović, Žarko Puhovski i niz drugih ličnosti iz javnog života i civilne scene.

Pogledajte fotogaleriju

Po riječima Tanje Simić Berclaz, autorice izložbe, izložbom se odaje poštovanje mirovnjaku koji je vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima, nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji.

„Njegov je ubojica danas u zatvoru na izdržavanju kazne, i tako su utvrđene neke institucionalne činjenice kako je on ubijen i tko ga je ubio. Međutim, izvan institucija postoje i dalje brojne činjenice, brojne pretpostavke, brojne priče. Postoje i dalje neki ljudi koji bi govorili - a nije im u institucijama dana prilika da govore - o tome je li istina da je netko naložio ubojstvo Josipa Reihl Kira. Nekako bismo željeli da ova izložba sve nas podsjeti na Josipa Reihl Kira, ali da bude i korak dalje. Jer, ako uistinu želimo vjerovati u ono što je radio, mislim da se i čitava priča oko toga što se tamo desilo i tko je naredio da se tako desi - mora istjerati na kraj!", rekao voditelj zagrebačkog Centra za mirovne studije Gordan Bosanac.

Ubojica amnestiran pa osuđen na 20 godina

Kir je ubijen 1. srpnja 1991. godine na povratku s pregovora s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenja. Vatru na automobil otvorio je pripadnik pričuvnog sastava hrvatske policije Antun Gudelj. Ubijeni su Reihl Kir, Goran Zobundžija, Milan Knežević, a Mirko Tubić je teško ranjen.

Premda je došlo do suđenja Gudelj je amnestiran po Zakonu o oprostu, nakon čega odlazi u Australiju. Kada dolazi do smjene vlasti i odlaska HDZ-a Kirova udovica Jadranka krenula je u dokazivanje kako je Gudeljova amnestija bila nezakonita, nakon čega je zatraženo njegovo izručenje. U lipnju 2008. Gudelj je osuđen na 20 godina zatvora. Osim što je u završnoj riječ na zadnjem ročištu istaknula da ‘postoje naručitelji ubojstva’ te da su zato ‘selektivno odbijani svjedoci’, Jadranka Reihl Kir kazala je slijedeće: „Državno odvjetništvo dužno je otvoriti istražni postupak protiv osoba koje su pojedini svjedoci navodili. Spominju se Šeks i Glavaš, a jesu li to prava imena, to treba utvrditi“

Komentari

registracija
1/1/70

, 25.09.10. 12:39

Pritisnite Šeksa,Glavaš...i dobit ce te odgovor u naruciocu ovog gnusnog ubojstva.


registracija
30/12/08

csiki, 25.09.10. 16:14

Slika i demokracija ljepe nase


registracija
10/7/09

Anemona, 25.09.10. 19:27

Josip R. Kir bio je uspravnica i svjetlost i nada u miroljubivo rjesenje sukoba pa je kao takav smetao
Nazalost i na sramotu..
.
Veliki gubitak za obitelj,za Hrvatsku,za mir posljedice kojeg su dalekosezne.


registracija
10/7/09

Anemona, 25.09.10. 19:30

P.S. Upravo tako, "slucaj Kir" slika je Lijepe Nase.


registracija
11/1/10

fluid, 25.09.10. 21:53

Apsolutno pogrešno.Srbi su se spremali i dočekali,ratnu opciju kao zamjenu za eventualni neuspjeh da to učine političkim prijetnjama i pritiscima.Kako to nije uspjelo,rat je bio neminovan.Tko god sumnja u to,strašno i pogubno riješi.Kir je bio jedan od onih koji je strašno pogriješio vjerujući da je moguća strategija mira.Nije bila moguća.Kao takav bio je velika smetnja i to je apsolutno točno.ALI !!! Ni Kir ni bilo tko drugi nije smio biti ubijen,naročito ne od hrvatske ruke,zbog svojih zabluda ili pogrešnog mišljenja.Veliki problem je predstavljala rukovodna struktura u kojoj je Kir bio izuzetno važan faktor .No greška je kod Zagreba(Tuđman,Manolić,Boljkovac i dr.)koji su morali smjeniti Kira sa njegove pozicije.I tada nebi bio ubijen.Ukupno gledajući,ponavljam,svejedno NIJE smio biti ubijen!!!


registracija
11/1/10

fluid, 25.09.10. 21:55

Oni koji su ga ubili,naredbom ili samim ubojstvom,moraju odgovarati jer su počinili kazneno djelo!


registracija
27/7/09

columbo, 26.09.10. 03:00

Prica o Kiru je zalosna do neba. To je zpravo svjedocanstvo o jednoj zabludi, imenom - Hrvatska!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.09.10. 07:50

fluid i columbo lupate totalne gluposti!!!!!
Kir je bio profesionalac, radio je ono sto mu je bila sluzbena policija Hrvatske. Pregovori sa lokalnim srbima na cija su leda nasjeli srpski kriminalci iz srbije. Vecini srba u slavoniji nije bilo ni do ustasa ni cetnika, zeljeli su svoj zivot, bez tih zivotinja. Kir je to znao, zato je kir tamo isao, da bi zidvojio zlocince od slavonaca. Kir je za razliku od Glavasa pravi slavonac, slavonija je uvijek bila multietnicka i bogata i civlizirana. Glavas je ubio kira samo zato da bi mogao biti serif u slavoniji, kazu nema dokaza, dajte molim vas. prije smrti kir je govorio da je glavas ludak koji bi ga mogao ubiti, pored toga kada postoji ubojstvo onda se uvijek pita tko je mogao imati motiv, Glavas sigurno i nitko drugi. Osijecani su e pokazali kao kukavice, dozvolili su da Glavas ubije Kira, danas je osijek na najnizoj grani u svojoj povijesti, nikada nije bio osijek i slavonija tako los ekonomski kao danas. Glavas je doslovce opljackao slavonsku banku, nedostajalo je 44 miliona jureka. i sada neka osijecani zive u jadu i bijedi, tko im jebe mater, dali su da zivotinja hercegovac Glavas ubije Slavonca kira.sada imaju to sto imaju.jad i bijeda, jad i bijeda, Glavas je napravio od osijeka grad smijuriju.


registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 10:38

ankica schreiber.Pozdrav tebi a ujedno da ti kažem da nije lupanje gluposti to kada se ravnaš po činjenicama.Dakle prouči Načertanije i dobiti ćeš odgovor.Ako si Srbin ili Srpkinja, tada te razumijem da ovako govoriš no to nema veze sa realnošću.Usput malo više znam o svemu nego ti.Poznajem osobno i Glavaša i Kira i Slavonac sam.No ovo što si to napisala(o)kao tvoje objašnjenje,sve stoji ali nije odgovor na temu.Sve si fulao kao ključno pitanje. Rat sa Srbima (svugdje ma gdje god bili u bivšoj Jugoslaviji,je bio NEIZBJEŽAN.Zahvaljujući međunarodnoj zajednici i embargu,i vrlo vrlo krvav.Ujedno i velikim pogreškama samog Tuđmana.Da je kraće trajalo bilo bi manje krvi a također i manje lopovluka.Ovako se za 5 godina rata sve uredno napravilo kao preduvjet,za totalnu pljačku Hrvatske.Od samih Hrvata.


registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 10:40

Još jednom ponavljam;Kir je bio kriva osoba na krivom mjestu kojega se MORALO smjeniti sa ključne pozicije.NIKAKO UBITI!!!


registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 13:16

Columbo nije u pravu.Hrvatska nije zabluda.Samostalna i slobodna Hrvatska je jedino moguća opcija.Ali bez ovih lopova i njihovih sljedbenika.Čista i dostojna Hrvatska je san svakog Hrvata-pravog.Ovi što to urliču da jesu su glumci koje treba disciplinirati.I to je sve.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.09.10. 14:08

fluid ocito ti je mozak ispran glupostima. prvo odmah me proglasavas srpkinjom, cim drukcije mislim. Ja zivim jos od prije rata izvan hrvatske, ja mislim kao netko tko zivi u multietnickoj demokratskoj americi i europi!!! Kada mu je zivot bio ugrozen Kir nikada nije bjezao, Glavas mulja i bjezi kako smo vidjeli, bjezi i ostavlja svoje ljude u zatvoru. Kir bi potamanio sve cetnike, Glavas je bio iza debelih zidova zupanijske zgrade, pobijegao bi cim bi bila veca frka, ostavio bi osijek. Kirova zrtva bila je smrt civilizacije u Hrvatskoj, nakon toga dosle su paralelne linije zapovijedanja, kriminal ispod zita. Glavas je doslovce potamanio privredu i civilizaciju u Slavoniji. Na kraju ako su srbi tako losi, zasto Slovenija i Hrvatska, dvije NATO clanice ne mogu braniti sovje nebo zajedno sa svojim avionima, nego moraju placati reket talijanima za to!!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.09.10. 14:12

zlatko kramaric i debeli bosanac mate arlovic znaju mnogo o tome kako je Kir ubijen, ali se prave blesavi, ponasaju se isto kao i svi osjecani. Suti i snadi se, ne riskiraj, vazno da se ja snadem bolje od dugih. Medutim brod tone, civilizacija je ubijena u slavoniji, privreda ne postoji. Glavas i oni koji su ubili Kira, pretvorili su Hrvatsku u Afriku, Ugandu, gdje se Tutci i Hutu medusobno mlate, a citav svijet se pita zasto se ti jadnici medusobom tuku, ne rade nista samo prave vecu i vecu mizeriju sebi. I jedni i drugi su jad i bijeda.
Zato osijek i slavonija, samo vi glasajtge za Glavasa, za 20 godina kada budete kao srbija bosna i albanija shvatiti cete tko je bio Kir, i sto znaci obrana privrede i civiizacije.


registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 15:54

ankicasreiber.Nisam te proglasio srkinjom jer neznam tko si.Brkaš riječi.Rekao sam,ako si...No nije važno.Važnije je da ti možeš tako govoriti jer si,kako kažeš "vani".Ja sam bio ovdje i branio Hrvatsku i za tebe i za druge.Nije poanta da su svi morali biti ovdje a ostali nisu zaslužni za obranu ili razvoj Hrvatske.No ja sam bio malo veći profi nego Kir.I znam o čemu govorim.Krivo si protumačila moje pisanje iz kojega si zaključila da branim Glavaša.Ili bilo koga.Govorim o neminovnosti rata na prostorima cijele bivše juge.Također i u Hrvatskoj.Bez rata nije moglo proći.I točka.Tko je pokušavao bilo šta,mirnim putem,bio je poguban za obranu Hrvatske.Srbi su kupovali vrijeme jer je trebalo zamjeniti posade onih koji nebi pucali na svoj narod.Konsolidirati vojne i druge redove.itd.Za to im je trebalo i vrijeme koje im je razvlačenje pojedinih odgovornih išlo na ruku.Nama u Hrvatskoj to nije išlo naruku.Bilo je još par takvih "profija"na zapovjednim funkcijama koji su htjeli"mirnim putem".Kao rezultati takvoga nastojanja i profesionalizma,mi smo samo biolježili gubitak teritorija a broj mertvih je rastao.Vidim da o tome nemaš pojma.Uništena ne samo Slavonija nego i cijela Hrvatska nije posljedica ubojstva Kira nego rezultat udružene skupine koja je došla na vlast.Ti puno pojmova pobrkaš i tako izgubiš bitnost teme.Ali,pozdravljam te i imaš slobodu misli i pisanja pa lijepo uživaj.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.09.10. 16:26

znam fluid ti si bio u osijeku, zato ne vidis dalje od svog nosa. Pricas gluposti, Kir nije pokusavao mirni put, Kir je radio ono sto mu je sluzbena politika Hrvatske nalagala. Kir je bio profesionalac. Medutim u domovinskom ratu postojale su dvije zapovijedne linije, istinski branitelji koji brane svoju zemlju u skladu sa zakonom, i druga ilegalna linija zapovijedanja, kriminalna, psi rata. Kir je smetao kriminalcima, jer je bio posten i jer je sluzbeno bio njima nadreden. Na kraju citava Hrvatska je propala kako ti kazes, ali slavonija je propala vise od drugih dijelova. Ne razumijem odkuda Hercegovci mogu biti vlasnici Saponije!!!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 26.09.10. 16:41

fluid zapravo svojom gluposcu vrijedas Kira!!! Po tebi je on zlei mir, i gledao bi cetnicke zvijeri kako rasturaju hrvatsku i zvao ih na lulu mira!!! Kir je bio spreman potamaniti sve te zvijeri, za razliku od Glavasa koji se skirvao u zupaniskoj zgradi, medutim Kir je bio branitelj sovje domovine, nije pravio kriminal i profit od nametnutog mu rata.


registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 20:07

Odustajem ankicasreiber.Zbog sebe,ne zbog tebe.Pozdrav.


registracija
27/7/09

columbo, 26.09.10. 21:51

Interesantno i fluid i ankicascreiber na neki nacin imaju pravo, a razlika je, cini mi se u dioptriji ocala kroz koje promareaju situaciju o kojoj je rijec...Ipak, ugodna je pristojna polemika i u svakom pogledu korisna.
Fluid, vrlo vas cijenim, ali moram vam kazati da nitko normalan ne dovodi u pitanje samostalnu i slobodnu Hrvatsku, pa ni ja koji sam se za nju borio, manje ili vise bas kao i vi. Ipak, nisam ocekivao da ce se od nje dogoditi ovo sto se dogodilo i zaista se pitam, citirajuci Vesnu Parun: "Kako od onoga sto je ostalo napraviti pjesmu". Mislim da je to vise nemoguce, pa se vracam na moju konstataciju iz predhodng posta.


registracija
11/1/10

fluid, 26.09.10. 23:34

Columbo pozdrav.Cijenim dijalog i kada se netko samnom ne slaže.Prostačenja i sl.nisu dobra pa ih pokušavam izbjegavati.Neide mi baš uvijek ali truditi ću se.Najprije radi samoga sebe.Eto,imaš svoje mišljenje i na njega samo mogu odgovoriti na sljedeći način;ne slažem se da je Hrvatska zabluda.Malo dijete može napraviti štetu.No ako se razvije u pozitivnog čovjeka,na kraju čini dobra djela i pozitivac je.Slažem se da do sada,osim suvereniteta,ništa nije po mojem ukusu u Hrvatskoj. Apsolutno sam razočaran.Ali vjerujem i svi moramo vjerovati,da Hrvatska ima i snage i ljude koji mogu napraviti pravu državu.Kako priliči.Ako prestanemo vjerovati,uzalud sve žrtve za samostalnost.To lopovima nesmijemo dozvoliti.A vrijeme će se promjeniti i Hrvatska će krenuti.Ovi što pokradoše i uništiše,njima će suditi i povijest i sudovi(nadam se bolji od trenutnih).Još jednom pozdrav i nemoj klonuti duhom.Plis.


registracija
30/8/10

TonyP, 27.09.10. 00:35

Procjenjujuci postupke Racanove vlade, cini mi se da je postignut dogovor s HDZ da se ne procesuiraju zlocinci s hrvatske strane. Zato je i Reihl Kir ostao "zaboravljen". Medjutim treba imati snage u drustvu za sudjenje zlocincima. Koristeci isprike da druga strane ne sudi svoje je pomalo suplja. Rat se treba i moga se voditi bez zlocina prema civilima. Ako se i dogodilo nesto protiv pravila rata, to se osudi, jer inace stvaramo mrlje na necemu sto sluzi za ponos narodu koji se bori za demokraciju. Mrljama zlocina koje se sakrivalo, zrtve koje su ljudi podnjeli nisu postovane. Steta, velika steta! Jer ako su neki koristili svoj polozaj da potpaljuju vatru, zasto ih ne izdvojiti. Zasto cuvati te kojima je bio osobni interes ispred zajednickog? Pravni poredak treba nama zbog nas, a ne za one preko granice. Slicno kao sa smecem. Ne cistimo ga zbog susjeda, vec zbog nas samih da ne zivim svaki dan u smecu do grla.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.09.10. 01:17

columbo, fluid, tonyP, necemo sada izmisljati toplu vodu. Kriminala je bilo u HR prije rata i kriminala ima u svakoj zemlji. Medutim politicki kriminal kakav ima hrvatska, i.e. paraleni sistem vlasti poceo je za vrijeme rata, kada su ubijani ljudi kao Kir, i kada su svi drugi sutjeli jer im je to bilo najprakticnije. Kada bi se kompletno rasvijetlila afera Kir, u zatvoru bi zavrsili Glavas, Kramaric, Seks, Arlovic, a Gojko Susak bi pokazao svoje pravo lice. Nikada nece biti blagostanja i prosperiteta u osijeku i slavoniji kao ni u hrvatskoj doke ne bude demokracije. Demokracija nije glasanje na izborima, demokracija je i trzisna demokracija, i pravosudna demokracija, i poslovna i obrazovna demokracija. Sa kirom je ubijena civliziacija u slavoniji, sloboda i demokracija, pravna drzava. mnogi su ljudi pogimuli u Osijeku i Slavoniji, ali Kir je bio simbol pravne drzave.


registracija
27/7/09

columbo, 27.09.10. 01:41

fluid, ja sam s vama apsolutno suglasan, jer drzim da je bitno sveto nacelo - najvise u datom momentu za voljenu domovinu, ali...Ali mene nesto divno boli. No, necu o tome, ali negdje u dnu moje sirotinjske sobe odzvanjaju mi rijeci starog pjesnika: "Najvece je dobro trbuh pun, a tek radost sreca ... " Dakle, moglo bi se pojednostaviti i kazati: drzava jest, ali ona se ne maze na kruh. Ona se osmislja, unapredjuje i gradi. Ali kako dragi fluid pored tolikih domoljuba koji su nas unazadili vise no sva cetnicka zvijerstva?!
Ipak, duboko cijenim vase razmisljanje, jer najlakse je dici ruke od svega i bezvoljno se predati sudbini, sto je danas postala moja stvarnost...
Srdacno vas pozdravljam!


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 11:11

Eto columbo,kao prvo u cijelosti se slažem npr.sa komentarom TonyP.U cijelosti se slažem i sa tvojim komentarom.Npr.u ratu sam imao 150 ljudi direktno pod mojim zapovjedništvom na prvoj crti bojišnice.Nije bitno gdje jer sve je isto.Nisam dozvolio ni pljačku,ni maltretiranja ni ubojstva Srba ,ako bi se ukazala mogućnost za takvo šta.Iz razloga osobnog digniteta hrvatskog vojnika.Tamo nismo imali zadaću biti zvjeri koje su nas napadale već branitelji koji najprije imaju ljudski lik.Bio sam često prozivan zaštitnikom Srba zbog toga.Kroz komentare,pa oni to i nama rade.Dakle to je potpuna izgubljenost koja graniči sa primitivizmom.Bez obzira na količinu domoljublja.Nama zvjerstva nisu bila potrebna.Čast hrvatskog vojnika kroz povijet i dobivanje i bitaka i ratova,je poznata i nije se smjelo ukaljati to nasljeđe.Izvršnu vlast sam napustio svojevoljno,uništivši svoju egzistencionu budućnost isključivo iz razloga što sam,zbog prirode svojega položaja,sgvatio o kakvim se razmjerima pljačke radi.Nisam želio sudjelovati u tome i dao sam otkaz.Bez obzira na zasluge i odrađeno u ratu,nemam nikakva primanja u svezi rata i time se ponosim.Ali,ostalima to služi na čast.Nije tome tako.Osim stvarnih boraca i ranjenika,ostalo je boranija koja je isisala Hrvatsku.I ubila je skoro do kraja.Eto,to bi bilo otprilike to.No pored svega određena taktika i metodika postupanja u ratu ,ima prioritete.Zato tvrdim da je Kir kao pošten čovjek-bez rezervo podržavam tu istinu o njemu,kao mirotvorac u tom trenutku,bio smetnja.Ponavljam-nije ga se smjelo ubiti.Šta je tu nejasno?


registracija
27/9/10

esseker, 27.09.10. 13:58

Dragi Osijecani i Slavonci,
zaista je tesko sve ove komentare citati i razumjeti. Osvrnut cu se samo na one manje vrjednima tj. tocnima.
Mnogi komentatori nemaju ocito posebno znanje o hrvatskoj povijesti. Hrvatska se je od 1102 uvijek nalazila u politickom raskoraku. Bilo da smo se morali dodvoravati Madarima, Austrijancima, Turcima, Njemcima ili Srbima.
U domovinskom ratu je konacno pobijedila hrvatska opcija. Da smo i ovaj put slusali razno razne savijete politicara koji povijesno nisu bili naklonjeni samostalnosti hrvatske ni dan danas nebi imali nacionalnu slobodu. Nase pogreske u vodenju i izgradnji
drzave su vise nego evidentne. I na tom planu moramo traziti razloge u nasoj krvavoj povijesti. Ne zelin nimalo
umanjivati mucenicku i nepravednu smrt gosp. Josipa Rajhl Kira koji je na zalost vjerovao srpskim lazima.
Beogradska srpska drzavna politika nikad nebi pristala
na mirno rijesenje konflikta ukoliko nebi mogla prisvojiti jedan veliki dio hrvatskog teritorija ili stvoriti drzavu u drzavi (vidi Republika Srpska u BiH). Stoga je posebno vazno znati da engleska vanjska politika strasno vodi racuna o izvjesnoj ravnotezi u evropi. Svaka balkanska drzavna tvorevina pod dominacijom srba znaci jacanje anglo saksonskih interesa. Toj sferi nikako nije mogla pripadati samostalna hrvatska. U povijesti je hrvatski vojnik pobijedivao u mnogim bojevima i zato budimo ponosni na nasu vojsku, na naseg postenog covijeka, a ove lopove koje smo naslijedili iz bivse drzave moramo svjesnim demokratskim ponasanjem onemoguciti da dalje tako pogubno vode hrvatsku ekonomsku politiku.
Slavonke i Slavonci, srdacan Vam pozdrav!


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 15:50

esseker.Hvala ti.To sam htio objasniti ankicishreiber ali nije išlo.Kao meni je ispran mozak.Neznam koji dio nije razumjela.To što si ti napisao je skraćena verzija pravoga stanja stvari od 90.god.na ovamo.Što se Kira tiče.Glavaš i ostali izvršioci i nalogodavci,moraju odgovarati za zločin i to je sve.Pljačkaši Hrvatske također.Ostalo sam većnapisao.Pozzzzzzzzzzzz


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 27.09.10. 23:26

esseker vrijedas Kira! Nije Kir vjerovao u srpske lazi, nije on isao u Tenju na pregovore na svoju ruku jer je jako volio srbe. MUP ga je slao u Tenju jer je to bila sluzbena politika Hrvatske prema Europi. Kir je bio profesionalac i radio je sto mu je profesionalna duznost nalagala. Kir je ubijen jer je politici trebao kaos i kriminalci tipa Glavasa na celu. Kir, Osijek, Vukovar iskoristeni su u politicke svrhe, da bi ljudi kao Glavs isplivali na povrsinu. Prinicipe koje su razvili u ratu u Hrvatskoj, nastavili su u ratu u bosni, i nastavili su kod pljacke hrvatske. sada se svi pravite da nas je zadesila nesreca u privredi, nije bila neserca bio je kriminal, kriminal koji se i danas presutno trpi jer nema junaka kao sto je bio Kir. Ako ne vjerujete meni, citajte knjigu hrvatskog generala i junaka martina spegelja.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika