27.09.2010. / 07:23

Autor: Deutsche Welle

Ljudi donose i onečišćenje: Sikstinska kapela pred zatvaranjem?

Tisuće posjetitelja iz svih krajeva svijeta svakoga dana strpljivo stoje u redu i čekaju svojih dvadeset minuta da konačno vide Sikstinsku kapelu i freske Stvaranja svijeta. No koliko još dugo?

Najpoznatija freska u Sikstinskoj kapeliNajpoznatija freska u Sikstinskoj kapeliČlanak koji je nedavno objavljen u vatikanskim novinama "Osservatore Romano" i čiji je autor direktor Vatikanskog muzeja Antonio Paolucci, zvuči kao poziv u pomoć. Tisuće turista koji svakoga dana prolaze kroz najpoznatiju kapelu na svijetu donose doduše veliku novčanu dobit, ali za sobom ostavljaju i tragove. Tragovi prašine, tjelesnih isparavanja i vrućine koja prodire izvana, i nisu toliko čudni budući da freske Michelangela i Botticellia dnevno razgleda čak oko 25.000 posjetitelja, odnosno četiri milijuna godišnje.

"Kada bi freske mogle govoriti sigurno bi rekle da bi se osjećale bolje kada nitko ne bi dolazio, ili samo rijetki. No budući da živimo u demokraciji, takvo što je neizvedivo", mišljenje je direktora Paoluccija.

Numerus clausus za ulazak?

1999. godine Sikstinska kapela je nakon višegodišnjih opsežnih radova renovirana i ponovno otvorena: ugrađeni su novi klimatski uređaji, koji ne reguliraju samo temperaturu zraka već i vlažnost istog. No od tada se broj posjetitelja udvostručio. "Četiri i pol milijuna posjetitelja godišnje, to je nevjerojatna brojka. Svi oni dišu, znoje se, unose prašinu i prljavštinu", upozorava Paolucci i dodaje kako su prilikom posljednjih kontrola, ovoga ljeta, stručnjaci na freskama otkrili prašinu - ona doduše zasad još nije vidljiva golim okom ali, ukoliko se ništa ne poduzme, mogla bi donijeti trajna oštećenja.

"Zasad ne planiramo zatvaranje Kapele kao ni uvođenje takozvanog numerus clausus-a, na osnovu kojeg bi samo odabrani mogli ulaziti. Sikstinska kapela je najveća atrakcija za sve one koji dođu u Rim", kaže direktor i dodaje: "...no nešto će se morati promjeniti."

Rješenje u novim tepisima i klima uređajima

On predlaže ugrađivanje novih, jačih klimatskih uređaja, postavljanje specijalnih tepiha koji upijaju prašinu i novo reguliranje vremena posjeta. Iako je posljednjih godina moguć ulazak u Kapelu i noću, što mnogi preporučuju ne samo zbog hladnijih temperatura već i zbog drugačije atmosfere koja tada na ovom mjestu vlada, zasad se time nije smanjio broj dnevnih posjetitelja. Naprotiv, čini se kao da je red ispred "Sikstine", iz dana u dan sve duži.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Vatikan ucjenjuju

Vatikan ucjenjuju

Vatikan je izložen ucjeni, posebice nakon dokumenata koje je prošli tjedan objavio dnevni list La Repubblica, priopćila je u srijedu Sveta Stolica i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika