27.09.2010. / 08:37

Autor: Deutsche Welle

Facebook, Twitter i ostali "zarobili" i poduzeća

Internetske društvene mreže postale su neizbježna svakodnevica. No Facebook, Twitter ili druge ne koriste više samo privatne osobe. Sve je više poduzeća koja su otkrila čari i prednosti ovog načina komunikacije.

Facebook i Twitter promijenili su način na koji tvrtke komuniciraju s korisnicimaFacebook i Twitter promijenili su način na koji tvrtke komuniciraju s korisnicimaOd Facebook-a i Twitter-a pa do raznih blogova - društvene mreže u međuvremenu su postale, moglo bi se reći, važan dio ljudske svakodnevnice. Svaki drugi do treći Nijemac danas je prijavljen na nekoj od društvenih mreža. I dok se to od strane poduzeća smatralo osobnom zabavom namijenjenom isključivo privatnom zadovoljstvu, danas je stav drugačiji. Sve više poduzeća, organizacija pa čak i udruga u Njemačkoj otkrilo je prednosti ovih internetskih mreža.

Njemački Telekom već na Twitteru

Aktualan primjer: njemački Telekom u svibnju je pokrenuo stranicu na Twitteru pod nazivom "Telekom_hilft" ("Telekom_pomaže"). Riječ je o hotlineu u obliku chat-a. Telekom svojim korisnicima obećava pomoć u slučaju pitanja i problema - i to kratko i jasno. Odgovori na pitanja i probleme pri tome nisu duži od 140 znakova. Poduzeća u današnje vrijeme moraju biti informirani o tome što se u društvenim mrežama o njima piše, smatra šef komunikacijske agencije NetFederation Christian Berens. "Internetske društvene mreže poduzeću pružaju mogućnost da stupi u dijalog sa sudionicima tržišta", kaže Berens.

Njemačka poduzeća tek su na početku ovog načina komuniciranja, smatra Stephan Fink, član predsjedništva agencije Fink i Fuchs Public Relations. U suradnji sa sveučilištem u Leipzigu i jednim stručnim časopisom Fink je u ispitavanju otkrio kako pedest posto od tisuću ispitanih poduzeća koristi internetske društvene mreže, no samo šest posto njih to čini i duže od tri godine.

No upravo je neiskustvo to koje poduzeća stavlja pred nove izazove. Većina njih strahuje od mogućeg gubitka kontrole, strahuju kako više neće biti u mogućnosti odlučivati o tome što će se u internetu pisati/pričati o njihovom poduzeću, jer, u međuvremenu svatko u internetu može "pričati", na primjer i nezadovoljni zaposlenik. Upravo zbog toga Christian Berens upozorava: "Nije dovoljno registrirati se na facebooku ili twitteru, te posao predati u ruke praktikanata." Mora se prije svega slijediti strategija, kaže on, koja će zatim biti spojena s cjelokupnim konceptom komunikacije poduzeća. No njima najčešće nedostaje profesionalni pristup i kvalificirani zaposlenici.

To je vidljivo i u istraživanju, kojeg je proveo Stephan Fink. Samo pet posto ispitanih poduzeća raspolaže s odjelom koji se isključivo brine o tome kako poduzeće na najbolji način za sebe može iskoristiti društvene mreže. Ipak, unatoč poteškoćama koje za sobom dovode ovi novi mediji, poduzeća su optimistična kako upravo pomoću njih mogu brzo proširiti informacije. Za Stephana Finka Facebook, Twitter i ostali predstavljaju dodatni kanal u već postojećoj komunikacijskoj mješavini. Priliku za dijalogom s ciljanim skupinama, poboljšanjem ponude kao i za bolje pružanje usluge mušterijama.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika