27.09.2010. / 10:43

Autor: Hina

Kako dalje? Izgradnja na Zapadnoj obali se nastavlja

Židovski doseljenici okupili su se u nedjelju uoči isteka moratorija na Zapadnoj obali kako bi obilježili kraj desetomjesečnoga prekida gradnje koji je nametnula izraelska vlada

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuNekoliko sati nakon isteka desetomjesečnog moratorija na izgradnju novih naselja na Zapadnoj obali, u ponedjeljak su nastavljeni građevinski radovi, dok su čelnici dviju strana, izraelske i palestinske ostali pri svojim stajalištima, javile su agencije.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno je u ponedjeljak pozvao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na nastavak mirovnih pregovora i nakon isteka moratorija, no palestinski predsjednik nije odustao od zahtjeva za zamrzavanjem izgradnje što podupire i Washington.

Desetomjesečni moratorij koji je nametnuo izraelski premijer Benjamin Netanyahu istekao je u ponoć bez bilo kakve izjave njegove vlade o tome razmatra li mogućnost njegova produžetka.

Neposredno nakon isteka moratorija izraelski premijer pozvao je palestinskog predsjednika da "nastavi iskreno sudjelovati u pregovorima koje smo pokrenuli radi postizanja povijesnoga mirovnog sporazuma između naših dvaju naroda".

"Izrael je spreman nastaviti kontakte kako bi se pronašao način nastavka mirovnih pregovora izmeđ Izraela i Palestinske samouprave", ističe se u priopćenju.

S druge strane, Abas je u nedjelju u Parizu ponovio da bi mirovni pregovori bili "gubitak vremena" kada Izrael ne bi produžio moratorij na izgradnju.

"Abu Mazen (Abas) želi nastaviti pregovore no Netanyahu mora donijeti odluku o zamrzavanju naseljavanja kako bi se stvorila povoljna atmosfera za nastavak mirovnoga procesa i uspjeh pregovora", rekao je njegov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

Sjedinjene Države ponovno su u nedjelju pozvale Izrael da produži moratorij na izgradnju novih naselja naglašavajući da se američko stajalište o tome nije promijenilo.

"Naše stajalište o izgradnji naselja nije se promijenilo", izjavio je glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley. "Ostajemo u bliskom kontaktu s obje strane i ponovno ćemo se sastati ovih dana", dodao je.

"Ostat ćemo usredotočeni na cilj koji vodi pregovore prema rješenju koje bi podrazumijevalo dvije države (izraelsku i palestinsku) i poticat ćemo obje strane na konstruktivne geste u tom smislu", rekao je Crowley.

Premijer Netanyahu odupro se snažnim pritiscima međunarodne zajednice odbijajući ponovno uvesti moratorij u naseljima, iako je palestinska samouprava zaprijetila da će prekinuti mirovne pregovore ne bude li moratorij produžen.

Netanyahu je istodobno pozvao doseljenike da "pokažu suzdržanost i odgovornost" kako bi izbjegli da Izrael bude optužen za neuspjeh pregovora.

U ponedjeljak ujutro izraelski radio javio je da su radovi počeli u naselju Adam na sjeveru Zapadne obale gdje bi trebalo biti izgrađeno tridesetak zgrada, dok je drugi kanal izraelske televizije javio da bi se izgradnja trebala nastaviti na još osam lokacija, među kojima je Kiryat Arba koja se nalazi uz grad Hebron na jugu Zapadne Obale.

Kraj moratorija omogućuje svakom pojedincu ili instituciji da gradi na području nekog naselja, ako su dozvolu dobili prije deset mjeseci. Ponovna izgradnja odnosi se trenutačno samo na izolirana naselja gdje bi tijekom sljedećih mjeseci trebalo biti podignuto nekoliko stotina stambenih jedinica.

Židovski doseljenici okupili su se u nedjelju uoči isteka moratorija na Zapadnoj obali kako bi obilježili kraj desetomjesečnoga prekida gradnje koji je nametnula izraelska vlada.

Doseljenici u Kiryat Netafim obilježili su događaj simbolično postavljajući kamen temeljac za dječji vrtić kako bi "prosvjedovali protiv nepravde nanesene 35 beba koje su ovdje rođene ove godine", rekao je Gershon Mesika, predstavnik zajednice.

On je optužio izraelskoga ministra obrane Ehuda Baraka što je dopustio moratorij kojim su zaustavljeni planovi naseljenika da izgrade vrtiće, domove i sinagoge.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika