27.09.2010. / 12:49

Autor: Nacional.hr

Osmi dan štrajka glađu: 'Sramotno je da smo morali gladovati kako bi konačno reagirali'

Sramotno je da smo morali gladovati kako bi konačno reagirali! I prije smo slali dopise u ministarstva, Uskok i inspektorat. Odgovorili bi da sve znaju ali ništa ne bi napravili", rekla je jedna od 18 radnica koje već više od tjedan dana štrajkaju glađu

Sindikalni predstavnik Krešimir Sever stigao je s radnicama Kamenskog na sastanak u ministarstvo gospodarstva (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)Sindikalni predstavnik Krešimir Sever stigao je s radnicama Kamenskog na sastanak u ministarstvo gospodarstva (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)Radnice tvornice tekstila Kamensko već osmi dan štrajkaju glađu tražeći isplatu pet zaostalih plaća. Prvi pomaci u rješavanju njihova slučaja mogli bi se dogoditi danas, na sastanku s predstavnicima Ministarstva gospodarstva.

S izaslanstvom radnica Kamenskog trebali bi razgovarati državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman koji bi im trebao ponuditi rješenje za izlazak iz agonije.

Današnji sastanak iniciralo je samo ministarstvo a na njemu će uz državnog tajnika Rožmana sudjelovati ravnatelj Uprave za industriju i privatizaciju Siniša Šket te predstojnik Vladinog ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Na sastanku neće biti ministar gospodarstva Đuro Popijač koji je u Splitu gdje pokušava srediti stvar s oko tri i pol tisuće nezadovoljnih radnika Brodosplita, a usput bi mogao otići i do Željezare gdje su se šestorica radnika popeli na dimnjak toga tvorničkog kompleksa i traže od Vlade da mogući novom strateškom partneru ulazak u tvornicu te pokretanje proizvodnje.

Inače, poslodavac je radnicima Kamenskog, po njihovoj računici, trenutno dužan oko 7,5 milijuna kuna za zaostale plaće i naknade za prijevoz, što iznosi između 14.000 i 15.000 kuna po osobi.

Kamensko d.d. također je dužno državi oko 25 milijuna kuna za doprinose i poreze, zbog čega je tvrtki račun blokiran od prosinca prošle godine, no Uprava je nakon toga poslovanje prebacila na tvrtku-kćer Kamensko trgovina d.o.o.

Radnice sumnjaju da se nekad ugledna tekstilna industrija, koju su nazivali "kućom europske mode", želi namjerno uništiti kako bi vlasnici mogli prodati zgradu Kamenskog na atraktivnoj lokaciji, na Trgu Francuske Republike.

"'Ne tražimo pojedinačnu pomoć za nas koje gladujemo. Zatražit ćemo da se konačno prime posla. Da država počne raditi svoj posao i da kriminalcima koji upropaštavaju tvrtke oduzme ono što su pokrali. Sramotno je da smo morali gladovati kako bi konačno reagirali! I prije smo slali dopise u ministarstva, Uskok i inspektorat. Odgovorili bi da sve znaju ali ništa ne bi napravili", rekla je za tportal jedna od 18 radnica koje već više od tjedan dana štrajkaju glađu.

Vezane vijesti

Timošenko će u srijedu prekinuti štrajk glađu

Timošenko će u srijedu prekinuti štrajk glađu

Bivša ukrajinska premijerka Julia Timošenko će u srijedu prekinuti štrajk glađu koji je počela 20. travnja u znak prosvjeda protiv nasilja u zatvoru,… Više

Komentari

registracija
3/9/10

vasiona55, 27.09.10. 13:17

Neki dan, moj i naš ,ministar gospodarstva, imenom Popijač, putem državne televizije poziva radnice da prekinu štrajk. Samo tak. On Njih poziva da prekinu štrajk.Kao, one nešto bezveze štrajkaju, pa neka to samo tako prekinu. Jedan ministar. U vladi jedne države. Potpuno imun na nečiji očaj.Bez imalo srama. Imalo humanosti. Imalo... biloo kakvog suosjećaja. Jer, one su se dznule štrajkati iz svog nekakvog bijesa, a samo 5 mjeseci nisu dobile zarađeno, ne znaju što će s njima biti u konačnici. Ponižene, izvrijeđane, uništenog ljudskog dostojanstva...One se, zamislite, usude štrajkati nekom glađu jednoj vladi i jednom resornom ministru zainat.Čovjek, taj ministar,u toj Tv emisiji, ne nudi ništa. Čak ni razgovor, ni bilo kakvu mogućnost da vlada izvidi situaciju, da pomogne, da iznađe bilo kakva suvisla rješenja.Jer, on je ministar u hrvatskoj vladi. Popijaču, makni se iz te jadne vlade, s funkcije kojoj ni intelektualno, ni znanjem, ni iskustvom, a najmanje moralnošću nisi dorastao. I, srami se. Ali, ti ne znaš što to znači.Ja se sramim umjesto tebe. Sram me je što živim u ojađenoj i opljačkanoj zemlji za koju su mnogi zivote dali.Iskreno se sramim, jer ne znam što poduzeti kako djelovati, da se smakne ovaj ološ koji je zasjeo u fotelje i glumi da vodi državu. Da slučajno imam ovce niti njih im ne bih dala na čuvanje.
Smrt fašizmu - sloboda narodu!


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 13:20

Da ima volje za jedinstvom,solidarnosti sa obespravljenima i konačno pameti kod onih koji misle da im je sve sa neba palo jer upravo njima pripada,cijela Hrvatska bi trebala ne početi gladovati već radikalno zatražiti smjenu svih sudionika ovakvog scenarija.Nije baš najbolje u ovom trenutku,zbog predprocesne situacije oko ulaska u EU,no bojim se da će nastati još veća šteta po Hrvatsku u razdoblju dok uđemo u punopravno članstvo.Ovi na vlasti su u stanju učiniti da bude" skuplja pita nego tepsija."


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 13:22

vasiona 55.BRAVO!


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 13:37

Kamensko,koliko sam upućen,najviše radi na tkzv.lohn poslovima iliti dorada.Najviše za strane partnere.Nevjerujem da vlasnik nije naplatio svoja potraživanja kod inopartnera..Kuda je sa lovom,nije teško pogoditi.Ok,lopov je lopov.Ostaje pitanje funkcioniranja pravne države.Pardon nefunkcioniranja.


registracija
27/9/10

stuka, 27.09.10. 13:38

dabogda mu i dica štrajkala glađu


registracija
27/9/10

stuka, 27.09.10. 13:39

Mislom na Ministra Popijača


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika