27.09.2010. / 16:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Propao dogovor: Radnice Kamenskog više ne gladuju, štrajk nastavljaju u tvornici

Prekidamo štrajk glađu ako nam se dozvoli da počnemo živjeti, jer pet mjeseci nismo dobile ni lipe, a ako se izjalove i ova obećanja proglasit ćemo opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo 20 radnica, izjavila je novinarima radnica Đurđa Krnjak nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva i Vladina ureda za socijalno partnerstvo

Radnice Kamenskog sa sindikalnim predstavnicima Krešimirom Severom i Vilimom Ribićem (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)Radnice Kamenskog sa sindikalnim predstavnicima Krešimirom Severom i Vilimom Ribićem (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)Radnice Kamenskog odlučile su danas nakon osam dana prekinuti štrajk glađu jer im je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva obećano da će u roku dva - tri dana dobiti socijalnu i drugu pomoć koja će im omogućiti preživljavanje u okolnostima kada već pet mjeseci nisu primile plaće.

Radnice će u srijedu, 29. rujna, početi štrajk u tvornici Kamensko, jer je danas propao pokušaj mirenja s poslodavcem. Štrajk će trajati do isplate triju zaostalih plaća ili pokretanja stečajnog postupka.

Istovremeno radnice su odlučile prekinuti javno prosvjedovanje u šatoru na Trgu Francuske Republike, a ubuduće će prosvjedovati samo u krugu tvornice.

Prekidamo štrajk glađu ako nam se dozvoli da počnemo živjeti, jer pet mjeseci nismo dobile ni lipe, a ako se izjalove i ova obećanja proglasit ćemo opći štrajk glađu u kojem neće sudjelovati samo 20 radnica, izjavila je novinarima radnica Đurđa Krnjak nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva i Vladina ureda za socijalno partnerstvo.

Radnicama je obećano da će Ministarstvo požuriti sindikalni zahtjev Centrima za socijalnu skrb za isplatom jednokratne pomoći, te će pokušati organizirati sastanak s predstavnicima banaka, Zagrebačkog holdinga i Porezne uprave, rekla je predsjednica Sindikata tekstila, obuće kože i gume Hrvatske Svjetlana Šokčević.

Od banaka će tražiti da određeno vrijeme zastanu s opomenama i terećenjem radnica za neplaćene rate kredita, od Zagrebačkog holdinga da tolerira to što radnice ne mogu kupovati karte za prijevoz, a od Porezne uprave da omogući povrat poreza nekim radnicama.

Ministarstvo će također istražiti zašto je zastarilo 20 prijava inspekciji rada te će sutra pozvati na sastanak Upravu, Nadzorni odbor i predstavnike vlasnika Kamenskog kako bi se očitovali zašto dosad sami nisu pokrenuli stečaj, te u sklopu Mjera C za pomoć poduzetnicima u teškoćama izradili program restrukturiranja ili stečajni plan.

Šokčević je također ocijenila kako će kroz dva-tri tjedna ipak biti pokrenut stečajni postupak u Kamenskom, a tada će radnice moći ostvariti pravo na naknadu za nezaposlenost i povrat tražbina.

Vlada je učinila veliku grešku jer nije provela ništa od dogovorenog na sastanku održanom 30. studenog prošle godine kada se raspravljalo o državnoj pomoći tekstilnoj industriji. Zbog toga je danas tekstilni sektor na koljenima, s 5.000 otpuštenih radnica koje nigdje drugdje ne mogu naći posao, kaže Šokčević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upitao je kako je moguće da Kamensko mjesecima ne uplaćuje doprinose a da to nitko iz Ministarstva financija ne primijeti i ne reagira na vrijeme.

Zašto Vlada daje potporu za razvoj tekstilne industrije a ne traži povratnu informaciju kako je ta potpora utrošena, rekao je Sever koji smatra da se u Hrvatskoj tekstilna industrija otpisuje jer nije dovoljno utjecajna.

Moguće je i da se Kamensko namjerno uništava zbog atraktivne lokacije - s jedne strane je Trg Franje Tuđmana, koji bi trebao biti jedan od primjernih zagrebačkih trgova, a s druge strane lokacija na kojoj se predviđa izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa. Zato očekujem da i Državno odvjetništvo odradi svoj dio posla, kazao je Sever.

Vezane vijesti

Timošenko će u srijedu prekinuti štrajk glađu

Timošenko će u srijedu prekinuti štrajk glađu

Bivša ukrajinska premijerka Julia Timošenko će u srijedu prekinuti štrajk glađu koji je počela 20. travnja u znak prosvjeda protiv nasilja u zatvoru,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 16:25

Isisan novac,neuplaćene obaveze,sada čuvajte strojeve i ostalu pokretninu.Sada je i to na redu pa vamu stečaju neće ostati ništa.Sve to pokriva nesposobna ili korumpirana vlast.Pita se3 kako je to moguće!?Pa u Hrvatskoj je to način krađe od 92.g.na ovamo.Netreba se pitati već smjenjivati.Rastjerati bandu dok nije skroz nestalo.Nestat će i Hrvatske.I zemlju će rasprodati do zadnjeg ara.


registracija
11/1/10

fluid, 27.09.10. 16:26

Uostalom zašto do sada vlasnik ili vlasnici,nisu u zatvoru?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika