27.09.2010. / 17:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Sarkozy poziva Abasa, Netanyahua i Mubaraka na pregovore u Pariz

"Izrazili smo žaljenje što se ne čuju pozivi za produljenjem moratorija glede izraelske kolonizacije", kazao je Sarkozy čije riječi prenosi AFP

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je izjavio da će do kraja listopada palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka pozvati na mirovne pregovore u Pariz, javile su agencije.

Sarkozy je to najavio na konferenciji za novinare s Abasom nakon razgovora u Parizu, javio je Reuters.

Tom je prilikom istaknuo da izraelska kolonizacija Zapadne obale "mora prestati" i izrazio žaljenje zbog isteka izraelskog 10-mjesečnog moratorija na izgradnju židovskih naselja.

"Izrazili smo žaljenje što se ne čuju pozivi za produljenjem moratorija glede izraelske kolonizacije", kazao je Sarkozy čije riječi prenosi AFP.

"Izgradnja naselja mora stati", poručio je i ocijenio da bi se moratorij trebao produljiti na tri do četiri mjeseca kako bi se dala šansa miru.

Osvrnuo se na riječi izraelskog premijera Netanyahua koji je pozvao naseljenike da pokažu "suzdržanost" i ocijenio da njegove riječi idu u "pravom smjeru", ali da to "nije dovoljno".

U međuvremenu su u dva židovska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali nastavljeni građevinski radovi, iako izraelski ministar stanogradnje Ariel Atias tvrdi da je "za sada sve to simbolično". Kazao je da ne zna hoće li ministar obrane Ehud Barak, čije ministarstvo nadgleda izraelske aktivnosti na Zapadnoj obali, izdati nove građevinske dozvole.

Abas, koji je zaprijetio napuštanjem pregovora ukoliko se nastavi s izgradnjom naselja, odlučio je pričekati s odlukom sve do foruma Arapske lige 4. listopada i konzultacija s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO).

"Nećemo sada brzati s odlukom", kazao je Abas, nakon čega je francuski šef države istaknuo da "kolonizacija mora prestati".

Abas je, kao i Sarkozy, pozvao na produljenje izraelskog moratorija.

Izraelski šef vlade nije se, međutim, odazvao ni na poziv američkog predsjednika Baracka Obame da produlji moratorij, već se ogradio izjavom da je "Izrael spreman nastaviti kontakte kako bi u nadolazećim danima pronašao način da nastavi mirovne pregovore Izraela i Palestinske uprave".

Reuters podsjeća da na području Zapadne obale i istočnog Jeruzalema, koje je Izrael oteo Jordanu u Bliskoistočnom ratu 1967., u više od 100 naselja živi gotovo 500.000 Židova. Međunarodni sud pravde smatra izraelsku izgradnju naselja ilegalnom. U istom području živi oko 2,5 milijuna Palestinaca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika