27.09.2010. / 17:30

Autor: Hina

Umberto Bossi, Berlusconijev glavni saveznik, nazvao Rimljane 'svinjama'

"Dosta nam je tih neprihvatljivih provokacija", rekao je ministar za europsku politiku Andrea Ronchi, a bivši rimski gradonačelnik i nekadašnji predsjednik Demokratske stranke Walter Veltroni izrazio je žaljenje zbog takva "prostačkog govora"

Umberto BossiUmberto BossiUmberto Bossi, vođa autonomaške stranke Sjeverne Lige i glavni saveznik vlade premijera Silvija Berlusconija, pokrenuo je u ponedjeljak polemiku pošto je uvrijedio grad Rim, a njegove građane nazvao "svinjama".

"Puna mi je kapa 'Senatus Populusque Romanusa' (S.P.Q.R., Senat i rimski narod, rimska deviza), ja kažem da su ti Rimljani svinje", rekao je Bossi, poznat po oštrim izjavama, u govoru koji je održao u nedjelju navečer.

Taj je ispad publika dočekala pljeskom, a njegov sin Renzo smijehom. Renzo Bossi je također potaknuo mnoge novinske komentare uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoafričkoj Republici, tvrdnjom da neće navijati za talijansku momčad.

Prije tih izjava Bossi, ministar za reforme, usprotivio se preseljenju talijanskog Grand Prixa Formule 1 iz Monze u Rim.

"Ne dirajte u Monzu, a u Rimu možete organizirati utrke dvoprega", rekao je podrugljivo, smjerajući na omiljeni sport u starome Rimu.

Izjave čelnika Sjeverne lige nisu mogle a da ne izazovu nezadovoljstvo, ponajprije gradonačelnika Rima Giannija Alemanna: "Ovaj put je doista pretjerao, ne samo da je uvrijedio današnji Rim, već i stari".

"Dosta nam je tih neprihvatljivih provokacija", rekao je ministar za europsku politiku Andrea Ronchi, a bivši rimski gradonačelnik i nekadašnji predsjednik Demokratske stranke Walter Veltroni izrazio je žaljenje zbog takva "prostačkog govora".

Deviza Senatus Populusque Romanus, koja se često pojavljivala kao kratica S.P.Q.R., bila je simbol Rimske Republike, a zatim po tradiciji i Rimskog Carstva.

Kratica S.P.Q.R. još je na gradskom grbu, a može se vidjeti i na zgradama, kanalizacijskim šahtovima i javnim objektima u gradu.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika