Objavljeno u Nacionalu br. 776, 2010-09-28

Autor: Robert Bajruši

Insider

Čačić opasan za koaliciju: SDP u strahu od prljave kampanje

socijaldemokrati se boje da će HDZ iskorištavati prometnu nesreću koju je skrivio čelnik HNS-a za napade na lijevu koaliciju

LIJEVI CENTAR Ivan Jakovčić (IDS), Vesna
Pusić (HNS), Silvano
Hrelja (HSU), Radimir Čačić (HNS) i Zoran
Milanović (SDP)LIJEVI CENTAR Ivan Jakovčić (IDS), Vesna Pusić (HNS), Silvano Hrelja (HSU), Radimir Čačić (HNS) i Zoran Milanović (SDP)'Sumnjam da u hrvatskoj politici postoji netko s boljim idejama i većom energijom od Radimira Čačića, ali mislim da moramo biti realni i priznati kako bi njegovo odbijanje da se povuče iz politike u predizbornoj kampanji moglo opasno kompromitirati izglede naše koalicije. Zasad u HDZ-u još ne iskorištavaju ovu situaciju, ali uvjeren sam da će uskoro početi prljava kampanja, u kojoj smo, zbog Čačića, vrlo ranjivi.” Tako je samoinicijativno započeo monolog jednog od najutjecajnijih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske kad smo sredinom prošlog tjedna razgovarali o SDP-ovim pripremama za izbore. Budući da se radi o utjecajnom članu socijaldemokrata i zagovorniku zajedničkog nastupa opozicijske Kastavske skupine, iznenađujuće je zvučalo kada je odlučio otvoriti raspravu o Radimiru Čačiću, predsjedniku Hrvatske narodne stranke.

U idućih nekoliko dana još nekoliko važnih političara iz SDP-a potvrdilo je da se u posljednje vrijeme, u političkim kuloarima, sve češće raspravlja o tome je li za udruženu opoziciju Čačić postao svojevrstan uteg. Riječ je, dakako, o prometnoj nesreći koju je Čačić skrivio početkom godine, kad su poginule dvije osobe. Još nije poznato kada će početi suđenje, a Radimir Čačić je, poslije nekoliko tjedana izolacije, početkom veljače najavio da se ne namjerava povući iz političkog života. Javno je priznao odgovornost za sudar i obznanio kako će jedino u slučaju bezuvjetne sudske presude prekinuti političku karijeru. Iako je od prometne nesreće prošlo devet mjeseci, to što mađarsko pravosuđe još uvijek nije dogovorilo suđenje počelo je nanositi štetu hrvatskoj opoziciji. Zasad se o mogućnosti Čačićeva povlačenja tek povremeno razgovara u SDP-ovim kuloarima, dok mu na javnoj razini pružaju potporu. Uostalom, na subotnjoj SDP-ovoj Izvještajnoj konvenciji snažno je pozdravljen Čačićev nastupni govor u kojem je kritizirao aktualnu vladu, a nije nevažno ni to što između njega i Zorana Milanovića postoji prijateljski odnos. slijedi žestoka kampanja Unatoč tim pozitivnim personalnim vezama, a to je za Nacional potvrdilo nekoliko sugovornika, mnogi u SDP-u strahuju da Čačićev ostanak u politici za opoziciju postaje sve veće opterećenje. Nitko nije spreman javno otvoriti to pitanje, ali svima bi laknulo kad bi sud u Mađarskoj konačno počeo proces i odlučio je li Radimir Čačić kriv ili nije. Što se cijela stvar dulje odgađa, to je veća mogućnost da iz HDZ-a počnu napade na predsjednika HNS-a i kandidata za položaj budućeg potpredsjednika Vlade za gospodarstvo, što je druga po važnosti funkcija u izvršnoj vlasti u državi. A da HDZ neće šutjeti o Čačićevu izazivanju sudara, moglo se vidjeti sredinom prošlog tjedna, u nastupu Frane Matušića.

“Je li za Nenada Stazića i ostale članove partije prihvatljivo da vode pregovore s Radimirom Čačićem, osobom koja na savjesti ima smrt dvoje ljudi?”, pitao je Matušić, glasnogovornik Kluba HDZ-a u Hrvatskom saboru. Na istom tragu bila je reakcija Andrije Hebranga, koji je početkom veljače Čačićev povratak u politiku ocijenio kao neetički. “Da sam prouzročio smrt dvoje ljudi, odmah bih se povukao iz politike. To je najmanji moralni čin i odluka koju treba donijeti”, izjavio je Hebrang.

Mnogo toga pokazuje da će iduća kampanja biti jedna od najžešćih u posljednjih dvadeset godina. Prema anketama, HDZ za oporbenim savezom zaostaje za najmanje 10 posto, a nema nagovještaja koji bi pokazali da će Vladine ekonomske mjere dovesti do rasta gospodarstva i tako popraviti položaj Jadranke Kosor i njezinih saveznika. To znači da će HDZ maksimalno radikalizirati predizbornu kampanju i vodeće opozicijske političare nastojati prokazati kao nesposobne, a u slučaju Radimira Čačića – kao ubojice. U tom je smislu prvi korak napravio Matušić koji je napao Čačića optužbom da “na savjesti ima smrt dvoje ljudi”, premda je HDZ-ova novinska konferencija bila orgnizirana kao odgovor na kritike koje su zastupnici SDP-a uputili premijerki Kosor. Budući da nisu argumentirano mogli odgovoriti na opozicijske kritike, u HDZ-u su odlučili lupiti po Čačiću. Poput svojih partnera iz SDP-a, i Radimir Čačić je svjestan da u sadašnjim okolnostima njegov politički angažman postaje smetnja, ali sve do sudske presude ne namjerava se povući.

U razgovoru koji smo s njegovim pouzdanim suradnikom vodili prošlog četvrtka posve eksplicitno je stavljeno na znanje kako je Čačić uvjeren da nije napravio ništa nemoralno. Razumije se da on duboko žali zbog prometnog incidenta i tragedije koja se dogodila, no, također, smatra da se radilo o nesreći kakva se može dogoditi svakom vozaču. “Ne razumijem zbog čega u SDP-u govore o tom problemu. Tomu se možemo nadati od hadezeovaca, ali SDP je naš partner i očekujemo da nas podrže”, kaže taj haenesovac. Stoga je iz Čačićeve sadašnje perspektive stvar potpuno jasna: iz politike će se povući jedino bude li osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, a u slučaju uvjetne presude - jer je nerealno očekivati oslobađajuću presudu - ostat će političar i na jesen 2011. postati HNS-ov kandidat za potpredsjednika Vlade i glavnog suradnika Zorana Milanovića. Nacionalov sugovornik spada među one dužnosnike HNS-a koji su svakodnevno u kontaktu s Čačićem i odlučio je prvi put za javnost ispričati neke nepoznate detalje vezane za 8. siječnja ove godine, kad se dogodila prometna nesreća koja je dramatično utjecala na Čačićev politički položaj, a mogla bi i na političke prilike u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, Radimir Čačić je na internetu zapazio umjetninu u obliku kocke, i danima je njegova tajnica pokušavala doznati gdje se može kupiti to umjetničko djelo.

Početkom siječnja otkrila je da se dotična kocka nalazi u Mađarskoj, i to rekla šefu, koji je odlučio otputovati već idućeg dana. U takvim situacijama Čačića već godinama vozi stranački vozač, ali on se tih dana selio i HNS-ov predsjednik je rekao kako nema potrebe da vozač odgađa selidbu u novi stan jer iz Varaždina on može osobno voziti u Mađarsku. Na put je krenuo u petak, 8. siječnja, a istoga jutra Katalin Lipták i njezinih dvoje suputnika uputili su se na vikend u toplice Hévíz, no promašili su izlaz na autocestu pa su se vraćali kad se u njih zaletio Čačić. Kasnije je lokalna policija priopćila da Čačić nije prilagodio brzinu vremenskim uvjetima, a Katalin Lipták je rekla da je vozila brzinom između 100 i 110 kilometara na sat, što pokazuje da je predsjednik HNS-a vozio mnogo brže. Iako je Čačić priopćio da je tog dana bila gusta magla, demantirali su ga mađarski cestari, kao i snimke očevida, ali doista je padala jaka kiša, što je otežalo uvjete vožnje. Prema neslužbenim podacima koje je dobio Nacional, Čačić je vozio između 130 i 140 kilometara na sat, dakle, preko dopuštenog, ali ne i prebrzo.

U sudaru je poginuo suprug Katalin Lipták, a nakon nekoliko dana preminula je i njezina majka, koja se na dan nesreće vraćala s bolničkog liječenja. Čačićevo vozilo također je bilo uništeno i po svog šefa hitno je kombijem, kojim je toga dana trebao prevesti stvari u novi stan, došao vozač i vratili su se u Varaždin. Čačić je o svemu šutio i hrvatski mediji su prve informacije o teškoj prometnoj nesreći u Mađarskoj dobili tek poslije nekoliko dana. Radimir Čačić je priznao krivnju i na nekoliko tjedana se povukao iz javnosti. Katalin Lipták je prije dvadesetak dana uputila e-mail Večernjem listu u kojem je opisala svoju situaciju riječima “da joj je život nakon nesreće postao automatski te, iako radi, ni sebe ne može prehraniti, jer je dosad živjela od suprugove plaće”.
 Objasnila je da je Čačić prihvatio svoju krivnju i u telegramu izjavio svoju sućut te posredstvom odvjetnika ponudio naknadu štete. “Otada je policija obustavila postupak, ali tražili su pravnu pomoć od Hrvatske u vezi sa saslušanjem gospodina Čačića. Sada postupak miruje.

Dakako, gospodin Čačić je preko svog odvjetnika odbio moj zahtjev da sjednemo i pregovaramo o mojim gubicima. U većini slučajeva odgovor je uvijek isti, da se oni dakako ne isključuju, nego zbog trenutačnog stanja predmeta ne mogu ni o čemu razgovarati”, napisala je poslije višemjesečne šutnje za medije Katalin Lipták u e-mailu redakciji Večernjeg lista. S emocionalne strane, bio je to dojmljiv javni iskaz žene koja je zbog tuđe nepažnje ostala bez majke i supruga. No, osim toga, ona je još i vrlo konkretno optužila Čačića da je odbio njezin zahtjev za razgovor o financijskoj odšteti, što je stvorilo loš dojam kako poznati hrvatski političar sada pokušava izbjeći i materijalnu odgovornost, a ne samo eskivirati presudu koja bi ga odvela u zatvor.

U okruženju Radimira Čačića tvrde kako je istina posve drukčija i da se predsjednik HNS-a koncentrirao na dva cilja; najprije želi obeštetiti udovicu Lipták, a zatim što prije dovršiti suđenje, kako bi znao hoće li ostati u političkom životu. Jer koliko god njegovi intimusi govore da se Čačić poslije nesreće strahovito promijenio i da u psihološkom pogledu više nikada neće biti kao nekoć, očito je da sudar nije uništio i njegov politički eros. Razgovori s nekolicinom najvažnijih članova SDP-a i HNS-a pokazuju da među njima postoje vidljiva razmimoilaženje glede Čačićeva djelovanja u izvršnoj politici. Signifikantan je pritom podatak da je uglavnom riječ o političarima koji bezrezervno podržavaju zajednički nastup opozicije, a jedni i drugi imaju podjednako loše mišljenje o HDZ-u. Ovdje se, dakle, ne radi o sukobu taština nego o dvjema različitim koncepcijama nastupa na izborima, i Čačić će se kao tema morati uskoro naći na dnevnom redu. To više što u HNS-u inzistiraju da se tijekom listopada napokon potpiše sporazum o zajedničkom nastupu SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Tim strankama – potvrdio je suradnik Radimira Čačića – mogao bi se uskoro pridružiti i HSLS. Haenesovci su donedavno bili eksplicitno protiv ulaska HSLS-a u Kastavsku skupinu, međutim, odlučili su reterirati kako bi izbjegli otvaranje novog problema u odnosima sa Zoranom Milanovićem koji jako želi koalirati s Darinkom Kosorom.

Pritom postavljaju dva uvjeta: prvi, HSLS će ući u buduću SDP-ovu izbornu kvotu, i drugi, Milanović će morati osigurati 15 mjesta u Saboru za buduće zastupnike HNS-a i HSU-a. HNS je popustio i odlučio prihvatiti liberale koje vodi Darinko Kosor, ali i dalje su nepopustljivi kad je riječ o političkom opstanku Radimira Čačića. On je lider Hrvatske narodne stranke i osude li ga Mađari samo na uvjetnu kaznu, Čačić namjerava ostati jedan od opozicijskih predvodnika u pokušaju svrgavanja Jadranke Kosor i HDZ-a.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 28.09.10. 10:32

Nece biti prljavo,jedino ako se Raomirce dobrovoljno isteka iz politike,takvo nesto samo jos prolazi u Hrvata,,,,,ruglo ubiti dvoje ljudi i jos javno astupati,zalosno,da se razumjemo svatkome se to moze dogoditi,ali onda mora postojati i dostojanstvo i moral,,,,


registracija
11/1/10

fluid, 28.09.10. 15:39

Za koliko ste života krivi,Matušiću,Hebrangu i ostala bando lopovska.Koliko se osoba ubilo zbog beznađa koje ste stvorili u Hrvatskoj?To su kolaterarne žrtve sistema koji vi provodite.I još to ni ne priznajete kao krivicu.Za razliku od Čačića.Mislite da to narod nezna i nevidi?Jadnici "sa Olimpa"!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika