Objavljeno u Nacionalu br. 776, 2010-09-28

Autor: Marko Biočina

Promjena politike prema RS-u: Milorad Dodik na udaru kritika Ive Josipovića

Dodik je predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića javno nazvao bolesnikom, optužio ga kako je u ratu ubijao i iseljavao Srbe, te izjavio kako Srbi ne vjeruju u cjelovitu BiH

HRVATSKI predsjednik
Ivo Josipović i Milorad Dodik
susreli su se prije nekoliko mjeseci u Banjoj LuciHRVATSKI predsjednik Ivo Josipović i Milorad Dodik susreli su se prije nekoliko mjeseci u Banjoj LuciHrvatski predsjednik Ivo Josipović namjerava zahladiti odnose i jasno se distancirati od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nakon njegovih prošlotjednih javnih ispada u kojima je ponovo prijetio odcjepljenjem od Federacije BiH, te vrijeđao novinare i političke suparnike.

Dodik je tako predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića javno nazvao bolesnikom, optužio ga kako je u ratu ubijao i iseljavao Srbe, te izjavio kako Srbi ne vjeruju u cjelovitu BiH, a Josipović je u intervjuu sarajevskom dnevnom listu Dnevni avaz komentirao te Dodikove izjave: "Ja svoje sugovornike pozivam da djelujemo na istim univerzalnim načelima. Ako ih oni iznevjere, onda mi je žao: dijaloga neće biti. Pragmatički, ja razumijem kontekst predizborne retorike, ali moram reći da me neke izjave i potezi gospodina Dodika i uznemiruju i ražalošćuju. No, kao što rekoh, vidjet ćemo kako će izgledati novi dan nakon listopadskih izbora. Problem je što u politici, pa čak i u našoj balkanskoj, izgovorene riječi obvezuju. Riječi su u politici djela. Jednom izgovorena, loša je izjava kao duh pobjegao iz boce. Teško ga je vratiti natrag."

Takva izjava može se smatrati izravnom kritikom Dodikova ponašanja, pogotovo zato što je u istom intervjuu Josipović iznio i mišljenje kako genocid u Srebrenici nikad više ne bi smio biti doveden u pitanje, a upravo je predsjednik Republike Srpske u prošlosti bio glavni autor takvih izjava. Tako se može pretpostaviti kako će se u bliskoj budućnosti Josipović značajno distancirati od Dodika, kojeg je posjetio na samom početku svog mandata, tvrdeći kako želi otvoriti dijalog sa svim političkim vođama u regiji, pa i s Dodikom.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika