28.09.2010. / 08:14

Autor: Hina

Kim Jong-il najmlađeg sina imenovao generalom

Kim Jong-il (68) je prije dvije godine pretrpio moždani udar i nakon toga ubrzao pripreme osiguranja nastavka vladavine svoje dinastije

Kim Jong-ilKim Jong-ilSjevernokorejski čelnik Kim Jong-il svog je najmlađeg sina Kim Jong-una imenovao generalom, izvijestili su u utorak službeni sjevernokorejski mediji.

Osim Kim Jong-una (27) i sestra sjevernokorejskog čelnika, Kim Kyoung-hio dobila je istu titulu i čin, precizirala je sjevernokorejska službena agencija KCNA.

To je obznanjeno nekoliko sati prije početka izvanrednog sastanka Radničke stranke u Pjongjangu, najvećem u posljednjih 30 godina, namijenjenog pripremi nasljednika Kim Jong-ila koji je sazvao kongres kako bi izabrao "vrhovno vodstvo" stranke.

Posljednji takav sastanak dužnosnika stranke održan je 1980. kada je potvrđeno da je Kim Jong-il nasljednik svog oca Kim Il-sunga, prvog predsjednika te zemlje.

Kim Jong-il (68) je prije dvije godine pretrpio moždani udar i nakon toga ubrzao pripreme osiguranja nastavka vladavine svoje dinastije.

Većina analitičara drži da će najmlađi sin "Dragog vođe", Kim Jong-un do 2012. ostati u sjeni.

Nakon 62 godine režima oca i sina Kima, gospodarstvo Sjeverne Koreje je razoreno, a nuklearni program joj je donio međunarodne sankcije i izolaciju.

Južnokorejska agencija Jonhap je prenijela da je imenovanjem Kim Jong-una generalom, službeno najavljen nasljednik, te da će on na sastanku u utorak biti imenovan na visoku funkciju.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika