28.09.2010. / 11:46

Autor: Sandra Županić

Bandićeva dika: Pogledajte kako 50 milijuna kuna propada na livadi Velesajma

Bivši pročelnik Kalinić nije želio komentirati zašto će montažno kazalište stajati 50 milijuna kuna, a aktualni pročelnik Ivica Lovrić rekao je da će uložiti sve napore da se sredstva za postavljanje montažnog kazališta osiguraju u proračunu za 2011

Investicija vrijedna 50 milijuna kuna propada na livadi Zagrebačkog velesajma (Foto: Tomislav Smoljanović)Investicija vrijedna 50 milijuna kuna propada na livadi Zagrebačkog velesajma (Foto: Tomislav Smoljanović)Investicija vrijedna 50 milijuna kuna propada na livadi Zagrebačkog velesajma, piše novi broj Zagreb Newsa, besplatna zagrebačka novina. Radi se o montažnom kazalištu koje je njemački grad Potsdam poklonio Zagrebu i koje treba biti postavljeno u Sloboštini. Kazalište je dopremljeno u Zagreb još krajem 2007., za mandata pročelnika za kulturu Pavla Kalinića, i od tada su metalni te drveni dijelovi konstrukcije kazališta odloženi na otvorenom prostoru velesajma. Reporteri Zagreb Newsa uvjerili su se da su veliki dijelovi konstrukcije hrđavi te je među odloženim komponentama već počelo rasti i grmlje.

Najavljujući gradnjom montažnog kazališta u Sloboštini gradski čelnici najavili su kulturni preporod Novog Zagreba, ali cijeli projekt za sada stoji jer su tek nedavno riješeni imovinski odnosi za lokaciju gdje kazalište treba biti postavljeno.

Novi broj besplatnih novina Zagreb News Novi broj besplatnih novina Zagreb News

Fotogalerija: Pogledajte kako je kazalište postalo hrpa starog željeza

Prema podacima Gradskog ureda za graditeljstvo cijeli će projekt koštati 50 milijuna kuna, a trenutno u proračunu nema novaca za to. Gradski čelnici objašnjavali su da je montažno kazalište poklon Potsdama te da je to isplativ projekt, a čini se da to nije baš tako jer je do sada za prostorno uređenje, dopremu, izradu projektne dokumentacije i isplate vlasnicima parcela na lokaciji za kazališta potrošeno oko 7,5 milijuna kuna, pokazuju podaci nadležnog ureda. Isto tako, Gradskom uredu za graditeljstvo treba još 2,5 milijuna kuna, za podmirenje obveza komunalnog i vodnog doprinosa, da bi uopće dobili građevinsku dozvolu.

"Ukupna planirana vrijednost investicije sa uključenim svim do sada realiziranim iznosima procijenjena je na 50 milijuna kuna. Početak izgradnje ovisan je o mogućnosti osiguranja sredstava, a za montažu i opremanje objekta potrebno je deset mjeseci. Čelična konstrukcija uskladištena je na otvorenom prostoru velesajma zato što ne posjedujemo slobodni skladišti prostor za smještaj nosača velikih dimenzija, sav sitni materijal uskladišten je u zatvorenom prostoru. Stanje konstrukcije stalno se prati i izvršena je stručna procjena stanja i nosivosti konstrukcije", piše u dopisu Gradskog ureda za graditeljstvo.

Bivši pročelnik Kalinić nije želio komentirati zašto će montažno kazalište stajati 50 milijuna kuna, a aktualni pročelnik Ivica Lovrić rekao je da će uložiti sve napore da se sredstva za postavljanje montažnog kazališta osiguraju u proračunu za 2011.

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav SmoljanovićPovršina kazališta iz Potsdama trebala bi biti veća od 3000 m2 te bi trebalo imati 600 sjedala i veliku rotirajuću pozornicu. Gradu je potrebno još oko 40 milijuna kuna da bi ovo kazalište stavilo u funkciju. Kako bi se što bolje razumjelo koliko će novaca biti potrošno na kazalište valja podsjetiti na slične projekte. Gradnja dva nova paviljona u studentskom naselju Stjepana Radića stoji 50 milijuna kuna. Ukupna površina oba paviljona je 9 700 m2 te imaju 450 kreveta, učionice, blagovaonica i dvoranu za tjelovježbu. Isto tako u preuređenje i opremanje Kina Lika gdje je u listopadu prošle godine otvoren plesni centar površine 1500 m2 potrošno je 36 milijuna kuna.

Zlatko Omerhodžić, sudski vještak za gradteljstvo na osnovu slika koje je dobio iz redakcije Zagreb Newsa rekao je kako mu se čini da cjelokupna konstrukcija i nije u tako strašnom stanju. Procijenio je kako bi da se dovede u predmontažno stanje potrebno izdvojiti ne više od 150.000 kuna. "Da se očisti od hrđe bilo bi potrebno oko 50.000 kuna. potrebno je cjelokupnu konstrukciju premazati protupožarnim premazom što bi isto tako koštalo oko 50.000 kuna i na kraju je potrebno i zamijeniti neke dijelove koje je hrđa u potpunosti uništila. Za to bi trebalo nekih 30-ak tisuća kuna", rekao je Omerhodžić. On smatra i kako je 50 milijuna kuna na koliko je procjenjena vrijednost investicije prevelika. Napomenuo je i kako do same montaže nije moguće utvrditi nedostaju li neki dijelovi, obzirom je konstrukcija skladištena na otvorenom i nije preveliki problem za bilo koga da dođe do nje.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 28.09.10. 11:51

tcim tcujem banditcevo ime proleti mi slika hadezejovske zastave pred otcima, neznam shto je tome tako. zna li netko?!


registracija
2/12/09

gromco, 28.09.10. 11:52

bitch.


registracija
11/1/10

fluid, 28.09.10. 13:34

cijeli Zagreb i okolica je Bandićeva hrđa.Bi mi žao Srednje bosne što ih Šušak onako prodade,izdade,ostavi,preseli...Ali oni nam "uvališe"Bandića kao svoje kukavičje jaje na njegov populizam,i eto ti đavla.Zagrepčani neizlaskom na izbore,prepustili izbor Bosancima a sada,udri Mujo u šargiju.Sačuvaj Bože.Sve naopako.


registracija
14/11/07

laufer, 29.09.10. 23:43

50 milijuna kuna?!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika