28.09.2010. / 11:14

Autor: Hina

Korištenje računala u večernjim satima ometa san

Izlaganje normalnom svjetlu u kupaonici na samo 10 minuta dovoljno je za poremećaj oslobađanja melatonina, hormona spavanja, izjavio je tim za istraživanje spavanja i kliničke kronobilogije pri sveučilišnoj bolnici Charite u Berlinu

Ima puno dobrih razloga da se navečer uključi osobno računalo ili laptop, a među njima je pisanje mailova, chat na Facebooku ili kupnja preko interneta, no različite studije pokazale su da korištenje računala navečer može omesti san.

Osobe koje gledaju u blještavi računalni monitor neposredno prije odlaska u krevet vjerojatno će lošije spavati jer svjetlo jako ometa normalan ritam budnosti i sna.

Izlaganje normalnom svjetlu u kupaonici na samo 10 minuta dovoljno je za poremećaj oslobađanja melatonina, hormona spavanja, izjavio je tim za istraživanje spavanja i kliničke kronobilogije pri sveučilišnoj bolnici Charite u Berlinu. Melatonin regulira prirodni ciklus budnosti i spavanja i čini ljude pospanima navečer.

Rezultati studija ovoga tima pokazuju da blještavi računalni monitori također narušavaju ciklus budnosti i spavanja, no ipak su nužna dodatna istraživanja.

Prije deset godina skupina britanskih i američkih znanstvenika otkrila je fotopigment u ljudskom oku koji tijelu signalizira je li dan ili noć, ljeto ili zima. Fotopigment posebno je osjetljiv na plavu svjetlost.

"Plava svjetlost tijelu poručuje da je dan i da mora ostati budno", kaže Dieter Kunz, voditelj Odjela za medicinu sna psihijatrijske klinike Charite.

Monitori uglavnom sadrže bijelu svjetlost pa znanstvenici pretpostavljaju da fotopigment slično reagira i na nju.

Vezane vijesti

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Moderno društvo tjera nas na dulji san?

Spavanje tijekom noći u samo jednom komadu navika je modernog društva, tvrde znanstvenici, a piše BBC. Početkom 90-ih godina psihijatar Thomas Wehr… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika