28.09.2010. / 12:38

Autor: Hina

OECD: Portugal mora vratiti povjerenje tržišta

"Neposredni je izazov jačanje povjerenja ulagača brzom konsolidacijom javnih financija", navodi se u OECD-ovu izvješću o Portugalu

Aníbal Cavaco SilvaAníbal Cavaco SilvaPortugalska vlada mora hitno poduzeti mjere kako bi ojačala javne financije, možda povećanjem poreza, i time osigurala ključnu potporu ulagača, istaknula je u ponedjeljak Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

"Neposredni je izazov jačanje povjerenja ulagača brzom konsolidacijom javnih financija", navodi se u OECD-ovu izvješću o Portugalu.

Mjere treba poduzeti brzo, vlada mora biti spremna "povisiti poreze, fokusirajući se pritom na one koji će najmanje štetiti rastu, poput poreza na potrošnju i nekretnine".

U izvješću se sugerira i produljenje do 2013. odluke o zamrzavanju plaća članova vlade, koja je usvojena ove godine.

Portugal pritišće ogroman javni dug, potpirujući bojazni u vezi sa solventnošću ostalih europskih zemalja i podižući cijenu zaduživanja portugalske vlade na tržištima obveznica.

Tako je prošlog tjedna prinos na portugalske državne obveznice poskočio na rekordne razine, povećavajući razliku u odnosu na referentne njemačke državne obveznice.

"Nastavljeno povećanje razlike u odnosu na referentne njemačke obveznice moglo bi ugroziti oporavak gospodarstva", upozorio je OECD.

Očekuje se da će portugalski javni dug ove godine premašiti 142 milijarde eura, što je ekvivalentno udjelu u BDP-u od 86 posto. Propisi eurozone i Europske unije određuju plafon na 60 posto.

Portugalska vlada suočena je i s proračunskim manjkom iz prošle godine od 9,3 posto BDP-a, koji bi u ovoj godini trebao biti srezan na 7,3 posto, te na 4,6 posto u 2011. mjerama kresanja rashoda i općim povećanjem poreza u ovoj godini.

"Uvjeren sam da će Portugal prebroditi krizu", kazao je u Lisabonu glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Vezane vijesti

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

'Kriza eurozone prijeti cijelom svijetu'

"Najveća prijetnja svijetskom gospodarskom oporavku je kriza u eurozoni", zaključak je OECD-a u njihovom najnovijem izvješću.Organizacija za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika