28.09.2010. / 12:55

Autor: Hina

ADB podigao prognoze rasta za azijska gospodarstva

S popuštanjem globalne krize, srednjoročni i dugoročni rast nametnut će se kao glavni makrogospodarski prioriteti regije, ističu u ADB

Naviše revidirane ADB-ove prognoze stopa rasta i dalje su ispod rekordnog 9,6-postotnog rasta zabilježenog u 2007.Naviše revidirane ADB-ove prognoze stopa rasta i dalje su ispod rekordnog 9,6-postotnog rasta zabilježenog u 2007.Azijska razvojna banka (ADB) podigla je u utorak prognoze rasta za azijsku regiju, a istaknula je i da bi azijskim gospodarstvima u razvoju glavni prioritet trebao biti dugoročni rast.

Ove bi godine gospodarstva Azije trebala porasti po stopi od 8,2 posto, nasuprot procijenjenih 7,5 posto u prethodnim prognozama, budući da se regija čiji je pokretač trgovina "oporavila nakon globalne (financijske) krize sjajnom brzinom i snagom", ustvrdio je ADB u polugodišnjim gospodarskim prognozama.

U 2011. rast bi trebao usporiti na 7,3 posto, dok bi prosječna stopa inflacije trebala iznositi oko 4,1 posto ove godine i 3,9 posto u 2011., što je zadovoljavajući raspon za tamošnje središnje banke, kaže se dalje u ADB-ovom izvješću.

"Čini se da je cjelokupni oporavak azijskih gospodarstava čvrsto ukorijenjen", objavila je ADB u ažuriranim prognozama rasta gospodarstava u Aziji za 2010. "S popuštanjem globalne krize, srednjoročni i dugoročni rast nametnut će se kao glavni makrogospodarski prioriteti regije.

Istočna Azija, uključujući Hong Kong, Kinu, Južnu Koreju i Tajvan, predvodit će regiju s 8,6-postotnim rastom BDP-a u 2010., nasuprot prvotno procijenjenom rastu od 8,3 posto.

Jugoistočna azijska gospodarstva rast će po stopi od 7,4 posto, nasuprot prvotnog prognoziranih 5,1 posto, s obzirom da zemlje poput Tajlanda, Malezije i Vijetnama bilježe uzlet izvoza, objavio je dalje ADB.

Indija će predvoditi rast Južne Azije sa stopom od 7,8 posto u 2010., nasuprot prvotno prognoziranih 7,4 posto. Središnja Azija, uključujući Kazahstan i Azerbajdžan, zabilježit će stopu rasta od 5,1 posto, nakon prvotno prognoziranih 4,7 posto.

Pacifičke otočne zemlje, među kojima su Fidži i Papua Nova Gvineja, trebale bi zabilježiti stopu rasta od 4,3 posto u ovoj godini, u usporedbi s prvotnom prognozom rasta od 3,7 posto, kaže se u izvješću ADB-a.

Najnovije, naviše revidirane ADB-ove prognoze stopa rasta i dalje su ispod rekordnog 9,6-postotnog rasta zabilježenog u 2007.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika