28.09.2010. / 16:36

Autor: Nacional.hr

U Glini uhićen Hrvat kojeg se sumnjiči da je mučio i tukao Hrvate tijekom rata

Glavni svjedok optužbe, Darko Kaurić, tvrdi da je prepoznao Šimunovića kao četničkog vojnog policajca

Đuro Šimunović (Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL)Đuro Šimunović (Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL)Đuro Šimunović, glinski Hrvat za kojeg se sumnja da je tijekom Domovinskog rata bio pripadnik zloglasne četničke postrojbe "Šiltovi" uhićen je u Glini i priveden istražnom sudu Županijskog suda u Sisku.

Kako piše Jutarnji list, Šimunovića se sumnjiči da je kao vojni policajac i čuvar u zloglasnom glinskog zatvoru počinio ratni zločin protiv zarobljenika i civilnog pučanstva. Navodno je na smrt pretukaojednog zarobljenog hrvatskog branitelja, dok je drugi njegovo premlaćivanje preživio i sada je glavni svjedok optužbe.

Šimunović je u Glini poznat i kao "Pjevač" jer se pojavljuje na jednoj video snimci nastaloj tijekom rata, a na kojoj pjeva "psovačke poskočice o Svetom Petru, Svetoj Klari i svecima na oltaru".

Nakon rata ostao je u Glini, a tijekom jednog mandata bio je i gradski vijećnik. Priznao je da je tijekom rata bio vojni policajac, ali negira da je bio u "Šiltovima". Svoje služenje u zloglasnom zatvoru objašnjava činjenicom da je samo htio sačuvati svoju kuću.

Glavni svjedok optužbe, Darko Kaurić, tvrdi da je prepoznao Šimunovića kao četničkog vojnog policajca. Kaurić je u glinskom zatvoru preživio mučenje i ponižavanje koje su mu priredili specijalci kapetana Dragana. Sada mu je jedina želja da Šimunović otkrije tko je u ratu "samo čuvao stražu, a tko je vukao konce", te da otkrije gdje su grobnice ubijenih i nestalih Hrvata u Glini.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 28.09.10. 18:21

Sada od slabica cujes,--Nisam ja drugi su bili--tipicno za srbe i izdajice hrvatskog naroda,taj olos je nesto nastrasnije sto moze biti.Sutra bi takvi opet izdali svoju domovinu(Toboze zbog kuce ).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika