28.09.2010. / 17:08

Autor: Martina Čizmić

Video: iPad je dobio još jednog konkuretna: RIM predstavio svoj BB PlayBook

Iako se RIM sa svojim PlayBookom relativno kasno uključio u utrku na tržištu tablet računala, njihov će proizvod zasigurno pronaći svoje poklonike

Mike Lazaridis (Reuters)Mike Lazaridis (Reuters)Kanadska tvrtka Research in Motion, najpoznatija po svom smartphoneu BlackBerryu predstavila je jučer tablet računalo koje bi moglo biti pravi konkurent Appleovom iPadu. Barem na američkom tržištu.

Od proljeća ove godine svi veći proizvođači informatičke opreme najavili su pohod na tržište tablet računala. Appleov iPad bio je jedan od najiščekivanijih noviteta, no tu su i HP, Dell, Samsung i mnogi drugi.

Posljednji u nizu je i RIM koji je predstavio svoje prvo tablet računalo nazvano PlayBook. Osim što ga krasi ekran veličine 7 inča i dvije kamere visoke razlučivosti pogodne za obavljanje video poziva, RIM-ov tablet opremljen je i cijelim nizom mogućnosti koje ciljaju na poslovne korisnike.

Predstavljena verzija podržava bežični internet, a najavljena je podrška i za 3G odnosno 4G mobilne mreže u budućnosti, stručnjaci već sad najavljuju kako bi ovo mogao biti prvi profesionalni tablet.

Osim što podržava Flash i HTML 5, za razliku od svojih konkurenata PlayBook je predstavljen i kao izvrstan uređaj za igre, multimedijske aplikacije i video konferencije. Također, iz RIM-a ističu kako njihovo tablet računalo podržava multitasking, što će mnogima biti presudno kod odabira uređaja.

Teži svega 400 grama što ga smještava u tanje i laganije predstavnike svoga žanra. Uz 1 GHz dvojezgreni procesr i 1 Gb memorije, BB PlayBook može biti i izvrsna zamjena za prijenosno računalo na putu ili terenu.

Dodatni plus, koji će prepoznati korisnici BlackBerrya je činjenica da se može sinhronizirati s BB uređajima i na taj način dijeliti e-mailove ili kontakte iz adresara.

Iako se RIM sa svojim PlayBookom relativno kasno uključio u utrku na tržištu tablet računala, njihov će proizvod zasigurno pronaći svoje poklonike. Cijena samog uređaja još nije definirana, no očekuje se da će biti u gornjem razredu upravo zbog mnoštva naprednih opcija koje nudi.

Vezane vijesti

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Tehnologijom do jednostavnijeg življenja

Prema novom Ketchumovom indeksu digitalnog življenja (Ketchum Digital Living Indeks), jednostavnost je ono što ljudi žele od pametnih telefona,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika