28.09.2010. / 18:04

Autor: Hina

ICG: Loše stanje u Federaciji BiH prijeti slomom države

"Neučinkovita administracija većeg od dva bosanskohercegovačka entiteta paralizirala je proces donošenja odluka, dovela Federaciju BiH na rub bankrota i prouzročila socijalne nemire. Nastave li vlasti, izabrane nakon 3. listopada, odgađati reforme nadajući se kako će se ustavne reforme uskoro dogoditi na državnoj razini i riješiti većinu problema u Federaciji, one riskiraju kompletni slom ovog enititeta", stoji usažetku izvješća ICG-a

ICG upozorava da BiH prijeti slomICG upozorava da BiH prijeti slomStanje u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutačno je najveći problem koji prijeti opstanku BiH kao države, ocijenila je Međunarodna krizna skupina (ICG), ugledna nevladina udruga koja analizira stanje u problematičnim regijama svijeta i na visokoj razini zastupa sprječavanje i rješavanje opasnih konflikata.

"Neučinkovita administracija većeg od dva bosanskohercegovačka entiteta paralizirala je proces donošenja odluka, dovela Federaciju BiH na rub bankrota i prouzročila socijalne nemire. Nastave li vlasti, izabrane nakon 3. listopada, odgađati reforme nadajući se kako će se ustavne reforme uskoro dogoditi na državnoj razini i riješiti većinu problema u Federaciji, one riskiraju kompletni slom ovog enititeta", stoji usažetku izvješća ICG-a dostavljenom u utorak medijima.

U ICG-u podsjećaju kako su pokušaji uspostave ravnoteže između kolektivnih prava i vlasti većine na svim razinama u Federaciji BiH stvorili kompliciranu strukturu podjele vlasti "koja frustrira Bošnjake i ne uspijeva zaštiti Hrvate".

Kao primjer navodi se konstatacija da bi Hrvati "rado zadržali postojećih deset županija koje bi Bošnjaci rado elimininirali".

Također se navodi ocjena kako pokušaji pomirbe građanskih prava s kolektivnim pravima konstitutivnih naroda često ne funkcioniraju, čemu je dokaz to da federalna vlada od 2009. godine ponekad nije bila u stanju donijeti ni najosnovnije odluke poput popunjavanja mjesta u entitetskom Ustavnom sudu.

Fragmentiranje političke pozornice u Federaciji BiH, kojom su dugo dominirale Stranka demokratske akcije (SDA) i HDZ BiH, takvo je stanje samo pogoršalo, drže i ICG-u.

"Sve dok Federacija BiH funkcionira, BiH je moguća, no također je točno kako BiH ne može potrajati ako njen veći entitet ne funkcionira ili ako ona izgubi potporu Hrvata i Srba", izjavio je sumirajući izvješća ICG-a Marko Prelec, voditelj ureda za Balkan ove organizacije.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
30/11/09

Dugoprugas, 28.09.10. 18:41

Gdje su srbi tu nema mira,niti ga moze biti.Najbolji dokaz je Srbija i Crna Gora."Dva oka" pa ne mogu zajedno.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 28.09.10. 19:07

Bosna je propala samo sto oni nisu svesni toga.


registracija
20/8/10

McCoy, 29.09.10. 11:05

@Dugoprugas
Vrlo ogranicen komentar...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika