29.09.2010. / 09:48

Autor: Boris Bilas

Uhićen šef carine i bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić

Mladen Barišić je poznat u javnosti po svojem prijateljstvu sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Barišić je na famoznom sastanku u Vladi direktorima državnih poduzeća kazao da poslove naručuju od Fimi Medije Nevenke Jurak, koja je uhićena u kolovozu

Mladen BarišićMladen BarišićU svome stanu u Zagrebu jutros je uhićen bivši rizničar HDZ-a i šef Carine Mladen Barišić, piše Jutarnji list. U tijeku je i pretres Barišićevog stana u Bužanovoj ulici.

"Mogu potvrditi da je Mladen Barišić jutros uhićen zbog slučaja Fimi media", izjavio je glasnogovornik policije Krunoslav Borovec Hini ne želeći otkriti druge pojedinosti jutrošnjeg uhićenja.

Barišićev odvjetnik Ante Madunić Hini nije mogao potvrditi vijest o Barišićevu uhićenju, no kazao je kako su u "tijeku određene radnje".

USKOK je još u svibnju obavijestio Barišića da je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje u protupravno posredovanje. No, bivši rizničar HDZ-a još nije saslušan u Gajevoj, pa je zbog toga njegov odvjetnik Ante Madunić pismeno zatražio od USKOK-a da se sasluša njegov klijent.

Mladen Barišić je poznat u javnosti po svojem prijateljstvu sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Barišić je na famoznom sastanku u Vladi direktorima državnih poduzeća kazao da poslove naručuju od Fimi Medije Nevenke Jurak, koja je uhićena u kolovozu.

Misteriozni Barišić, Sanaderov blagajnik

Krah Sanaderove korupcijske hobotnice: Optužnica protiv Sanaderova rizničara

Bivši šef misterioznog HDZ-ova "Odbora za marketing" koji je čak i u vlastitoj stranci imao nadimak "Torbar", godinama je slovio kao glavni financijer HDZ-a, a spekulira se da je sumnjivim poslovima omogućio i ilegalno i tajno bogaćenje Ive Sanadera.

Barišić je svoju političku karijeru započeo početkom 90-ih, kada se učlanio u HDZ. Od tada se bilježi njegov rapidni uzlet u partijskoj hijerarhiji. 2002. postaje šef HDZ-ova Odbora za marketing u HDZ-u, tijela što je formalno služilo za prikupljanje financija za izborne potrebe, ali za koje se spekuliralo da je zapravo crni stranački fond u koji su se netransparentno slijevali novci iz javnih tvrtki, te potom bivali trošeni u još mutnijim okolnostima. Paralelno s karijernim uzletom, njegovo se ime spominjalo i sa sumnjivim slučajevima prekograničnog šverca. Ti navodi nikada nisu dokazani. Barišić je neko vrijeme figurirao i kao mogući čelnik POA-e. Iako se to nikada nije dogodilo, zanimljivo je da je tajnica tadašnjeg ravnatelja POA-e postala njegova kćer Adriana. No ubrzo je napredovao do pomoćnika ravnatelja Carinske uprave te višeg stručnog savjetnika u Ministarstvu financija, a od 2004. na čelu je Carine.

Barišićevo ime postalo je posebice eksponirano nakon što je Nacional 2007. objavio temu da je Barišićev zet, Ante Despot, tada član Uprave HEP-a, prijavljen zbog iznude i reketarenja HEP-ovih dobavljača. Despot je navodno svoje 'poslovne metode' provodio na više od jednog načina: Osim što bi naknadno zvao vlasnike privatnih tvrtki koje su pobijedile na HEP-ovim natječajima, i potom od njih u četiri oka tražio proviziju za sređene poslove, u HEP-u je uvedena novina da on osobno odlučuje o kojim će se ugovorima raspravljati na sjednicama Nadzornog odbora HEP Proizvodnje.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
2/12/09

gromco, 29.09.10. 10:01

josh nisam tcuo da je poreznu zanimao neki pimpeq od blagajnika. oni pitaju za vlasnika obrta ili direktora poduzetca. boli njiu qurac za pishljive blagajnike i knjigovodje... glavu kriminala treba uhititi, procesuirati, zatvoriti. mislim da je vrijeme da hdz podnese ostafku jer su došli na vlast kriminalnim financiranjem...
bitch.


registracija
9/1/10

vallone, 29.09.10. 10:15

sve super, sve "pet", ali nešto strašno bode oči:
1. puno uhičenja, malo presuda
2. "problemi" oko zaplijene nezakonito stečene imovine
3. svi uhičeni imaju vrhunske i skupe odvjetnike.U normalnom društvu svaki odvjetnik koji drži do svog ugleda i časti ne bi olako prihvatio branjenje takvih klijenata.Ali kod nas tim činom dobivaju na popularnosti.Money talks, sheet walks


registracija
30/6/10

petrus7, 29.09.10. 10:35

To bjeloglava srpska kokoš želi malo vratiti popularnost. Mislim da se zajebala jer svakim njezinim potezom blati svoj KRADEZE i istu"partiju" sve više odaljava od pobjede u budućnosti. Isto tako sad ćesrpska glupača okrenuti Kradeze protiv sebe pa će doći do unutarnjih previranja. To je sve samo dobro jer nećemo se još dugo mučiti sa bandom lopovskom. AJMO SAD IZBORI!!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 29.09.10. 10:53

ode još jedan bez kojeg nismo mogli. šta ćemo sad, siva ? kad ćemo vas vezat na rivi ?


registracija
26/11/09

abar, 29.09.10. 11:52

Eto ti ga na...HDZ-eov slogan za izbore:Svaki tjedan uhićenik jedan.....dobivaju apsolutnu većinu.....
...tko to kaže da je HDZ kriminalna organizacija??????-nema šanse napošteniji su od stoljeća sedmog........
HDZ zna


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 29.09.10. 11:59

Jaco--pa neces nas valjda sve pozatvarati,zato sto malo krademo.Odani HDZ-ovac,dok imam koristi.


registracija
27/7/09

columbo, 30.09.10. 02:21

HDZ puca po svim savovima, ali ima izlaza. Recimo, da se u Remetincu osnuje njegov ogranak, bila bi to ohoho ugledna vrijedna partijska celija... Barem po imenima jaci su od ovih koji su jos na slobodi, a rad u ilegali mnogo doba donosi. Uostalom, kako je KPJ jacao i stasao nego tako.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika