29.09.2010. / 12:03

Autor: Hina , Nacional.hr

Dodik se počeo igrati s granicama: 'Stranci i tijela vlasti BiH su neprijatelji RS-u'

Tijekom predizborne kampanje Dodik je opetovano najavljivao kako će neovisnost RS uslijediti prije ili kasnije te je iznosio ocjene kako je opstanak BiH kao države krajnje neizvjestan

Milorad DodikMilorad DodikVlasti Republike Srpske su tjedan uoči općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za 3. listopada pokrenule kampanju čiji je cilj precizno utvrditi crtu razdvajanja između dva enititeta u BiH (IEBL) tvrdeći kako se na taj način mogu riješiti brojni životni problemi. Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je kako se zbog nepostojanja jasno utvrđene međuentitetske granice krše imovinska prava te otežava razvitak i investiranje u granične općine.

"To je činjenica koja nas je potaknula da ovo riješimo", kazao je Dodik a prenose u srijedu bosanskohercegovački mediji, optuživši međunarodnu zajednicu i Federaciju BiH kako namjerno izbjegavaju određivanje granice između entiteta. "Sve to govori o lošom namjerama stranaca... Na strance i tijela vlasti BiH ne možemo se osloniti jer su oni neprijateljski nastrojeni prema RS", ustvrdio je Dodik.

Međuentitetska crta razdvajanja definirana je Aneksom II Daytonskog sporazuma i predstavlja administrativnu granicu između RS i Federacije BiH. Njeno određivanje zadaća je koja je ostavljena zainteresiranim stranama koje su to trebale obaviti uz koordinaciju i suradnju sa zapovjedništvom mirovnih snaga NATO-a (IFOR, SFOR) poslanih u BiH da osiguraju provedbu vojnog dijela Daytonskog sporazuma. Ta crta duga je oko tisuću i 150 kilometara i na čudne načine vijuga Bosnom i Hercegovinom, ovisno o tome kako se u Daytonu "trgovalo" teritorijem.

Prema dostupnim podacima, međuentitetska crta presjeca najmanje 42 prijeratne općine. Neposredno nakon rata označeni su dijelovi međuentitetske granice, a tadašnje vlasti RS tražile su da se na glavnim prometnicama uspostavi čak neka vrsta graničnih prijelaza između dva entiteta, što je odbačeno. Ravnatelj Geodetske uprave RS Tihomir Gligorić najavio je kako će vlasti tog entiteta same utvrditi i označiti crtu razdvajanja ako iz Federacije BiH u tome ne budu željeli surađivati.

"Mi imamo kapacitete sami završiti taj posao", izjavio je Gligorić lokalnim medijima. Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) upozorio je u srijedu kako jednostrani postupci u ovom slučaju neće biti dopušteni. OHR također ističe kako bi u sadašnjem kriznom razdoblju bilo znatno važnije da se vlasti u BiH koncentriraju na važnija pitanja poput nezaposlenosti i korupcije te povećanja životnog standarda građana. Tijekom predizborne kampanje Dodik je opetovano najavljivao kako će neovisnost RS uslijediti prije ili kasnije te je iznosio ocjene kako je opstanak BiH kao države krajnje neizvjestan.

U utorak je pak govoreći u Bijeljini odbacio usporedbe s pokojnim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem no potencijalnim biračima poručio je kako je jedino on u stanju zaštititi srpske nacionalne interese. "Želim svima jasno kazati da ja nisam nikakav Milošević, ja sam Milorad Dodik, Srbin od glave do pete", kazao je Dodik koji će se 3. listopada natjecati za dužnost predsjednika RS, a svoj je izborni program definirao kao borbu za nacionalni interes Srba. "On se zove Republika Srpska u kojoj je Banja Luka glavni grad a Beograd nacionalni", kazao je Dodik.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
19/4/10

galileos, 29.09.10. 16:19

nemojte nu zameriti.
on je bolestan covek !!!
a ja jesam novosadjanin.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika