29.09.2010. / 15:00

Autor: Hina

Strauss-Kahn: Valutni rat moguć ali ne i vjerojatan

"Trenutno mi se čini da nema velike opasnosti od valutnog rata. No, on je svakako jedna od mogućnosti", kazao je Strauss-Kahn

Dominique Strauss-KahnDominique Strauss-KahnPrijetnja svjetskog valutnog rata mala je ali se ne može u potpunosti isključiti, izjavio je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn nakon niza intervencija na valutnim tržištima.

U kontekstu vala nezadovoljstva koji su izazvale svjetske gospodarske sile ulijevanjem novca u valutna tržišta kako bi njihov izvoz bio jeftiniji od konkurencije, Strauss-Kahn je izjavio kako bi moguće posljedice valutnog rata trebale natjerati zemlje da razmisle na predah.

"Trenutno mi se čini da nema velike opasnosti od valutnog rata. No, on je svakako jedna od mogućnosti", kazao je Strauss-Kahn.

"Mislim da je vjerojatnost za takav rat relativno niska, budući da svi uviđaju da bi preveliki sukobi imali negativne posljedice. Unatoč tome, mogućnost postoji", dodaje.

Na početku tjedna brazilski ministar financija Guido Mantega izrazio je nezadovoljstvo utjecajem jačanja brazilskog reala na ključni izvozni sektor te zemlje. "Na međunarodnoj sceni bjesni valutni rat", kazao je Mantega, signalizirajući moguću skorašnju intervenciju. "To za nas predstavlja prijetnju jer nam nagriza konkurentnost".

Proteklih su tjedana brojne vlade, od Kolumbije do Singapura, priznale da su intervencijama nastojale sniziti vrijednost svojih valuta kako bi njihov izvoz bio jeftiniji.

kupovanje lokalne valute kako bi im snizile vrijednosti i pojeftinile izvoz.

Dolar je tako u ovoj godini izgubio na vrijednosti prema brazilskom realu oko 25 posto.

Najnoviji spor povezan s nastojanjima zemalja da budu konkurentnije nakon recesije izbio je na relaciji SAD-Kina.

SAD se godinama žali da Kina na umjetan način održava nisku vrijednost juana, sprječavajući njegov rast kako bi do punog izražaja došla velika zarada kineskih izvoznika, iskazana u inozemnim valutama.

Američki će zakonodavci tijekom dana glasovati o uvođenju sankcija protiv Kine ako njezina vlada ne dopusti rast podcijenjenog juana prema dolaru.

Pitanje valute bit će također među glavnim točkama dnevnog reda ministara financija i središnjih banaka na godišnjem MMF-ovom sastanku u Washingtonu idući tjedan, te na skorašnjem summitu G20 u Južnoj Koreji.

Jedan bivši dužnosnik MMF-a upozorava pak da i sam fond dijelom snosi odgovornosti za aktualno jačanje napetosti.

"MMF se odrekao odgovornosti za nadzor, te sada svi mogu raditi što žele", kazao je bivši dužnosnik MMF-a i član Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Morris Goldstein.

"Ako Kina može intervenirati i sedam do osam godina zaredom manipulirati tečajem svoje valute a MMF na to uopće ne reagira, što sprječava druge da rade to isto?", dodaje.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika