29.09.2010. / 16:32

Autor: Hina

Križanič: NLB je čvrsta banka i Slovenija stoji iza nje

Agencija Moody's smanjila je kreditni rejting triju slovenskih banaka zbog makroekonomskih rizika u poslovnom okruženju u kojem djeluju

Franci KrižaničFranci KrižaničSlovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je danas da je Nova Ljubljanska banka (NLB) čvrsta banka iza koje stoji i slovenska država kao njen većinski vlasnik.

Križanič je time reagirao na odluku agencije Moody's koja je u utorak najvećoj slovenskoj banci smanjila kreditni rejting, jednako kao Novoj Kreditnoj banci Maribor (NKBM) te Abanki Vipa.

Sadašnji gubici NLB-a posljedica su poslovnih rezervacija za nenaplaćene kredite, a kad se ti krediti naplate njihov velik dio prelit će se natrag u prihode i dobitak banke u budućnosti, ocijenio je Križanič na konferenciji za novinare.

Agencija Moody's smanjila je kreditni rejting triju slovenskih banaka zbog makroekonomskih rizika u poslovnom okruženju u kojem djeluju.

Smanjivanje rejtinga slovenskih banaka najavljivalo se već više mjeseci i nije dočekano kao iznenađenje. Mediji iznose ocjene stručnjaka da je do toga došlo zbog riskantnih plasmana banaka u tzv. tajkunske kredite u prošlosti koji se sada ne mogu naplatiti, te zbog oklijevanja države da dokapitalizira NLB.

Stručnjaci izražavaju bojazan da bi se smanjivanje rejtinga slovenskih banaka moglo negativno odraziti na cijelo gospodarstvo jer se, ako ne dođe do korekcije negativnog rejtinga, može očekivati povećanja kamatnih stopa te teži pristup međunarodnim izvorima financiranja.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika