29.09.2010. / 16:53

Autor: Hina

Francuska vlada odobrila štedljiv proračun za 2011. s ciljem kresanja golemog manjka

Paktom o stabilnosti i rastu Europske unije propisana je gornja granica dopuštenog proračunskog manjka u visini tri posto BDP-a, ispod koje vlada u Parizu planira srezati manjak do 2013.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyFrancuska vlada u srijedu je odobrila prijedlog proračuna za iduću godinu koji ima za cilj smanjiti golemi proračunski manjak s projiciranih 7,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini na dva posto u 2014., priopćeno je iz ureda predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Poput mnogih drugih zemalja koje koriste novac poreznih obveznika kako bi poduprle gospodarstvo u vrijeme financijske krize, Francuska bilježi snažan rast proračunskog manjka od izbijanja krize 2008. godine.

Paktom o stabilnosti i rastu Europske unije propisana je gornja granica dopuštenog proračunskog manjka u visini tri posto BDP-a, ispod koje vlada u Parizu planira srezati manjak do 2013.

Sukladno obećanjima koje je dala Europskoj komisiji i ostalim članicama EU-a, prvi je korak u tome smjeru prijedlog proračuna za 2011. kojim se predviđa smanjenje manjka na šest posto BDP-a do kraja iduće godine.

Time bi se manjak u idućoj godini smanjio za 60 milijardi eura i iznosio 92 milijarde eura, sa 152 milijarde koliko bi prema procjenama vlade trebao dosegnuti krajem 2010.

Prema prvim bilješkama sa sastanka kabineta vlade, takvo kresanje manjka u 2011. imperativ je vladi u Parizu, neovisno o tome koliki će biti rast gospodarstva u idućoj godini.

Projekcije proračuna temelje se na vladinim procjenama da će francusko gospodarstvo ove godine porasti po stopi od 1,5 posto, u 2011. za dva posto, dok se u razdoblju od 2012. do 2014. očekuje godišnja stopa rasta od po 2,5 posto. Inflacija bi trebala ostati umjerena u visini 1,5 posto u ovoj i idućoj godine, kažu dalje projekcije vlade.

Ministrica financija Christine Lagarde želi povećati proračunske prihode za 9,4 milijardi eura zatvaranjem poreznih rupa, a planira i rezove u potrošnji kroz umirovljenje 31.638 zaposlenih u vladi kojima se neće tražiti zamjena. Nešto dodatnih prihoda, u visini milijardu eura, proizići će iz povećanog PDV-a na tamošnje usluge Interneta, televizije i telefonskih priključaka.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika